Nisan 29, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Kripto Para

“DÜZENLEYİCİLER, DeFi’I ANLAMALI”

DeFi

Consensus 2023 katılımcıları DeFi’ın gelişimini, düzenleyicilerle ilişkisini ve kriptoya özgü yapıların geleneksel finans kurallarıyla şekillendirilmeye çalışılmasının sakıncalarını masaya yatırdılar.

Merkeziyetsiz finansın (DeFi) düzenleyicilerle olan ilişkisine dair birçok konuda uzlaşı noktaları oluşturulduğu görülüyor.
Kripto ekonomisinin bu önemli alanı alım-satım, borç verme ve diğer finansal aktivitelerde aracıları devreden çıkarmak için blok zinciri teknolojisinden ve akıllı sözleşmelerden yararlanıyor. Burada “aracıdan” sadece bankalar ve diğer finansal oyuncular değil düzenleyiciler ve kurumlar da kastediliyor. 
DeFi alanının büyümesini devam ettirebilmesi, sermaye çekebilmesi ve güvenilir bir alan olarak görülmesi için belirli düzenleme gerekliliklerine uyum sağlaması gerekecek. Bu Consensus 2023’te kapalı kapılar ardında konuşulan ve uzlaşılan konulardan bir tanesi.
DeFi, bugün 47,8 milyar dolarlık bir sektör haline geldi ve Ethereum, Solana, Cardano ve diğerler bazı uygulama dostu blok zincirlerine yayıldı. Çekirdek kullanıcı grubu olarak genelde “kriptoya doğanlar” gösterilse de bazı finansal kurumların da açık DeFi protokollerinin daha kapalı uygulamalarını test etmeye başladıkları veya zincir üzerinde denemeler yaptıkları duyuluyor. 
Sektör henüz olgunlaşmamış olsa da DeFi, kriptonun ürün-pazar uyumu noktasında gerçek değerini bulabileceği nadir potansiyel alanlardan biri olarak görülüyor. Ayrıca kriptonun toplam piyasa değerinin 2 trilyon dolardan 1 trilyon doların altına indiği bir dönemde birçok merkezi kripto platformunun iflas noktasına gelmesine karşın hiçbir büyük DeFi uygulamasının sıkıntıya düşmemesi de kayda değer bir durum.
Temel finansal operasyonları önceden belirlenen kurallar ve herkesin gözetimine açık kod üzerinden günün herhangi bir anında gerçekleştirmeye imkân veren bu sistemler, yine önceden belirlenen teminat gereklilikleri çerçevesinde kullanıcıların fonlarını koruyan ve getiri sağlayan yapılarıyla öne çıkıyorlar. 
Bu gerçeklerden yola çıkıldığında DeFi dünyasındaki paydaşların birçoğu sektörün gelişmesi noktasında konvansiyonel finansa dair kurgulanan müşteri tanıma (KYC) ve kara para aklama (AML) gibi yaklaşımlara uymaya çalışmasındansa düzenleyicilerle ve kurumlarla yakın çalışıp onların DeFi’ı mevcut haliyle kabullenmelerini sağlamanın daha doğru olduğuna inanıyorlar.
DeFi’ın elindeki ödev mevcut yapıya dair kararların verilme nedenlerinin anlatılması ve kullanıcılar ve düzenleyiciler açısından avantajlarının açığa çıkarılması. Herhangi birinin blok zinciri üzerinde koda yayınlayabilmesi ve yeterli teknik bilgiye sahip herhangi birinin bu koda erişebilmesi gerçeği göz önüne alındığında DeFi üzerinde her zaman bazı sıkıntılar olması ihtimali var. Yani yapılan konuşmalarda ve müzakerelerde bu gerçeği göz ardı etmemek gerekli.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video