Nisan 25, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 17.06.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo önümüzdeki hafta, TCMB ve Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileriyle görüşmek üzere Türkiye'yi ziyaret edecek.
*Günübirlik kiralanan evlerde konaklayanlara kimlik bildirim ve bu evlerde ‘her an ulaşılabilecek’ mahiyette sorumlu işletici bulundurma zorunluluğu getirildi.
*ABD Başkanı Biden, ABD'de bir resesyonun kaçınılmaz olmadığı mesajını verdi. Biden, yeniden başkan seçilememesine neden olsa bile Rusya ile ilgili duruşunu da yumuşatmayacağını ekledi.
*Japonya Merkez Bankası, Fed'in sıkılaşma döngüsü ve yendeki baskıya rağmen para politikası duruşunu değiştirmedi.
*Rusya: Türkiye sınırları da dahil, Suriye'nin kuzeydoğusundaki saldırıları kınıyoruz.
*Beyaz Saray, ülkedeki akaryakıt fiyatlarındaki artışa karşı ihracatı sınırlamayı değerlendiriyor.
*ECB Eski Başkanı ve İtalya Başbakanı Draghi : ECB'nin faiz artışları Fed'den daha kademeli olacak.
*New York eski Fed başkanı Dudley'e göre, Federal Reserve enflasyonu dizginlemek için kısa vadeli faiz oranlarını yükselttiği için gelecek yıl para kaybetme yolunda görünüyor.
*İngiltere'deki açık iş ilanları yeni bir rekor yüksek seviyeye çıktı.
*Motorine 80 kuruş zam yapıldı.

Ne Olacak?
*Yurt içinde Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlanacak.
*Euro Bölgesi’nde TÜFE, ABD’de Sanayi Üretimi, İmalat Üretimi ve Kapasite Kullanım Oranı takip edilecek.
*Fed Başkanı Powell 22 Haziran'da Senato'da para politikası raporunu sunacak.

EURUSD

Piyasalar hafta içerisinde Avrupa Merkez Bankası’nın daha önce planlanmamış olağanüstü yaptığı toplantıyı takip etmişti. Toplantı sonrasında AMB; yeni bir borç krizi endişelerine karşı, PEPP çerçevesinde alınmış varlıklarında vadesi gelen ana para ödemelerinin yeniden yatırıma yönlendirilmesinde esneklik uygulanacağı ve ayrışmayı durdurmak için yeni bir araç geliştireceğini belirtti. Diğer yandan hafta içerisinde ABD kanadında FED’in gerçekleştirdiği FOMC toplantısı izlenmiş ve toplantı sonrasında banka agresif adım atarak 75 baz puanlık faiz artış kararı vermişti. Önümüzdeki toplantıda da 50 yada 75 baz puanlık faiz artış sinyali verilmişti. Önümüzdeki ayda ise piyasalar Avrupa Merkez Bankası’ndan da sıkılaşmaya yönelik bir adım atılacağını bekliyor. Bu adımın 50 baz puan olma ihtimali az olsa da, piyasalar böyle bir adımın atılıp atılmayacağını merak ediyor. Genel beklenti ise 25 baz puanlık faiz artırımı. Yıl sonunda ise AMB’nın negatif faiz bölgesinden çıkması bekleniyor. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.0618 – 1.0791 – 1.0933 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0464 – 1.0339 – 1.0190 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı net rezervler verisini takip etti. Açıklamaya göre; TCMB’nin net rezervleri geçtiğimiz hafta 8.2 milyar dolar ile Ocak ayından bu tarafa en düşük seviyeleri gördü. Geçtiğimiz hafta ise net rezervler 10.5 milyar dolar olarak kayıtlara geçmişti. Haftaya 17.18 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde sınırlı yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte parite haftanın son işlem gününe 17.28 seviyelerinde başlangıç yaptı. Haftanın son işlem gününde 15:45’de FED Başkanı Powell’ın konuşma yapması bekleniyor. Bu konuşmada önümüzdeki dönemler için FED’in neler planladığının ipuçları aranacak. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 17.32 – 17.50 – 17.75 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.00 – 16.75 – 16.52 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Haftaya 1873 seviyelerinden başlayan ons altın, hafta boyu kademeli düşüşlerine devam etti. Hafta ortası Fed’in gerçekleştirdiği 75 baz puanlık faiz artışı sonrasında yapılan ‘ılımlı’ açıklamalar ile yükseliş kaydeden ons altın, Perşembe gününü 1856 seviyelerinden kapattı. Haftanın son işlem gününe 1856 seviyelerinden başlayan ons altın, sabah saatlerinde sınırlı düşüşler yaşadı. Altın gün boyu bu seviyelerin üstüne çıkamazsa, haftayı düşüşle kapatabilir. Fed kararından sonra piyasalarda özellikle Amerikan endekslerinde ciddi satışlar meydana gelmişti. Dolar endeksi ve ABD tahvil getirileri de bu düşüşten payını almıştı.  Dolar endeksi 105 seviyesinden 103 seviyesine, ABD 10 Yıllıklar 3,34’ten seviyesinden 3,22 seviyesine kadar geriledi. Bu düşüşten talep yaratan ons altın, Fed kararından bu güne yaklaşık %2’nin üzerinde yükseliş performansı gösterdi. ABD ekonomisinin resesyona sürükleneceğine dair endişelerin etkisiyle satış yiyen endeksler, güvenli liman olan altında talep buldu diyebiliriz. Fakat Fed’in sıkılaştırma politikası ons altında zaman zaman baskılar yaşanmasına neden oluyor. Haftanın son işlem günü ekonomik takvimde cılız bir gün yatırımcıları bekliyor. 15:45’te ise FED Başkanı Powell’ın konuşması izlenecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak incelediğimizde 1875 – 1890 – 1907 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1832 – 1807 – 1787 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

PETROL

Piyasalar yoğun bir gündemi geride bırakmaya hazırlanıyor. Haftanın en önemli konularının başında FED faiz kararı vardı. FED’in ‘agresif’ faiz artışı ve önümüzdeki toplantısında da 50 yada 75 baz puanlık faiz artırabileceğini belirtmesi ve buna ek olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının da sıkılaşma adımları küresel piyasalarda takip ediliyor. Tüm bu adımlar ile birlikte resesyon endişeleri de beraberinde artıyor. Resesyon endişeleri de küresel petrol taleplerinde bozulma yaşanabileceği korkularını artırıyor ve zaman zaman petrol fiyatlarında baskılar yaşanmasına neden oluyor. Hafta içerisinde ise ABD kanadından gelen ham petrol stokları izlenmiş ve gelen stokların 1.956M varil artış yaşandığı görüldü. Piyasalardaki beklentiler ise 1.314M varil azalış yaşanabileceği bekleniyordu. Haftanın son işlem gününde CRUDE ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 118 – 120.81 – 123.90 seviyeleri direnç noktaları olarak; 111.26 – 108.10 – 105.30 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

DAX

Direnç: 13218 - 13371 - 13578     Destek: 12942 - 12659 - 12431

NAS100

Direnç: 11556 - 12096 - 12904     Destek: 10969 - 10289 - 9682

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video