Ekim 5, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 29.06.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Madrid'de Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında Üçlü Muhtıra imzalandı.
*ABD Başkanı Biden: Üçlü muhtıra imzaladıkları için Finlandiya, İsveç ve Türkiye'yi tebrik ediyorum. Bu, NATO'nun Finlandiya ve İsveç'e davetinde çok kritik bir adımdır ve ittifakımızı güçlendirip, kolektif güvenliğimizi arttıracaktır.
*NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO ülkelerinin liderlerinin zirve toplantısında Finlandiya ve İsveç'in ittifaka katılımı için iki ülkeye davet kararı alacağını bildirdi.
*Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Enflasyonu en kısa sürede düşürmeyi başaracağız.
*G-7'nin Rusya'nın petrol fiyatlarına üst sınır getirme konusunda Çin ve Hindistan ile yaptığı görüşmelerin olumlu geçtiği bildirildi.
*ABD, Rusya'nın savunma sanayisini hedef alan yeni yaptırımlar açıklarken, Rus altınının ithalatına yasak getirdi.
*San Francisco Fed Başkanı Daly, kendi projeksiyonlarına göre büyümenin %2'nin altına gelebileceğini, ancak negatif bölgeye geçmesini beklemediğini söyledi.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'nın BM'deki haklarından yoksun bırakılması çağrısı yaptı.
*BOJ Başkanı Kuroda, Japonya küresel enflasyondan daha az etkilendiği için gevşek para politikasını sürdürme sözü verdi.
*Motorine litre başına 2,48 TL'lik indirim yapıldı.

EURUSD

Piyasalar Avrupa Merkez Bankası kanadından gelen açıklamaları takip etti. AMB Yönetim Konseyi Üyesi Martins Kazaks önümüzdeki ay yapılacak olan toplantı için şahin mesajlar verdi ve 50 baz puan faiz artışının incelemeye değer olduğunu belirtti. Diğer yandan AMB Başkanı Lagarde, Portekiz’de gerçekleşen bankacılık forumunda konuşma gerçekleştirdi. Bu konuşmasında Lagarde; önümüzdeki toplantıda çeyrek puanlık faiz artış planını yineledi ve enflasyon tehditinin artması durumunda daha hızlı hareket edebileceklerini belirtti. Diğer yandan piyasalar düşen haber akışlarına göre Avrupa Merkez Bankası getiri tavanı planını dengelemek için likidite çekileceği belirtildi. Yeni günde piyasalar TSİ 15:00’da Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya kanadından gelecek olan TÜFE verisini izleyecek. 16:00 ve 18:00’da ise AMB Başkanı Lagarde’ın konuşması takip edilecek. Dolar kanadında ise 15:30’da ABD kanadından gelecek olan GSYİH verisi küresel bazda volatiliteyi artıracaktır. FED son toplantısında ülkeden gelecek ekonomik verileri yakından izleyeceğini ve para politikası adımlarını buna göre planlayabileceğini belirtmişti. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0638 – 1.0791 – 1.0933 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0464 – 1.0339 – 1.0190 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta Cuma günü BDDK’nın attığı adımlar ile birlikte TL, dolar karşısında değer kazanımı yaşamış ve USDTRY paritesinde sert aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşmişti. Bu hareketlenmeler ile birlikte yeni haftaya 16.71 seviyelerinde başlayan parite, haftanın üçüncü işlem gününde haftaya başlangıç seviyesinin bir miktar altında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Diğer yandan hafta içerisinde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin enflasyon hakkında açıklamaları takip edildi. Nebati; ülke olarak geçmişte enflasyondan çok çekildiğini, iktidara gelindiği andan itibaren enflasyon ile mücadele edildiğini ve başarıya ulaşıldığı belirtirken; enflasyonun olumsuz etkilerinin de farkında olunduğunu sözlerine ekledi. Haftanın üçüncü işlem gününde piyasalar yurtiçinden gelen ekonomik güven endeksi verisini takip etti. Gelen veriye göre Haziran ayında söz konusu veri 93.60 olarak gerçekleşti. Veri bir önceki dönem ise 96.70 seviyesindeydi. Yeni günde gözler 15:30’da ABD’de açıklanacak olan GSYİH verisinde olacak. 16:00’da ise FED Başkanı Powell’ın konuşma yapması bekleniyor. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 16.90 – 17.16 – 17.40 seviyeleri direnç noktaları olarak; 16.30 – 16.00 – 15.60 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Son dönemlerde küresel bazda piyasalar merkez bankalarının attığı sıkılaşma adımlarını takip ediyor. Bu sıkılaşma adımları ise küresel bazda resesyon endişelerini ve ekonomik durgunluk tehditlerini beraberinde getiriyor. Fakat bu endişelere karşılık FED kanadında zaman zaman resesyon riskinin düşük görüldüğü yönünde açıklamalar geliyor ve bu açıklamalar piyasaları bir miktar rahatlatabiliyor. Bu konuda son açıklamalar ise New York Fed Başkanı Williams ve San Francisco Fed Başkanı Daly’den geldi. İki başkanda genel olarak enflasyondaki yüksek seyre karşılık ekonomide yumuşak geçişin hala mümkün olduğunu belirtti. Bu açıklamalar altında dengeli fiyatlamalar yaşanmasına neden olsa da, yeni günde ABD kanadından gelecek olan GSYİH verisi volatilitenin artmasına neden olacaktır. 15:30’da açıklanacak veriyi FED’de yakından izleyecek ve para politikası adımlarını ülkeden gelecek ekonomik veriler ile şekillendirecek. 16:00’da ise FED Başkanı Powell’ın bir konuşma yapması bekleniyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1830 – 1845 – 1860 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1815 – 1800 – 1785 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebillir.

PETROL

G7 zirvesinde Rus petrol ithalatına yönelik yaptırımların konuşulması petrol fiyatlarında volatilitenin artmasına ve petrolde yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden olmuştu. Fakat bu konu sonrasında resesyon endişeleri piyasalarda tekrar ağırlığını ortaya koydu. Her ne kadar zaman zaman önemli merkez bankalarından resesyon konusunda ılımlı açıklamalar gelse de, küresel ekonominin yavaşlaması ile petrol taleplerinde dengesizlikler yaşanması fiyatlar üzerinde baskılar yaşanmasına neden oluyor. Diğer yandan takip edilen konuların başında ise Libya ve Ekvador’da yaşanan gelişmeler yer alıyor. İki ülkede siyasi istikrarsızlık ile petrol üretiminin yavaşlayabileceği endişeleri fiyatları etkiliyor. Ekvador’da ülke yönetiminden gelen açıklamaya göre petrol üretiminde 1.8 milyon varillik azalma olabileceği belirtildi. Yeni günde piyasalar 15.30’da ABD kanadından gelecek olan ham petrol stokları verisini takip edecek. CRUDE ürününü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 116.41 – 120.06 – 123.71 seviyeleri direnç noktaları olarak; 108.65 – 103.20 – 98.19 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

DAX

Direnç: 13269 - 13420 - 13577     Destek: 12932 - 12811 - 12666

NAS100

Direnç: 11808 - 12319 - 12957     Destek: 11277 - 10661 - 10263

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video