Mayıs 5, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  20.6.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TÜRK – İŞ Başkanı Atalay bir araya geldi. Atalay, ‘’Perşembe gününden önce belirlenmesini umuyorum” dedi.
*Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi Başkanı Simpson: Türkiye'ye talep çok güçlü, bu yaz önemli döviz girişi gerçekleşebilir.
*Çin Merkez Bankası, beklentilere paralel referans temel faiz oranı olan LPR’yi 10 baz puan düşürdü.
*ECB Başkan Yardımcısı De Guindos: Çekirdek enflasyonda yavaşlama sınırlı olabilir.
*ECB Üyesi Stournaras: Faizde atılacak bir sonraki adımı veriler belirleyecek, hiçbir olasılığı dışlamıyorum.
*Citi, 2023 için Çin'in ekonomik büyümesi tahminini %6.1'den %5.5'e düşürdü.
*ABD Başkanı Joe Biden, Çin'e resmi ziyaret gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın "çok iyi bir iş çıkardığını" söyledi.
Ne Olacak?
*Yurt içinde Merkezi Hükümet Borç Stoku açıklanacak.
*Almanya’da ÜFE, Euro Bölgesi’nde Cari İşlemler Dengesi açıklanacak.
*Fed Başkanı Powell, 21 Haziran'da Temsilciler Meclisi'ne ve 22 Haziran'da ABD senatosuna sunum yapacak.
*Rusya: Türkiye-Suriye ilişkilerine yönelik toplantı 21 Haziran'da Astana'da yapılacak.
*TCMB faiz kararı Perşembe günü açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesi hafif geri çekiliyor. Dün ABD piyasaları işleme kapalı ve veri gündemi sakindi. ABD ile Çin görüşmeleri kaldığı yerden devam ederken liderlerden yapılacak olumlu açıklamalar küresel risk iştahını destekleyebilir. Diğer yandan Fed yetkililerinin de faiz artırım patikasına ilişkin mesajları dolar endeksi için yakından takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise enflasyonun %7’den %6,1’e gerilemesi olumlu karşılansa da ECB’nin %2’lik enflasyon hedefi doğrultusunda faiz artırımlarına devam edeceğine ilişkin mesajlar Euro’ya değer kazandırıyor. ECB yetkililerinden gelecek açıklamalar paritenin seyrinde yön belirleyici olabilir.
Destekler: 1.0912 - 1.0870 - 1.0830 Dirençler: 1.0963 - 1.1005 - 1.1036

USD/TRY

Dolar/TL düşük volatilitede seyrediyor. Dün yurt içinde tüketici güveni verisi açıklandı. Buna göre tüketici güveni Haziran’da 91,1’den 85,2’e geriledi. Yurt içi piyasalar perşembe günü açıklanacak faiz kararına odaklandı. TCMB’nin bu ay ortodoks politikalara geçmesi beklenirken anketlerde konsensüs faiz oranı beklentisi %20 seviyelerinde bulunuyor. Faiz kararının yanı sıra yetkili isimlerden gelecek açıklamalar da fiyatlamalarda belirleyici olabilir. TCMB Başkanı Erkan’ın Cuma günü bankalarla görüşmesi bekleniyor. ABD tarafında ise dün piyasalar kapalı ve veri gündemi sakindi. Hafta boyunca Fed yetkililerinden gelecek açıklamalar paritenin seyrinde belirleyici olabilir.
Destekler: 23.50 - 23.32 - 23.18 Dirençler: 23.65 - 23.78 - 23.95

XAU/USD

Ons altın sıkışık fiyatlanıyor. Geçen hafta ons altın yatırımcıları Fed kararına odaklanmıştı. Fed ise konsensüs beklentiye paralel faiz oranında değişikliğe gitmemişti. Fed’in 15 ay aradan sonra faiz artırmaması olumlu karşılansa da yıl sonuna kadar iki faiz artırımının daha sinyalinin verilmesi küresel risk iştahını düşürdü ve ons altını baskıladı. Asya piyasalarında ise son zamanlarda ekonomik toparlanması yavaşlayan Çin, ekonomik aktivitenin desteklenmesi adına 10 baz puanlık faiz indirimine gitti. Ayrıca Çin yönetiminin büyümeyi iyileştirmek adına bazı teşvikler uygulayacağı da bildiriliyor. Çin’deki olumlu gelişmeler ons altın fiyatlarını da destekleyebilir.
Destekler: 1936 - 1918 - 1907 Dirençler: 1956 - 1969 - 1985

BRENT

Brent petrolde yatay fiyatlamalar takip ediliyor. Geçen hafta küresel piyasalar Fed kararına odaklanmıştı. Fed ise beklentilere paralel faiz oranında değişikliğe gitmemişti. Fed’in 15 ay aradan sonra faiz artırmaması olumlu karşılansa da yıl sonuna kadar iki faiz artırımının daha sinyalinin verilmesi küresel risk iştahını düşürdü. Bugün Fed üyelerinin konuşmaları takip edilebilir. Asya piyasalarında ise son zamanlarda ekonomik toparlanması yavaşlayan Çin, ekonomik aktivitenin desteklenmesi adına 10 baz puanlık faiz indirimine gitti. Ayrıca Çin yönetiminin büyümeyi desteklemek adına bazı teşvikler uygulayacağı da bildiriliyor. Çin’deki olumlu gelişmeler petrol talebini ve fiyatları destekleyebilir.
Destekler: 75.68 - 74.54 - 73.59 Dirençler: 76.53 - 77.43 - 78.24

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dün tatil nedeniyle işleme kapalıydı. Bu sabah ise vadeliler hafif negatif seyrediyor. Asya piyasaları da günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video