Nisan 18, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ -28.07.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Fed, beklentilere paralel faizi 75 baz puan faiz artırdı. Fed faizi %2,25 - 2,50 bandına çekmiş oldu.
*Fed, faizleri ikinci kez 75 baz puan artırırken, resesyon yok diyen Powell benzer büyüklükte üçüncü bir adım atılabileceğini söyledi.
*Powell, faiz artış hızının bir noktada yavaşlayacağını işaret etti.
*İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile ithalatında ilave gümrük vergisi alınacak ürünleri gösteren listeye elektrikli otomobiller de dahil edildi.
*ABD Senatosu, çip üretiminin ülke içinde artırılması ve bu konuda Çin ile daha iyi rekabet edilmesi amacıyla hazırlanan ve çip üretimi sektörüne 280 milyar dolarlık yardımı öngören yasa tasarısını onayladı.
*Fed Başkanı Powell: Para politikasında enflasyonun % 2 hedefine doğru gittiğinden emin olduğumuz bir noktaya geleceğiz.
*Powell: Bu yılın sonunda faiz yüzde 3,0-3,5 aralığında bir yerde olabilir.
*Powell: Eğer uygun olur ise gelecek toplantıda da alışılmadık derecede büyük bir başka faiz artırımı olabilir.
*Powell: Faiz artırımlarının etkilerinin şu ana kadar tam olarak hissedilmediğini düşünüyoruz.
*ABD Başkanı Biden, aşı ve tedaviler sayesinde Covid-19'u sorunsuz atlattığını söyledi.
*Rusya, İstanbul Tahıl Anlaşması'nın uygulanması için tarafların çalıştığını bildirdi.
*Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu Koordinatörü McGurk, İran ile nükleer anlaşmaya yakın gelecekte varılmasının oldukça uzak bir ihtimal olduğunu açıkladı.

EURUSD

Hafta ortasına 1,01 seviyelerinde başlayan EUR/USD paritesi, gün boyu izlediği seyirle 1,02 seviyelerinden günü tamamlayarak yüzde 0,80 üzerinde değer kazanımı yaşadı. Dün gözler Fed faiz kararındaydı ve piyasaların beklentisi doğrultusunda 75 baz puan faiz artışı gerçekleşti. Bu durumdan pozitif etkilenen EUR/USD paritesi, faizin açıklandığı ve ardından Fed Başkanı Powell’ın konuştuğu sırada yükselmeye devam etti. Powell, basın toplantısında enflasyona vurgu yaparken, bilanço daraltmaya devam edeceklerini belirterek sıkı para politikasını sürdüreceklerini belirtti. Ek olarak faiz artışlarının devam edeceğini vurgulayan Powell, enflasyon istenildiği düzeye gelene kadar durmayacaklarını vurguladı. Ardından ileriki dönemler için faiz artışlarının azaltmanın uygun olacağı bir noktaya geleceği ifadelerini söyledikten sonra EUR/USD paritesi 1,02207 seviyesini test etti. Ek olarak Goldman Sachc, Euro Bölgesi’nin bu ikinci yarısında resesyona gireceği tahminini paylaştı. Yeni günde piyasalar 15:30’da ABD kanadından gelecek olan GSYİH ve işsizlik haklarından yararlanma bşv. verisini takip edecek. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.02821 – 1.04621 – 1.06026 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.00717 – 0.99504 – 0.98177 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

İçerisinde bulunduğumuz haftaya 17.75 seviyelerinde başlayan USDTRY paritesi hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Dün piyasalar FED’in faiz oranı kararını takip etti ve FED beklentilere paralel olarak 75 baz puan faiz artırdığını açıkladı. Açıklamada ise ABD kanadından gelecek verilerin takip edileceği ve faiz artırım kararlarında bunların izleneceği belirtilirken, enflasyonun istenildiği düzeye gelene kadar faiz artışlarının devam edileceği vurgulandı. Haftanın dördüncü işlem gününde piyasalar yurtiçinden gelecek olan Türkiye Ekonomik Güven End. Verisini takip edecek. Ardından gözler ABD kanadına çevrilecek. 15:30’da açıklanacak olan GSYİH verisi küresel bazda volatilitenin oldukça artmasına neden olabilir. Ek olarak aynı saat diliminde ABD işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi de piyasaların radarında olacak. Yeni günde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 17.95 – 18.10 – 18.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.75 – 17.60 – 17.38 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Dün 1716 seviyesinden açılan ons altın, gün boyu izlediği seyirde yüzde 1’in üzerinde değer kazanımı ile 1736 seviyesinden günü tamamladı. Dün gözler Fed faiz kararındaydı ve Fed, piyasanın beklentisi doğrultusunda faizi 75 baz puan artırdı. Başkan Powell faiz artışının ardından yaptığı konuşmada özetle; enflasyon vurgusuna ve fiyat istikrarına dikkat çekti. Powell, son enflasyon verisi beklenenden kötü geldi diyerek, politika faizini enflasyonun yüzde 2’ye geleceğinden emin olduğumuz seviyeye kadar çıkaracağız dedi. Ardından faiz artışlarının büyüklüğü gelen verilere bağlı olacak diye ekledi. Ek olarak fiyat istikrarını sağlamak temel görevimiz diyen Powell, resesyona vurgu yaparak, ekonominin şu anda durgunlukta olduğunu düşünmüyorum, fed politikası durgunluk yaratmaya çalışmıyor söylemlerinde bulundu. Önümüzdeki dönem için TÜFE ve PCE verilerine bakmaya devam edeceklerini belirten Powell, PCE’nin enflasyonu ölçmede en iyi yolu olduğunu düşünüyoruz dedi. Ek olarak ileriki dönem için faiz artırımlarını yavaşlatmak uygun olacak ifadelerinden sonra dolar endeksi 0,7 düşüşle 106,38 seviyesine geriledi. Yeni günde gözler 15:30’da ABD’de açıklanacak olan GSYİH ve İşsizlik Haklarından Yararlanma bşv. verilerinde olacak. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1765 – 1790 - 1815 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1715 – 1684 - 1650 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video