Nisan 19, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  9.6.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*TCMB Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan atandı. Erkan, TCMB’nin ilk kadın başkanı oldu.
*Şahap Kavcıoğlu BDDK Başkanlığı’na atandı.
*Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na yeniden atandı.
*BofA, Türk lirasına yatırım yapma veya tahvil alımı şartlarını açıkladı. Dolar/TL’nin 25 üstüne çıkması, TCMB faizi %40'ın üstüne çıkması öne çıkan şartlar arasında.
*Morgan Stanley, TCMB’nin politika faizini Haziran ayında %20, Ağustos’ta %25’e yükselteceği tahminini paylaştı.
*ABD Başkanı Biden, ABD ekonomisine ilişkin mesajlar verdi. Biden, ‘’tedarik zincirleri çözülmeye devam ettikçe, şirket kar marjları tarihsel olarak yüksek seviyelerden düştükçe ve kiralar ılımlı hale gelmeye devam ettikçe, enflasyon daha da düşerek çalışan ailelere daha fazla nefes alma alanı yaratacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
*Binance US, SEC'nin açtığı dava sonrası ABD doları cinsinden para yatırılmasını durdurma kararı aldı.
*ABD ve İran, bir nükleer anlaşmaya yakın oldukları haberlerini yalanladı.
*Rusya Büyükelçisi Erkhov: Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılması için gereken koşullar yok.
Ne Olacak?
*Yurt içinde Sanayi Üretim Endeksi açıklanacak.
*Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in, haftaya bankalarla bir araya gelmesi bekleniyor.
*Fed faiz kararı önümüzdeki hafta açıklanacak.
*ECB Faiz kararı önümüzdeki hafta açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesinde yükseliş takip ediliyor. Dün Euro Bölgesi'nde birinci çeyreğe ilişkin büyüme verisi açıklandı. Buna göre geçen çeyrekte %0,1 küçülen Euro Bölgesi ekonomisi bu çeyrekte de %0 beklentisinin altında %0,1 küçülme göstererek teknik resesyona girdi. Avrupa piyasalarında risk iştahı düşerken ECB'den faiz artırımlarına ilişkin şahin açıklamalar devam ediyor. 15 Haziran'da gerçekleştirilecek ECB toplantısında 25 baz puanlık faiz artırımı bekleniyor. ABD'de ise dün haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edildi. Buna göre ABD'de geçen hafta işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 235 bin beklentisini aşarak 261 bin oldu ve son 1,5 yılın zirvesine ulaştı. Bugün ECB yetkililerinin konuşmaları takip edilecek.
Destekler: 1.0749 - 1.0704 - 1.0648 Dirençler: 1.0798 - 1.0835 - 1.0870

USD/TRY

Dolar/TL’de yükseliş momentumu korunuyor. Dün yurt içinde Merkez Bankası haftalık verileri takip edildi. Buna göre Merkez Bankası'nın net rezervi -5,7 milyar dolara ulaşarak rekor düşük seviyeye geriledi. Dolar/TL kurundaki değer artışı 28 Mayıs’ta seçimlerin sonuçlanmasının ardından %15’i aştı. Diğer yandan TCMB Başkanı olarak Hafize Gaye Erkan atandı. Bugün yurt içinde sanayi üretimi verisi açıklanacak. ABD tarafında ise 14 Haziran'da gerçekleşecek Fed faiz kararına ilişkin belirsizlik korunuyor. Yatırımcılarda ABD'de açıklanan zayıf makroekonomik verilerle faizlerin sabit bırakılacağı beklentisi ağır basarken Kanada Merkez Bankası'nın sürpriz şekilde 25 bp faiz artırması Fed'e ilişkin beklentilerde de karışıklığa neden oldu.
Destekler: 23.34 - 23.18 - 23.03 Dirençler: 23.50 - 23.65 - 23.78

XAU/USD

Ons altında sıkışık seyir sürüyor. Dün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi açıklandı. Buna göre ülkede geçen hafta başvuruların sayısı 235 bin beklentisinin üstünde 261 bin olurken son 1,5 yılın en yüksek seviyesini gördü. Kanada Merkez Bankası’nın sürpriz bir şekilde 25 baz puanlık artırıma gitmesi Fed’e ilişkin beklentilerde karışıklığa neden olsa da 14 Haziran’da gerçekleşecek toplantıda sabit bırakılması beklentisi %75 seviyelerinde bulunuyor. Çin’de ise bu sabah enflasyon verileri takip edildi. Buna göre enflasyon aylık bazda %0,1 azalış beklentisinin altında %0,2 azalış gösterdi, yıllık bazda ise %0,1 olan enflasyon %0,2’ye yükselse de %0,3 beklentisinin altında kaldı. Çin’de ekonomik toparlanmanın hızlanması ons altını destekleyebilir.
Destekler: 1956 - 1936 - 1918 Dirençler: 1969 - 1983 - 2000

BRENT

Brent petrolde temkinli seyir devam ediyor. Hafta sonu OPEC+ toplantısını takip eden petrol yatırımcılarının gözü şimdi Fed faiz kararında. Kanada Merkez Bankası’nın sürpriz 25 baz puanlık faiz artırımı sonrasında Fed’e ilişkin beklentiler karışsa da dün ABD’de açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvurusu verisindeki artış Fed’in 14 Haziran’da faizleri sabit bırakma ihtimalini yeniden %75’e yükseltti. Diğer yandan dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de bu sabah enflasyon verisi açıklandı. Buna göre enflasyon aylık bazda %0,1 azalış beklentisinin altında %0,2 azalış gösterdi, yıllık bazda ise %0,1 olan enflasyon %0,2’ye yükselse de %0,3 beklentisinin altında kaldı. Çin ekonomisindeki olumlu gelişmeler petrol talebini ve fiyatlamaları destekleyebilir.
Destekler: 74.54 - 73.60 - 72.68 Dirençler: 75.50 - 76.72 - 77.55

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü pozitif tamamladı. Dow Jones %0,5, S&P500 %0,6 ve Nasdaq %1,0 değer kazandı. Bugün ise ABD vadeliler sınırlı negatif fiyatlanıyor. Asya piyasaları da günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video