Mart 29, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ -29.07.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*EPDK, son kaynak tedarik tarifesi tüketim limitini Ağustos ayı itibarıyla 100 milyon kWh/yıl olarak güncelledi.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, ülke ekonomisinin resesyonda olmadığını, istihdam ve tüketici harcamalarının arttığını ve işletmelerin büyüdüğünü bildirdi.
*ABD Başkanı Biden: FED enflasyonu düşürmeye çalışırken, ekonominin yavaşlaması sürpriz değil.
*ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu, çip üretiminin ülke içinde artırılması ve bu konuda Çin ile daha iyi rekabet edilmesi amacıyla hazırlanan ve sektöre 280 milyar dolarlık yardımı öngören yasa tasarısını onayladı.
*Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi’nin görüşmesinde, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Tayvan'a yapmayı planladığı ziyaret hakkında konuştuğu belirtildi. Şi’nin Biden’a Tayvan gerilimine ilişkin olarak, "Ateşle oynayanlar sadece yanar. Umarım ABD bunu açıkça görüyordur." dediği aktarıldı.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus ordusunun Kiev ve bazı şehirlere füzeli saldırı yaptığını söyledi.
*Apple’nın net karı %11 düşerek 19,4 milyar dolara geriledi.
*Amazon, 2022’nin ikinci çeyreğinde 2 milyar dolar net zarar ettiğini duyurdu.

EURUSD

Haftaya 1,01 seviyesinde başlayan EUR/USD paritesi haftayı yatay seviyede bir miktar değer kaybı ile kapatacak gibi gözüküyor. Dün 1,0193 seviyesinde açılan ons altın gün içerisinde sergilediği dalgalı seyirde başlangıç seviyesine yakın 1,0196 noktasında günü tamamladı. Dün piyasalar ABD kanadından gelen GSYHİ verisini ve işsizlik maaşı başvurusu verilerini takip etti. GSYHİ yüzde 0,9 küçülerek ABD ekonomisi üst üste 2. Çeyrekte de daraldı. Böylelikle teknik olarak resesyona girilmiş oldu. Diğer yandan işsizlik maaşı başvuruları beklentinin üzerinde gelerek 256K seviyesinde gerçekleşti. Ek olarak Almanya Tüfe verisi yıllık yüzde 8,2’den 8,5 seviyesine yükseldi beklenti yüzde 8,1 seviyesiydi. Euro Bölgesi’nde ekonomik güven endeksi açıklandı ve 17 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. AMB’nin enflasyonla mücadele adına faiz artırmasıyla birlikte bölge ekonomisinin ekonomik durgunluğa girecek endişesi ve Rusya ile kuzey akım gaz akışında enerji kısıtlanmasının yaşanmasıyla ekonomik güven düştü. Temmuz ayında, 103,5 değerinden 99’a gerilemesiyle rekor düşük seviyeye indi. Haftanın son işlem gününde 1,01 seviyesinde başlayan EUR/USD paritesinde piyasalar veri yoğun bir gün geçirecek. İlk olarak 10:55’te Almanya İşsizlik Oranı Değişimi, ardından 11:00’da Almanya GSYİH verileri izlenecek. 12:00’da ise Euro bölgesinden gelecek olan TÜFE ve GSYİH verileri küresel bazda euro varlıklarında volatiliteyi oldukça artıracaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0282 – 1.0462 – 1.0602 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0071 – 0.9950 – 0.9817 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ay içerisinde gerçekleştirdiği toplantısının özetlerini yayımladı. Bu özette; liralaşma stratejisi kapsamında atılan politika adımlarının da etkisiyle Türkiye’nin Türk Lirası cinsi devlet tahvili getirileri de bu dönemde başta uzun vadede olmak üzere benzer ekonomilere göre daha olumlu bir performans sergilemiştir ifadeleri yer aldı. Diğer yandan TCMB’nin açıkladığı brüt rezervler takip edildi. Açıklamaya göre TCMB’nin brüt rezervleri 98.3 milyar dolara geriledi ve böylelikle 2021 Haziran ayından bu yana en düşük seviyeler görülmüş oldu. Haftanın son işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 18.00 – 18.15 – 18.25 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 17.75 – 17.60 – 17.38 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Dün 1733 seviyesinde güne başlayan ons altın, gün boyu izlediği seyirde yaklaşık yüzde 1,29 değer kazanımı yaşayarak günü 1756 seviyesinden tamamladı. Haftanın tümüne baktığımızda, hafta başı 1727 seviyesinden açılan ons, haftanın son işlem gününde haftaya başlangıç seviyesinin üzerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Dün piyasalar ABD kanadından gelen GSYH verisi takip etti ve veri beklenilenin aksine yüzde 0,9 oranında daraldı ve ABD ekonomisi üst üste 2 çeyrek küçülmesiyle teknik olarak resesyona girmiş oldu. Ek olarak işsizlik maaşı başvurularının beklenilenin üzerinde 256K seviyesinde gelmesi ekonomik durgunluğa işaret etti. Faiz kararından sonra Powell, ekonomik verilere göre hareket edeceklerini vurgulamıştı ve dün açıklanan iki veriyi beklediklerini belirtmişti ve her iki veri de beklenilenin aksine tahmin edilen düzeylerde gerçekleşmedi denilebilir. ABD ekonomisinin daralmasının ardından teknik olarak resesyona girmesi değerli metalde pozitif etki yarattı ve gün kapanışına kadar yükselerek devam etti. Ek olarak veri sonrasında ABD 2 yıllık tahvil faizi yüzde 2,66 ile Nisan’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Yeni günde 1755 seviyesinden açılan ons altında piyasalar, EURO kanadından gelecek olan TSİ 12:00’de TÜFE verisini ardından ABD kanadından gelecek olan TSİ 15:30’da Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi yakından takip edecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1771.59 – 1785.77 – 1805.69 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1756.85 – 1745.88 – 1735.67 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video