Nisan 26, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

 GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  5.6.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Cumhurbaşkanlığı Kabinesi açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek oldu.
*Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır.
*Şimşek: Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır.
*Fitch, borç limiti anlaşmasına rağmen ABD'nin kredi notunu negatif izlemede tutmayı sürdürüyor.
*Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, Temmuz ayı için ülkesinin gönüllü olarak günlük 1 milyon varil ek petrol üretim kesintisine gideceğini, duruma göre bu kesintinin uzatılabileceğini söyledi.
*Fransa'da emeklilik yaşını 64'e çıkaran kararnameler, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Ne Olacak?
*Yurt içinde enflasyon verisi açıklanacak.
*Yurt dışı piyasalarda PMI verileri açıklanacak.
*Yarın Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı gerçekleşecek.
*Fed Başkanı Powell, 22 Haziran'da ABD Senatosunda sunum yapacak.

EUR/USD

EURUSD paritesinde geri çekilme takip ediliyor. Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi’nde veri gündemi sakindi. ABD’de ise gözler tarım dışı istihdam verisindeydi. Buna göre Mayıs’ta tarım dışı istihdam verisi 339 bin artış gösterirken 180 bin artış beklentisini aşarak işgücü piyasasının güçlü seyrinin sürdüğüne işaret etti. Diğer yandan işsizlik oranının beklenti üstü artış göstermesi ve saatlik ortalama kazançların azalması Fed’in faiz artırımlarını engelleyebileceğine dair beklentilerle küresel risk iştahını destekledi. Güncelde Fed’in 14 Haziran’da faizleri sabit bırakma ihtimali anketlerde %74 seviyesinde bulunuyor. Bugün ise Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak PMI verileri paritenin seyrinde belirleyici olabilir.
Destekler: 1.0648 - 1.0607 - 1.0573 Dirençler: 1.0704 - 1.0749 - 1.0798

USD/TRY

Dolar/TL’de yükseliş sürüyor. Yurt içinde gözler hafta sonu açıklanan yeni kabinedeydi. Buna göre piyasada beklenildiği gibi Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı görevine atandı. Şimdi ise yatırımcılar yeni ekonomi politikalarını yakından takip edecek. Makroekonomik tarafta ise bugün enflasyon verisi açıklanacak. TÜİK, Mayıs enflasyonunu hesaplarken doğalgaz için "sıfır fiyat" yöntemi uygulayacak. Bu uygulamanın enflasyonu 2 puan üstünde aşağı çekmesini bekliyoruz. Enflasyonun yıllık bazda %39'a gerilemesi bekleniyor. ABD’de ise tarım dışı istihdam beklenti üstünde artış gösterse de ortalama saatlik kazançların gerilemesi piyasada enflasyonun soğuduğu sinyalini verdi. Bugün ABD’de PMI verileri takip edilebilir.
Destekler: 21.00 - 20.84 - 20.72 Dirençler: 21.12 - 21.25 - 21.35

XAU/USD

Ons altın yeni haftada geri çekiliyor. ABD’nin borç tavanının yükseltilmesi küresel risk iştahını artırırken haftanın son işlem gününde tarım dışı istihdam verisi takip edildi. Buna göre tarım dışı istihdam 339 bin artış göstererek beklentileri aşsa da ortalama saatlik kazançlarda meydana gelen gerileme ve işsizlik oranının yükselmesi işgücü piyasasının soğuduğu sinyalini vererek enflasyonun gerileyebileceği algısını oluşturdu. Veri sonrasında Fed’in Haziran toplantısında faizleri sabit bırakma ihtimali yükseldi. Diğer yandan bu sabah Çin’de açıklanan Hizmet PMI verisi beklentileri aşarak güçlü seyrini sürdürdü. Günün devamında Euro Bölgesi ve ABD’de PMI verileri yakından takip edilecek.
Destekler: 1936 - 1918 - 1901 Dirençler: 1956 - 1969 - 1983

BRENT

Brent petrolde sınırlı yükseliş yaşanıyor. ABD’nin borç tavanının yükseltilmesi küresel risk iştahını artırırken haftanın son işlem gününde tarım dışı istihdam verisi takip edildi. Buna göre tarım dışı istihdam 339 bin artış göstererek beklentileri aşsa da ortalama saatlik kazançlarda meydana gelen gerileme işgücü piyasasının soğuduğu sinyalini vererek enflasyonun gerileyebileceği algısını oluşturdu. Hafta sonu gerçekleştirilen OPEC+ toplantısında yıl sonuna kadar arz kısıtı yapılmayacağı belirtilse de Suudi Arabistan ek olarak günlük 1 milyon varil ek kısıntıya gideceğini açıkladı. Diğer yandan bu sabah Çin’de açıklanan Hizmet PMI verisi beklentileri aşarak güçlü seyrini sürdürdü. Günün devamında Euro Bölgesi ve ABD’de PMI verileri yakından takip edilecek.
Destekler: 76.72 - 75.50 - 74.54 Dirençler: 77.55 - 78.60 - 79.69

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın son işlem gününü artıda tamamladı. Dow Jones %2,1, S&P500 %1,5 ve Nasdaq %1,1 değer kazandı. Bugün ise ABD vadeliler yatay seyrediyor. Asya piyasaları da günü pozitif tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video