Nisan 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Kripto Para

COSMOVERSE ÖZEL RÖPORTAJ: KAREL KUBAT

Cosmoverse

Union, bu yılın Cosmoverse‘ünde prömiyer yapacak projelerden biri. Kullanıcıların IBC zincirlerden Ethereum, layer-1’ler ve layer-2’lere bağlanmalarını sağlayan yüzde yüz ‘Trustless’ bir köprü protokolüdür.

Union‘ın CEO’su Karel Kubat, birlikte çalışabilirlik alanında deneyimli ve ekosisteme büyük katkılar sağlayan bir kıdemlidir. Kurucu ekipte yer alan Cor Pruijs, Connor Davis, Abdullah Eryüzlü, Hussein Ait-Lachen ve Ben Luelo, Composable Finance’ten bu yana birlikte çalışmaktadır. Ekibe yeni eklenenler arasında ConsenSys’ten Emir Beriker ve Tokensoft’tan Sarah Luehrs da bulunmaktadır. Union’ın tanıtımı bu yıl ilk defa Türk kripto ekosisteminin huzurunda Cosmoverse’te olacak.

Cosmos ekosistemindeki Union projesinin kurucu ortağı olarak rolünüzü açıklayabilir ve projenin ilham kaynağından bahsedebilir misiniz?

Şu an Union’da CEO olarak görev alıyorum, bununla birlikte 2016’dan beri Web3 ekosisteminin içindeyim. Bu ekosistemde doğrulayıcıları yönetmek, protokol mühendisliği ve akıllı sözleşme geliştirme gibi rollerde tecrübelerim oldu. Union’dan bir önceki işim kapsamında Composable Finance’de CTO olarak çalışmıştım. Şu anki işlerimi araştırma, mimari ve iş geliştirme gibi CEO görevleri arasında bölündüğünü söyleyebilirim.

Union’ı, kripto alt yapısının merkeziyetsiz kalmasını sağlamak ve cross-chain köprülerin güvenliğini artırmak için kurduk. Şu ana kadar hack’lenen fonları incelerseniz yüzde 65’inin cross-chain köprü hırsızlığından kaynaklandığını görebilirsiniz. Bu durum kriptonun kurumsal adaptasyon sürecini önemli ölçüde geciktirmiştir. İlgili güvenlik sorunları nedeniyle Web3’ün bir adım ileri iki adım geri gittiği bir yolculukta olduğunu gözlemledik. Union olarak, bu sorunları alt yapı yığınından tamamen kaldırmayı hedefliyoruz.

 

Union, yönetim kontrolü ve izinsiz bağlantıların mevcut hali üzerinde duruyor, bu alandaki çalışmalarını derinleştirmek istediğini ifade ediyor. Sizce bu yaklaşımın kripto alanındaki güvenilir köprüleme konusuna etkisi nasıl?

Amacımız köprülemeyi internetle benzer bir hale getirmek. Şu an bir web sitesi yayımlamak veya API’lara bağlanmak için izin gerekmez. Bir protokol veya blok zinciri projesi için de gerekmemeli. Bunu sıfır bilgi teknolojisi ile gerçekleştirebiliriz.

Hepsinden daha önemlisi, Lazarus gibi hacker gruplarının düzenli olarak kullanıcılardan milyarlarca dolar çalmasına izin veren güvenlik sorunlarını da ele alıyoruz.

 

“Kod kuraldır” felsefesi, Union’ın temel bir ilkesi olarak belirtiliyor. Bu ilkenin özellikle güvenilir köprüleme ve akıllı sözleşmeler bağlamında önemini açıklayabilir misiniz?

Birçok protokol yönetim ve işlemleri için çoklu imza kullanır, bu da DAO oylarının uygulanmamasına (Örn. Arbitrum’un harcama teklifi) veya hırsızlık durumlarına yol açar. Bugün izinsiz olarak tanımlanan birçok köprü protokolü, oracle dediğimiz merkezi gözlemciler tarafından yönetiliyor. Temelde herhangi bir merkezi tarafın köprüleri bu şekilde yetkilendirilmesi, o köprünün güvenilirliğini azaltır. Bu yüzden bizim geliştirdiğimiz köprü, ne çoklu imza ile ne de oracle’larla yönetiliyor. Kodumuz neyse, güvencemiz de odur.

 

Union, güvensiz köprülemenin mümkün olduğu tüm ağlar, roll-up’lar ve yürütme katmanlarına bağlı olmayı amaçlıyor. Peki proje bunu nasıl başarmayı planlıyor ve kripto topluluğuna ne gibi faydalar sunuyor?

Bu, farklı zincirlerin konsensüs modelini anlama ve roll-up hizmet sağlayıcılarıyla iş birliği yapmayı gerektiren büyük bir teknik girişim. Şu anda ‘Sovereign rollup’ kavramının öne çıktığını görüyoruz ve bu yaklaşım tam da Union’ın destekleyebileceği şey.

 

“IBC’yi Web3’ün TCP’si yapma” hedefinizi anlatabilir misiniz? Union, IBC’nin Web3 ekosistemindeki rolünü nasıl görüyor ve bu, blok zinciri ağları arasındaki etkileşim açısından ne anlama geliyor?

Blok zinciri ağlarının büyük ölçekte genişlemesi için herkesin uyması gereken temel protokollere ihtiyacımız var. IBC, uyumluluk için önemli bir standart ve tüm zorlayıcı koşullar altında test ediliyor. Bir şeyleri en başından geliştirmek yerine sorunları azaltıyor ve protokol geliştirmeyi kolaylaştırıyoruz. Kısacası IBC, tüm ağlar için bir temel katman olacak.

 

Union, Cosmwasm VM ve diğer araçların geliştirilmesine aktif olarak katkıda bulunuyor. Bu katkıların Cosmos ekosistemi üzerindeki performans ve güvenlik üzerindeki etkilerini açıklayabilir misiniz ve bu süreçte karşılaşılan zorlukları paylaşabilir misiniz?

Çoğu Cosmwasm VM çalışmamızın geçmişte örnekleri var: Cosmwasm’i yoğun bir şekilde kullanıyoruz ve katkıda bulunuyoruz. Bir akıllı sözleşme platformu olarak bunun son derece sağlam ve verimli olması, hırsızlık olasılığını azaltıyor. Akıllı sözleşmelerde güvensiz kodu güvenli bir şekilde çalıştırmanın karmaşıklığına ilişkin bazı zorluklar, daha yeni IBC standartlarıyla semantik modellemeyi bir araya getirmek ile ilgili.

 

Union’ın iletim (Relaying) yaklaşımını özellikle Ethereum’un köprüleme çözümleriyle karşılaştırarak açıklar mısınız? Teknoloji ve verimlilik açısından Union’ı diğerlerinden ayıran nedir?

Union, iletimcilere (Relayers) özel bir yetki vermez. Böylece hacker’lar protokolün kontrolünü ele geçiremediğinden özel anahtarlar tehlikeye girmez. Bunun yerine mesajlar sıfır bilgi kanıtları kullanılarak doğrulanır. IBC, fonların tanındığından emin olur bu nedenle zincir kullanılamaz duruma gelirse veya bir iletimci görevini yerini getiremezse kullanıcılar fonlarını geri alabilir. Bu, Union ağı’nın Union ekibi olmadan bile çökemeyeceği anlamına gelir.

 

Union’ın çeşitli projelerde açık kaynak katkılarına bir bağlılık gösterdiğini söyleyebiliriz. Katkıda bulunduğunuz önemli projeleri ve bunların Union’ın misyonuyla uyumunu nasıl açıklarsınız?

En son çalışmalarımız Gnark etrafında odaklanmış durumda, burada farklı hatalar bulduk ve raporladık. Gnark’a yaptığımız katkılar henüz ana kaynağa entegre edilmemiş olsa da diğer birçok ekip araçlarımıza ulaşabilir.

Bunun yanı sıra Cosmos SDK ve IBC-go’yu kullanıyor ve katkıda bulunuyoruz, ayrıca Substrate’e de katkıda bulunduk. Genel olarak kullandığımız araçlara katkıda bulunduğumuzu söyleyebiliriz.

 

Son olarak, sizin de katılımcı olduğunuz Cosmoverse İstanbul etkinliği ve etkinliğe ev sahipliği yapan Türkiye’nin Web3 ekosistemi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türk topluluğunun dünya görüşü, Union’ın dünya görüşü ile uyumlu: egemenlik. Herhangi bir kişinin yargı yetkisi olmadan, para birimi fark etmeksizin herkesle işlem yapabileceği; varlıklara el koyma, sansür veya diğer kısıtlamaların olmadığı bir dünya istiyoruz. Önümüzdeki boğa piyasasında Türkiye’nin Avalanche gibi üst düzey projelerle önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz.

KAYNAK

Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video