Nisan 18, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ -27.07.2022

GÜNDEM
Steve

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Şirketlerin KKM’den elde ettiği faiz ve kar payları ile diğer kazançlarda kurumlar vergisi istisna süresi uzatıldı.
*IMF, küresel ekonomi için büyüme tahminlerini düşürürken, Türkiye’nin 2022 ve 2023 büyüme tahminlerini yükseltti. Daha önce sırasıyla Türkiye büyüme beklentisini %2,7 ve %3,0 olarak açıklayan IMF, dün yayımladığı Dünya Ekonomik Görünümü güncelleme raporunda, Türkiye için 2022 büyüme tahminini %4,0'e, 2023 büyüme tahminini ise %3,5'a çıkardı.
*ABD Dışişleri Sözcüsü Price, Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasında önemli bir arabulucu olduğunu belirterek, *Rusya – Ukrayna savaşını durdurmak için Ukrayna ile koordinasyon içinde gösterilen tüm çabaları desteklediğini söyledi.
*TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Yerli otomobil TOGG Mart’ta yollarda görülecek.
*Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsünün en çok İspanya'da yayıldığını, 3.125 vaka görüldüğünü bildirdi.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, Rus petrolüne fiyat sınırı getirilmesi için çabalarını devam ettiriyor.
*Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile Atina'da bir araya geldi. Selman, Yunanistan ve Suudi Arabistan'ın yenilenebilir enerji konusunda bir anlaşma imzalayacaklarını açıkladı.
*Wall Street Journal'ın haberine göre Credit Suisse Group AG, İcra Kurulu Başkanı Thomas Gottstein'ın ayrılışını duyurmayı planlıyor.
*S&P, İtalya'nın kredi notu görünümünü pozitiften durağana çevirdi.
*ABD yönetimi, ülke genelinde benzin fiyatlarını düşürmeye yardımcı olmak için stratejik petrol rezervinden ilave 20 milyon varil petrol satacağını duyurdu.

EURUSD

Haftanın ikinci işlem gününde 1,02 seviyesinden açılan EUR/USD paritesi gün içerisinde gelen haber akışlarıyla birlikte kademeli düşüş gösterdi ve günü yüzde 0,90’nın üzerinde değer kaybı ile 1,01 seviyesinden tamamladı. Uluslararası para fonu (IMF) açıklamalarda bulundu ve 2022 ve 2023 yılı için küresel büyüme tahminlerini düşürerek, dünya ekonomisinin yakında tam bir resesyonun eşiğinde olabileceği vurgusu yapıldı. Kuruluş, yıl sonu büyüme tahminini yüzde 3,6’dan yüzde 3,2’ye düşürdü.  IMF, küresel yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8,3’e yükseltti. Önceki seviye yüzde 6,9 oranındaydı. IMF, Euro bölgesi için yıl sonu büyüme beklentisini yüzde 2,8’ten 2,6’ya indirdi.  Ayrıca IMF Başekonomisti Gourinchas; parasal sıkılaşmanın tarihte hiç bu kadar art arda gelmediğini belirterek, enflasyonun birçok ülkede tabana yayıldığını ve sıkı para politikalarının bazı ülkelerde borç krizine yol açabileceğini belirtti. Ek olarak S&P, İtalya’nın kredi notu görünümünü pozitiften durağana çevirdi. Bugün gözler FED’in faiz kararında olacak. Karar TSİ 21:00’da açıklanacak. Beklenti 75 baz puan artış fakat beklenilenin üzerinde bir faiz dolarda değer kazanımları yaşatabilir. 21:30’da ise FED Başkanı basın toplantısı düzenleyecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0205 – 1.0339 – 1.0460 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0071 – 0.9950 – 0.9817 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

İçinde bulunduğumuz haftaya 17.76 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi, hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirmiş ve bu hareketlenmeler ile parite yılın en yüksek seviyeleri olan 17.87 seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştirdi. Haftanın üçüncü işlem gününe başlarken piyasalarda gözler tamamen ABD kanadına çevrildi. Dün başlayan FED para politikası kurulu toplantısı bugün sona erecek ve banka 21:00’da faiz oranı kararını açıklayacak. Piyasalardaki beklentiler 75 baz puanlık faiz artış yönünde ağırlık kazanmış durumda. Beklenti üzerinde yapılabilecek bir artış kararı küresel bazda sert hareketlenmeler yaşanmasına neden olabilir. Karar ardından 21:30’da FED Başkanı Powell basın açıklaması düzenleyecek. Yeni günde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 17.90 – 18.10 – 18.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.75 – 17.60 – 17.38 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Dün 1719 seviyesinden açılan ons altın, gün boyu izlediği dalgalı seyirle 1728 seviyelerini test etse de günü bir miktar değer kaybı ile 1717 seviyelerinden tamamladı. Uluslararası Para Fonu (IMF) açıklamalarda bulundu ve kısaca küresel ekonomide yüksek enflasyonun arttığını belirten kuruluş, yıl sonu büyüme tahminlerini düşürerek, resesyon beklentisinin arttığını belirtti. Aynı zamanda ABD ekonomisi için yıl sonu büyüme beklentisini 3,7’den 2,3’e indirdi. Ek olarak IMF Başekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, ‘’Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’’ hakkında yaptığı değerlendirmede, küresel ekonomik görünümün aşağı yönlü olduğunu ve küçük şokların ABD’de durgunluğa neden olabileceğini belirtti. Altın yatırımcılarında gözler bugün açıklanacak olan FED faiz kararında olacak. Beklentiler 75 baz puanlık faiz artışı olabileceği yönünde. Fed’in faiz artışlarıyla tepe noktalarında rekor üstüne rekor kıran dolar, altının cazibesini kırmış ve ons altında aşağı yönlü baskı kurmaya devam etmişti fakat doların tepe noktalarından gerilemesi altında ilginin arttığını 1700 dolar bandının üstünde kalmasının nedeni olduğu söylenebilir. Beklenilenin üzerinde bir faiz artışı piyasalarda sert hareketlere neden olacaktır. FED faiz kararı 21:00’da basın açıklaması ise 21:30’da gerçekleşecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak incelediğimizde 1735 – 1752 - 1770 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1707 – 1692 - 1680 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video