Kasım 21, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 30.05.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Sağlık Bakanı Koca: Hastaneler hariç, maske mecburi olmaktan çıktı. Fakat bunca tecrübeden sonra, başta toplu taşıma araçları olmak üzere, kalabalık kapalı alanlar için maskemizi yanımıza alabiliriz.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Finlandiya ve İsveç heyetleri): Görüşmeler maalesef beklenen düzeyde olmadı. Bunlar dürüst değiller, samimi değiller.
*Erdoğan: Amerika eğer üzerine düşen görevi terörle mücadelede yerine getirmiyorsa biz ne yapacağız? Başımızın çaresine bakacağız.
*Erdoğan: 9 tane şu anda Amerika'nın Yunanistan'da üssü var. Peki bu üsler kime karşı kuruluyor, bu üsler niye var?
*Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye ile müzakereler olumlu seyrediyor ve bu müzakereler sürecek. Biz, Türkiye'nin de desteklediği NATO'nun açık kapı politikasına güveniyoruz.
*ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye ile Finlandiya ve İsveç arasındaki görüşmelerin aktif ve yapıcı şekilde sürdüğünü, ABD'nin de Ankara ile temas halinde süreci yakından izlediğini söyledi
*Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Scholz ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede *Rusya'nın Ukrayna ile diyalogu sürdürmeye hazır olduğunu söyledi. Putin ayrıca yaptırımlar hafifletilirse gübre ve tarım ürünleri ihracatını artırabilecekleri mesajını verdi.
*Dünya internet sitesinde yayınlanan habere göre, bankaların sermaye maliyetini artıran ticari kredilerde %200'e çıkan risk ağırlığı döviz cinsi krediler için %100'e geriledi.
*Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ile BAE arasındaki ilişkilerde yeni bir döneme geçildiğini, iki ülke arasında kapsamlı ticaret anlaşmasını bu yıl bitmeden imzalamak istediklerini belirtti.
*Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin güncelleme yapılmadığını duyurdu.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesi, haftayı yaklaşık olarak yüzde 2’ye yakın değer kazanımı ile kapatmıştı. Yeni haftaya ise 1.0731 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesi, haftanın ilk işlem saatlerinde de sınırlı yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Yeni günde piyasalar Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya kanadından gelecek olan TÜFE verisini takip edecek. Veri TSİ 15:00’da açıklanacak. Yarın ise Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi izlenecek. Verinin yüksek seyrinin devam etmesi Avrupa Merkez Bankası’nın sıkılaşma adımı atması yönünde baskıları artıracaktır. Diğer yandan geçtiğimiz hafta Davos Zirvesi’nde konuşma yapan AMB Başkanı Lagarde; para politikasında dönüm noktasında olduklarını ve euro bölgesinde bir resesyon ihtimali görmediklerini belirtmişti. Haftanın ilk işlem gününde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.0813 – 1.0939 – 1.1138 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0634 – 1.0460 – 1.0339 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta USDTRY paritesi kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirmiş ve bu hareketlenmeler ile birlikte TL, dolar karşısında yüzde 2’nin üzerinde değer kayıpları yaşadı. Yeni haftaya ise 16.17 seviyelerinde başlayan paritede piyasalar Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Moody’s’in açıklamalarını takip etti. Moody’s yaptığı açıklamasında; Türkiye’nin kredi notunda güncelleme yapmadığını belirtti. Kuruluş daha önceki değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu ‘B2’ olarak belirtmişti. Yeni haftaya genel olarak baktığımızda yarın yurtiçinden gelecek büyüme verisi ve Cuma günü yine yurtiçinden gelecek olan enflasyon verisi takip edilecek. Bu sebeple bu önemli ekonomik veriler ile birlikte TL kanadında hafta içerisinde volatil fiyatlamalar yaşanabilir. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 16.50 – 16.75 – 17.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 16.15 – 16.00 – 15.70 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Yeni haftaya başlarken piyasalarda gözler ABD kanadından gelecek olan ekonomik verilerde olacak. Bu hafta Tarım Dışı İstihdam verisi haftası ve Cuma günü gelecek olan veri ile birlikte küresel bazda volatilite oldukça artacaktır. Veri ile birlikte piyasalar FED’in atabileceği adımlar hakkında ipuçlarını artıracaklar. Bununla birlikte Euro bölgesine baktığımızda ise bölgeden gelecek olan enflasyon verisi küresel bazda önem arz ediyor. Enflasyonun halen yüksek rekor seviyelerde gerçekleşmesi AMB’nın sıkılaşma yönünde adım atması konusunda baskıları artırıyor. Diğer yandan Çin kanadında Şangay’da kovid sebebiyle uygulanan bazı kısıtlamaların kaldırılması, bununla birlikte açıklanan destek paketleri genel olarak piyasalarda olumlu karşılandı. Yeni günde ABD kanadında ‘Anma Günü’ sebebiyle piyasalar tatil. Bu sebeple volatilite diğer günlere nazaran bir miktar daha düşük olabilir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1870 – 1890 – 1915 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1832 – 1807 – 1785 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

PETROL

Son günlerde petrol piyasaların Çin kanadından gelen yeni kovid vakaları konusu yakından takip ediliyordu. Yükselen vakalar ile dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’in Şangay kentinde ek tedbirler uygulanmaya başlanmıştı. Fakat yeni haftada bu tedbirlerin kalkabileceği ve yeni vaka sayısının 3 ayın en düşük seviyelerinde gerçekleşmesi küresel piyasalarda iyimser bir havanın oluşmasına neden oldu. Diğer yandan takip edilen bir başka konu ise AB kanadında gerçekleşecek olan Liderler Zirvesi. AB şuana kadar Rusya’ya 5 adet yaptırım paketini devreye sokmuştu. Brüksel’de gerçekleşecek olan bu toplantıda altıncı yaptırım paketinin görüşüleceği bekleniyor ve bu konu petrol fiyatlarında hareketlenmeler yaşanmasına neden olabilir. Yeni haftanın ilk işlem gününde Crude’u teknik olarak inceleyecek olursak 120 – 125 – 130 seviyeleri direnç noktaları olarak; 111 – 106 – 103 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video