GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ
Ne Oldu? - Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede, İsrail'in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarına yönelik saldırıları, Türkiye – ABD ikili ilişkileri, İsveç'in NATO'ya üyelik süreci ile küresel ve bölgesel meseleler ele alındı. - Beyaz Saray: Biden, Türkiye ile Yunanistan arasında son dönemdeki yapıcı adımlara olan desteğini dile getirdi. - TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, TL varlıklara yönelik açıklama yaptı. Erkan, "TL'ye geçiş zamanı gelmiştir. Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz." dedi. - SEDDK, zorunlu trafik sigortasında baz primlerin ocak ayında %10 artırılmasına karar verdi. - ABD Temsilciler Meclisi, 886 milyar dolarlık 2024 savunma bütçesini onaylayarak Biden'a gönderdi. - AB üyesi ülkelerin liderleri, Rusya'ya yönelik, elmas ticareti yasağını da içerecek on ikinci yaptırım paketinde anlaşma sağladı. - Çin Merkez Bankası, temel politika faiz oranlarını değiştirmedi ve artan nakit talebi karşısında piyasaya daha fazla likidite sağladı. - Japonya Maliye Bakanı Suzuki: Döviz piyasası hareketlerini yakından takip ediyoruz. - Bank of China'nın eski yöneticisi 322 milyon doların üzerindeki dolandırıcılıktan dolayı ömür boyu hapse mahkum edildi. - Arjantin Ekonomi Bakanı Luis Caputo’ya göre, ülkenin Devlet Başkanı Javier Milei, ekonominin toparlanmasını hedefleyen şok terapisinin ilk turunun bir parçası olarak para birimi pezo'nun keskin bir şekilde devalüe edilmesinden sonra dolara geçilmesini planlıyor.
EURUSD
Avrupa Merkez Bankası aralık toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı sonrası banka beklentilere paralel olarak faiz oranında bir değişikliğe gitmedi ve faizi yüzde 4.50 seviyesinde tuttu. Ardından ECB Başkanı Lagarde açıklamalarda bulundu. Lagarde; faiz indirimleri için zamana değil verilere bağlı olduklarını, bölgeden gelecek verilerin yakından izleneceğini belirtti. İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1.0756 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesi, hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte parite haftanın son işlem gününe 1.0993 seviyelerinde başlangıç yaptı. Yeni günde piyasalar Euro kanadından gelecek olan PMI verilerini takip edecek. Veriler 11:30 ve 12:00’da açıklanacak. 17:45’te ise ABD kanadından gelecek olan Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi verisi izlenecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.10163 – 1.10680 – 1.11482 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0960 – 1.0880 – 1.0821 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
PETROL
Geçtiğimiz haftalarda küresel bazda arz fazlalığı olabileceğine yönelik beklentilerin artması ile petrol fiyatları üzerinde baskılar oluşmuş ve değer kayıpları yaşanmıştı. Yeni haftada ise gözler FED kararındaydı. FED kanadından gelen güvercin tonda açıklamalar piyasaları bir miktar rahatlattı ve petrolde de toparlanma hareketleri yaşanmasına neden oldu. Diğer yandan hafta ortasında ABD kanadından gelen ham petrol stokları verisi izlenmiş ve veri ile ABD’de stokların beklentilerin üzerinde azaldığı görülmüştü. Bu da petrolü destekleyen bir başka unsur olarak karşımıza çıktı. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 73.03 – 75.00 – 76.91 seviyeleri direnç noktaları olarak; 70.30 – 69.05 – 67.70 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Altının hafta içinde fiyatlamalarını incelediğimizde FED kararı ardından sert yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiği görülüyor. FED’in beklentilere paralel faiz oranlarında değişikliğe gitmemesi, güvercin ton açıklamaları ve önümüzdeki yıl 25’er baz puan olmak üzere 3 faiz indirimi öngörmesi altını oldukça destekledi. Yıl sonuna yaklaşırken ons altının 2023 yılı performansına baktığımızda ise yüzde 11 seviyelerinde değer kazanımı yaşandığı görülüyor. Yeni günde piyasalar 17:45’te ABD kanadından gelecek olan Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi verisini takip edecek. Veri ile volatilite yükselecektir. Haftanın son işlem gününe 2036 seviyelerinde başlangıç yapan XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 2050 – 2070 - 2090 seviyeleri direnç noktaları olarak; 2020 – 2000 - 1980 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this