Nisan 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

POWELL’DAN ART ARDA İKİ FAİZ ARTIŞI SİNYALİ

Powell

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, önümüzdeki toplantılarda art arda iki faiz artışına açık oldukları sinyalini verdi.

Fed Başkanı Powell, Portekiz'in Sintra kentindeki Avrupa Merkez Bankası (AMB) forumunda konuştu.
Powell, Fed yetkililerinin son toplantıda faiz oranlarını sabit bırakmalarının ardından, diğer toplantılarda faiz artırımına gidecekler mi sorusuna cevap olarak, bunun “olabileceğini ya da olmayabileceğini” söyleyerek, art arda faiz artırımlarını göz ardı etmeyeceklerini belirtti.
Öte yandan Powell, politika yapıcıların çoğunun tahminlerinin, bu yıl en az art arda iki faiz artışı yapmayı beklediklerini yineledi.
Fed yetkilileri son toplantıda, yüksek borçlanma maliyetlerinin ve son bankacılık sorununun ekonomiyi nasıl etkilediğini değerlendirmek amacıyla 15 aylık faiz artışının ardından ilk kez faiz oranlarını sabit bırakmıştı. Ancak Powell ve çoğu Fed üyesi, bankanın yüzde 2’lik hedefinin iki katı olan enflasyon oranını dizginlemek için nihayetinde daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç duyulacağının sinyalini verdi.

Fed, 15 ay sonra faizi sabit tuttu

Fed, 15 ay süren sıkılaşmanın ardından 14 Haziran’da yaptığı toplantı sonrası politika faizini yüzde 5-5,25 bandında sabit tutma kararı almıştı.
Yetkililer karar metninde, 2023 için faiz beklentilerini yukarı yönlü güncellerken, ekonomik projeksiyonlarda ise büyüme ve enflasyon tarafında yukarı yönlü revizyonlar yaptı. Öte yandan, noktasal grafiğe yansıyan beklentiler de önümüzdeki dönemde faiz artışlarının masada olduğuna işaret etti. Fed yetkililerinin, sene sonu için faiz beklentisi ise, yüzde 5,6 olarak belirlendi. Bir önceki tahminde bu yüzde 5,1 olarak kaydedilmişti.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video