Eylül 9, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 13.07.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin bir araya gelecek

Hafta başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Lideri Putin telefon ile bir görüşme gerçekleştirmişti. Yapılan açıklamada bu görüşmede; Suriye’deki durumun yanında Ukrayna-Rusya savaşı ve Karadeniz’de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulması konularının ele alındığı belirtilmişti. Kremlin Sözcüsü Peskov; Putin’in önümüzdeki hafta İran’ı ziyaret edeceğini ve bu toplantıda Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ayrı bir görüşme gerçekleştireceğini dile getirdi.

EURUSD

Küresel bazda merkez bankalarının sıkılaşma adımları atması ve bu adımlarının devam edebileceği beklentileri piyasalarda hakim. Ek olarak küresel enflasyon ülkelerin sorunları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Böyle bir ortamda resesyon endişeleri artarken, bu endişeler dolarda güvenli liman özelliğinin ön plana çıkmasına neden oldu. Bu özellik ile birlikte dolar endeksi güçlü duruşunu sürdürüyor ve son 20 yılın zirvelerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Böylelikle EURUSD paritesinde de aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanıyor. Bu hareketlenmeler ile birlikte EURUSD paritesi uzun süre sonra başabaş noktasına geldi ve 1.00 seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştirdi. Geçtiğimiz Cuma günü de ABD kanadından gelen tarım dışı istihdam verisi izlenmiş ve veri sonrasında FED’in 75 baz puanlık faiz artış beklentisi artmıştı. Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası kanadında ise nasıl adım atılacağı henüz belirsiz. Temmuz toplantısında faiz artış beklentisi kesin gözüyle bakılıyor fakat adımın hangi büyüklükte olacağı belirsiz. Piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın FED’in gölgesinde kaldığını belirtiyor. Bu da Euro'yu zaman zaman baskılayabiliyor. Yeni günde 15:30’da ABD kanadından gelecek olan TÜFE verisi küresel bazda volatiliteyi artıracaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.00724 – 1.01925 – 1.03391 seviyeleri direnç noktaları olarak; 0.99263 – 0.97623 – 0.96015 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Küresel bazda dolar endeksinin güçlü duruşu ve son 20 yılın zirvelerinde fiyatlamalar gerçekleştirmesi gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskılar oluşmasına neden oluyor. Bununla beraber Çin kanadında salgına yönelik gelişmeler küresel risk iştahını azaltıyor. Böyle bir ortamda dolar güç kazanırken, USDTRY paritesi de bundan etkileniyor. Bu etkiler ile birlikte kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanabiliyor. Geçtiğimiz haftalarda BDDK’nın attığı adımlar ile paritede sert aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmış fakat bu hareketlenmeler uzun vadeye yayılamamıştı. Piyasalar haftanın üçüncü işlem gününe başlarken 10:00’da yurtiçinden gelecek olan İşsizlik Oranı verisini takip edecek. Ardından gözler ABD’ye dönecek. 15:30’da açıklanacak olan TÜFE verisi ile birlikte küresel bazda volatilite oldukça artacaktır. Enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi ile FED’in agresif sıkılaşma adımları atabilme ihtimalleri artabilir. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 17.40 – 17.65 – 17.90 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.16 – 16.90 – 16.30 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1742 seviyelerinde başlangıç yapan altın, hafta içerisinde kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte altın haftanın üçüncü işlem gününe 1725 seviyelerinde başlangıç yaptı. FED’in attığı sıkılaşma adımları ve bu adımların devam edeceği beklentileri altın üzerinde baskılar oluşmasına neden oluyor. Ek olarak dolar endeksinin güçlü duruşu ve bu güçlü duruş ile birlikte son 20 yılın zirvelerinde fiyatlamalar gerçekleştirmesi altını baskılayan başlıca unsurlar arasında yer alıyor. Bugün de TSİ 15:30’da ABD kanadından gelecek olan TÜFE verisi piyasaların radarında olacak. Veri ile birlikte küresel bazda volatilite oldukça artacaktır. ABD’de enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi, FED’in sıkılaşma yönünde daha büyük adımlar atabileceği beklentilerini artırabilir. Bu sebeple veri yakından izlenecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1752 – 1770 - 1786 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1715 – 1700 - 1675 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

PETROL

Küresel bazda artan resesyon endişeleri, Çin kanadında salgınla ilgili tekrar gelen haber akışları, merkez bankalarının sıkılaşma adımları… Tüm bunlar petrol fiyatları üzerinde baskılar oluşmasına neden oluyor. Öyle ki bu baskılar ile petrolde aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanıyor. Hafta başından bu yana yaşanan değer kaybı ise yüzde 8’leri aşmış durumda. Haftanın yeni gününde piyasalar 15:30’da ABD kanadından gelecek olan enflasyon verisini izleyecek. Bununla birlikte petrolü hareketlendirebilecek bir başka veri ise 17:30’da açıklanacak. ABD kanadında açıklanacak olan ham petrol stokları verisi petrol hareketliliği artıracaktır. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 98.28 – 105.04 – 114.06 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 92.83 – 89.07 – 85.00 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video