Nisan 18, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 02 .08.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yılın ilk yarısındaki gerçekleşmeler 2022 yılını, 47 milyon turist ve 37 milyar dolar turizm geliriyle hedeflerimizin üzerinde kapatacağımıza işaret ediyor.
*Erdoğan: Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. Hem inşaat sektörünü canlandırmak hem de insanımızın erişilebilir şartlarda konut sahibi olması için adım atıyoruz. Yeni sosyal konut projesinin detaylarını önümüzdeki ay duyuracağız.
*Tayvan: Çin sınır yakınlarında 'savaş uçağı uçurdu.
*Financial Times'ın haberine göre ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Çin'in olası bir askeri müdahalesi konusunda endişeleri tetikleyen tartışmalı bir ziyareti gerçekleştirerek Çarşamba günü Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing – Wen ile görüşmeyi planlıyor.
*Beyaz Saray: Meclis Başkanı’nın Tayvan’ı ziyaret etme hakkı var.
*ABD Başkanı Biden, El – Kaide üst yöneticisi Zavahiri'nin Afganistan'da düzenlenen hava saldırısı ile öldürüldüğünü doğruladı.
*İran yüzlerce yeni nesil uranyum zenginleştirme santrifüjünün çalıştırılacağını açıkladı.
*ABD Dışişleri Bakanı Blinken: İran'ın nükleer anlaşmaya dönmesinin en iyi yol olduğuna inanıyoruz.
*Rusya Devlet Başkanı Putin, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması Gözden Geçirme Konferansı’na gönderdiği mektupta, Rusya’nın nükleer savaş istemediğini ve böyle bir savaşın galibi olmayacağını ifade etti.
*Moody's: AB ülkelerinin Rusya'dan enerji ithalatından uzaklaşması dahil yapısal değişimler stagflasyon risklerini artırdı.
*Saudi Aramco'nun ABD merkezli motor yağı ve katkı maddeleri üreticisi ve dağıtıcısı Valvoline'ın yan kuruluşu Valvoline Global Products'ı satın aldığı bildirildi.

EURUSD

Haftanın ilk işlem gününde 1,0212 seviyesinden başlayan EUR/USD paritesi, gün boyu izlediği seyirle başlangıç seviyesine yakın 1,0258 seviyesinde günü tamamladı. Piyasalar dün Euro kanadından gelen PMI ve işsizlik oranı verilerini takip etti. PMI verisi 49,8 olarak gerçekleşti, beklenilen 49,6’ydı. Euro Bölgesi’nin sanayi devi Almanya için açıklanan PMI verisi 49,3 gelerek bir önceki ayın altında kalarak daraldı. Bir önceki ay oran, eşik değerinin üstü olan 52,0 seviyesindeydi. İşsizlik oranı yüzde 6,6 açıklanarak piyasaların beklentilerine paralel olarak gerçekleşti. PMI verisinin eşik değer olan 50’nin altında kalması Euro Bölgesi için daralmaya işaret ediyor ve İmalat sektörünün gerilemesi resesyon riskini daha da artırıyor. IMF bu yıl ve gelecek yıl için küresel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmişti ve resesyona dikkat çekmişti. Ekonomik verilerdeki bu gelişmeler EUR/USD paritesinde baskılara sebep veriyor. Ek olarak Euro Bölgesi ile Rusya arasındaki gaz akışının sıkıntıları EUR/USD paritesini etkileyen bir diğer unsur olduğu söylenebilir. Yeni güne 1,02 seviyesinde başlayan EUR/USD paritesinde piyasaları cılız bir gün bekliyor. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.0295 – 1.0462 – 1.0602 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0183 – 1.0071 - gevşemelerde ise seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Piyasalar haftanın ilk işlem gününde yurtiçinden gelen imalat göstergesi verisini takip etti. Gelen veriye göre Türkiye imalat satın alma yöneticileri endeksi Temmuz’da 46.9 olarak gerçekleşti. Gelen veri ile birlikte endeks Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyelere gerilemiş oldu. Bir önceki ay söz konusu endeks 48.1 seviyelerinde gerçekleşmişti. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalar ABD kanadından gelecek olan ekonomik verileri izleyecek. TSİ 17:00’da açıklanacak olan İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı verisi küresel bazda dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olabilir. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.00 – 18.15 – 18.25 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 17.75 – 17.60 – 17.38 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Haftanın ilk işlem gününde 1764 seviyelerinden açılan ons altın, gün boyu izlediği seyirle bir miktar değer kazanımı yaşayarak günü yaklaşık yüzde 0,40 yükselişle 1772 seviyelerinde kapattı. Piyasalar dün ABD kanadından gelen PMI verisini takip etti. Temmuz’da söz konusu veri 52,8 gelerek, beklenilenin üzerinde bir artış gösterdi. Veri bir önceki ay 53,0 seviyesindeydi. Üretim ve İmalat sektörü Temmuz ayında da daralmaya devam etmesiyle son 2 yılın en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Altın yatırımcılarında gözler bu hafta açıklanacak olan İstihdam verilerinde olacak. Perşembe günü açıklanacak olan İşsizlik başvurularının ardından Cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisi piyasaların yön bulmasında başrol oynayacak. Çin kanadından kötü gelen ekonomik veriler ve aynı zamanda yaşanan konut verilerindeki sıkıntı, Çin ekonomisinde yavaşlamaya sebep olurken bu durum ons altında baskı oluşturuyor. Hindistan ve Çin tüketici talebine dair endişeler artıyor. Ek olarak Pazar günü CBS’de konuşma yapan Fed’in güvercin yönlü olarak bilinen üyesi Neel Kashkari, enflasyon hedefimiz yüzde 2 ve enflasyonu aşağı indirmek için ne gerekiyorsa yapacağız söyleminde bulunarak faiz artışlarını desteklediğini belirtti. Yeni günde 1772 seviyesinden başlayan ons atında piyasalar, TSİ 17:00’de açıklanacak olan İş İmkanları Personel Değişim Oranı yakından takip edilecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1785 – 1800 - 1815 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1768 – 1757 - 1745 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video