Nisan 27, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  3.7.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?

• TCMB, 50 milyon TL üstü kredi kullanan şirketlerin döviz bildirim
yükümlülüğünü 2024’e kadar erteledi.
• Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Rasyonel politikalara dönüş,
kademeli olarak devam edecek.
• Dünya Bankası, depremden etkilenen bölgelerde yeniden tesise
yardımcı olmak için Türkiye'ye sağlanacak 1 milyar dolarlık
finansmanı onayladı.
• Almanya Başbakanı Scholz, Türkiye'de yapılan seçimlerin
ardından AB ile Türkiye arasında yeni ve iyi işbirlikleri için
imkanları kullanmak istediklerini söyledi.
• Fed, stres testine tabi tuttuğu büyük bankaların şiddetli bir
resesyonu atlatmak için iyi konumda olduğunu bildirdi.
• Fed Başkanı Powell, para politikasında daha fazla kısıtlamanın
geleceğine inandıklarını, bunu yönlendiren faktörün de güçlü iş
gücü piyasası olduğunu belirtti.
• Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin sona
ermesi halinde Rusya'nın tarım ürünleri ihracatının devam
edeceğini bildirdi.
• Fransa Başbakanı Borne, ülkede düzeni yeniden tesis edene
kadar çalışacaklarını belirtti.
• Suudi Arabistan’ın Temmuz ayı için günlük 1 milyon varil ek
petrol üretim kesintisine Ağustos ayında da devam edeceği
tahmin ediliyor.

Ne Olacak?
• ABD’de piyasalar yarım gün işleme açık olacak.
• Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı bugün gerçekleşecek.
• Türkiye ve yurt dışı piyasalarda İmalat PMI verileri ön planda
olacak.

EUR/USD

EURUSD paritesinde toparlanma takip ediliyor. Haftanın son işlem gününde veri gündemi yoğundu. Euro Bölgesi tarafında enflasyon verileri takip edildi. Buna göre yıllık enflasyon %6,1’den %5,5’e gerileyerek %5,6 beklentisinin de altında kaldı. ABD tarafında ise gözler Fed’in de enflasyon göstergesi olarak önem verdiği PCE verilerindeydi. Mayıs ayında çekirdek PCE %0,3 ile beklentilere paralel gerçekleşirken yıllık bazda %4,7’den %4,6’ya gerileme enflasyonun soğuduğu işaretlerini verdi. Manşet veride ise yıllık %4,6’dan %3,8’e gerileme de yatırımcıların risk iştahını destekledi ve dolar endeksi geri çekildi. Bugün ise İmalat PMI verileri önem arz edecek. Ayrıca ABD piyasaları bugün yarım gün işlem görecek. 
Destekler: 1.0912 - 1.0870 - 1.0831 Dirençler: 1.0965 - 1.1005 - 1.1036 

USD/TRY

Dolar/TL paritesi tatilden dönüyor. Yurt içinde bugün İmalat PMI verisi yakından takip edilebilir. Aynı zamanda 650 bp faiz artırımına gidilen son TCMB toplantısına ilişkin toplantı özetinin de bugün yayımlanması bekleniyor. ABD tarafında ise Cuma günü PCE verisi odaktaydı. Fed’in de faiz kararlarında önem verdiği çekirdek PCE verisi aylık bazda beklentilere paralel %0,3 oldu ve yıllık bazda %4,7’den %4,6’ya geriledi. Manşet PCE verisi ise yıllık bazda %4,6’dan %3,8’e gerileyerek enflasyonun soğuduğu sinyalini verdi. Veri sonrasında risk iştahı desteklenirken dolar endeksi geri çekildi. Bugün ABD’de İmalat PMI verisi önem arz ediyor. Ayrıca ABD piyasaları bugün yarım gün işlem görecek.
Destekler: 25.81 - 25.52 - 25.24 Dirençler: 26.09 - 26.30 - 26.50 

XAU/USD

Ons altın haftaya sınırlı hareketle başlıyor. Geçen hafta ABD’de beklenti üstü gelen birinci çeyrek büyüme verisi sonrasında Fed’in faiz artırımlarında elinin kuvvetlendiği öngörüsüyle ons altın baskılanmıştı. Haftanın son işlem gününde ise Fed’in de enflasyon göstergesi olarak değerlendirdiği PCE verileri takip edildi. Buna göre çekirdek PCE aylık bazda beklentilere paralel gerçekleşirken yıllık bazda %4,6’ya geriledi. Manşet PCE verisi ise %4,3’ten %3,8’e gerilemesi yatırımcılar tarafından olumlu algılandı ve altın fiyatları desteklendi. Asya tarafında Çin’de açıklanan imalat PMI seviyesi eşik seviyenin üstünde kalarak beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Bugün de ABD’de İmalat PMI verisi açıklanacak. Ayrıca hafta boyunca açıklanacak ABD istihdam verileri altın yatırımcılarının takibinde olacak. 
Destekler: 1918 - 1907 - 1895 Dirençler: 1936 - 1956 - 1966 

BRENT

Petrol fiyatları yatay-pozitif seyrediyor. Rusya’daki siyasi karışıklık sonrası petrol fiyatları denge arayışını sürdürüyor. ABD tarafında ise beklenti üstü gelen 1Ç büyüme verisi sonrasında Fed’in faiz artırımlarında elinin kuvvetlendiği algısıyla küresel risk iştahı baskılanmıştı. Haftanın son işlem gününde ise Fed’in de enflasyon göstergesi olarak değerlendirdiği PCE verileri takip edildi. Buna göre çekirdek PCE aylık bazda beklentilere paralel gerçekleşirken yıllık bazda %4,6’ya geriledi. Manşet PCE verisi ise %4,3’ten %3,8’e gerilemesi yatırımcılar tarafından olumlu algılandı. Bu sabah Çin’de açıklanan imalat PMI verisi eşik seviyenin üstünde kalarak beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Bugün de ABD’de İmalat PMI verisi açıklanacak. Ayrıca ABD piyasaları tatil nedeniyle bugün yarım gün işlem görecek. Destekler: 74.54 - 73.24 - 72.68 Dirençler: 75.66 - 76.53 - 77.36

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın son işlem gününü pozitif tamamladı. Dow Jones %0,8, S&P500 %1,2 ve Nasdaq %1,5 değer kazandı. Bu sabah ABD vadeliler pozitif görünümü koruyor. Asya piyasaları da günü pozitif tamamlamaya hazırlanıyor. Bugün ABD piyasaları yarım gün işlem görecek.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video