Mart 29, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 13.06.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Başkanı Kılıçdaroğlu'na "Kasımda seçim yok, seçim önümüzdeki yılın haziranında, kendini oraya hazırla. Sen aday mısın değil misin onu açıkla ya da adayını açıkla." dedi.
*Erdoğan: Gelecek hafta Putin ve Zelenskiy ile görüşebiliriz.
*Hazine ve Maliye Bakanlığınca, GES ihracına ilişkin talep toplama işlemlerinin 15 – 22 Haziran'da gerçekleştirileceği ve senetlerin getirilerinin, 24 Haziran Cuma gününde, yatırımcıların hesaplarına aktarılacağı bildirildi.
*Hazine Bakanlığı: GES toplama işlemleri ile kupon ana para ödemeleri Ziraat Bankası, Halk Bankası, *Bankası aralığıyla gerçekleşecek.
*Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Cuma günü duyurduğu Gelir Endeksli Devlet İç Borçlanma Senetleri hakkında Bakan Nebati açıklamada bulundu. Gaziantep'te konuşan Nebati, 15 Haziran'da talep toplanacağını hatırlatarak "Yıllık bileşik getiri %23,04 olacak. GES'lere konu olan KİT'lere aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sağlayacak." dedi.
*Tüketici kredilerinde BSMV oranı %5'ten %10'a yükseltildi.
*Çin'de artan vaka sayısı nedeniyle önlemler artırıldı.
*ABD'de ortalama benzin fiyatları Cumartesi günü tarihinde ilk defa 5 $ üzerine çıkarak rekor kırdı.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği para politikası kurulu toplantısını takip etmişti. Toplantı sonrasında banka beklentilere paralel olarak faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi ve bununla birlikte varlık alım programını (APP) 1 Temmuz’da bitireceğini duyurdu. Ek olarak banka önümüzdeki ay 25 baz puanlık faiz artışına niyetli olduğunu belirtti. Bankanın kararı ve AMB Başkanı Lagarde’ın basın açıklaması ile birlikte Euro varlıklarında volatilite arttı. Geçtiğimiz hafta Cuma günü ise AMB Yönetim Konseyi Üyesi Nagel’in açıklamaları takip edildi. Nager; bankanın yüksek seyreden enflasyona güçlü bir tepki vermesi gerektiğini belirtti. Bankanın Temmuz ve Eylül aylarında 25’er baz puanlık faiz artış yoluna gidebileceği beklentileri oldukça arttı. Yeni günde ise Euro bölgesinden gelecek ve pariteyi sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.06187 – 1.07918 – 1.09392 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.04606 – 1.03391 – 1.01903 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı, TCMB ve BDDK’nın TL kullanımını ve cazibesini artıracak uygulamalar açıklaması TL varlıklarında volatilitenin artmasına neden olmuş ve USDTRY paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşmişti. Bu hareketlenmeler uzun vadeye yayılamadı ve parite geçtiğimiz haftayı 17.06 seviyelerinde kapattı. Yeni haftaya da bu seviyelerin yakınlarında başlayan paritede piyasalar yurtiçinden gelen ekonomik verileri takip etti. TÜİK’in açıklamasına göre Nisan ayında yıllık bazda Sanayi Üretimi beklentileri aştı ve yüzde 10.8 olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler yüzde 6.4 civarlarındaydı. Bir diğer ekonomik veri olan cari dengeye baktığımızda ise Nisan ayında aylık bazda 2.74 milyar dolar açık verildiği görüldü. Haftanın ilk işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 17.30 – 17.50 – 17.75 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.00 – 16.75 – 16.52 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Geçen hafta 1849 seviyesinden açılan ons altın,hafta içerisinde dalgalı bir seyir izlemişti. Haftanın son işlem gününde ise sert bir yükseliş göstererek haftayı %1 seviyelerinin üzerinde değer kazanımı ile 1871 seviyelerinden kapatmıştı. Bu sert yükselişin arkasında Cuma günü açıklanan ABD enflasyon verisi var. ABD’de Mayıs ayı enflasyonu tahminlerin üzerinde gelerek yıllık bazda 8.6’ya yükseldi ve bu 1981’den beri görülen en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti. Tahminlerin üzerinde gerçekleşen enflasyon verileri Fed’in faiz artışlarında daha agresif olacağı beklentisini güçlendirdi. Ons altın ilk durumda pozitif etki gösterse de Fed yetkililerinden gelen açıklamalar ve sert faiz artış beklentileri ons altın üzerinde baskılar oluşturuyor. Haftanın ilk işlem gününe 1873 seviyelerinden başlayan ons altında bugün TSİ 21:00’de FOMC Üyesi Brainard’ın Konuşması piyasalar tarafından yakından takip edilecektir. Ekonomik veri bakımından ise cılız bir gün bizleri bekliyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1875 – 1891 – 1910 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1850 – 1830 – 1807 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

PETROL

Geçtiğimiz hafta bir miktar değer kazanımları gerçekleştiren petrol fiyatları yaklaşık olarak son 40 yılın en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştirmişti. Bununla birlikte geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD kanadından gelen enflasyon verisi izlenmiş ve veri ile birlikte enflasyonun son 40 yılın zirvelerinde devam ettiği görülmüştü. Veri ile birlikte FED’in daha agresif faiz artışı yapabileceği beklentileri oluşurken, bu beklentiler küresel ekonomide durgunluklar yaşanabileceği beklentilerini artırmıştı. Bunlara ek olarak Çin kanadından kovid19 hakkında gelen haber akışları izleniyor. Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan ülkede salgın önlemleri yeniden devreye alınıyor. Bu da petrolde taleplerin azalabileceği endişelerini artırdı. Bu gelişmelerde fiyatlar üzerinde baskılar yaşanmasına neden oldu. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 125 ve 130 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. 115 – 110 – 103 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.

DAX

Direnç: 13688 - 13775 - 13876     Destek: 13476 - 13371 - 13270

NAS100

Direnç: 11464 - 10969 - 10289     Destek: 12336 - 12904 - 13532

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video