Mart 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 28.02.2022

Gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 49.792 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 206 kişi olduğu açıklandı.
*Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus ordusuna özel savaş durumuna geçilmesi talimatı verdi
*Rusya ve Ukrayna heyetleri Belarus’ta görüşecek.
*Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliği askıya alındı.
*ABD ve AB, Putin ile Lavrov’u yaptırım listesine aldı.
*ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri belirli Rus bankalarının uluslararası ödemeler ağı swift sisteminden çıkarılması konusunda anlaşmaya vardı.
*AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, AB hava sahasını Rus uçaklarına kapatacaklarını açıkladı.
*ABD Başkanı Biden, Rusya'ya karşı ellerindeki seçeneklerin Üçüncü Dünya Savaşı'nı başlatmak ya da Rusya'ya uluslararası hukuku ihlal etmenin bedelini ödetmek olduğunu belirterek, bu ülkeye geniş çaplı yaptırımlar uyguladıklarını ifade etti.
*Japonya ve Güney Kore’de Rusya’ya yönelik SWIFT yaptırımı yapılacağını açıkladı.
*Dünya Bankası Türkiye Ekonomi Monitörü Raporu: 2021'de beklentilerin üzerinde güçlü bir büyüme kaydeden Türkiye ekonomisinin 2022'de artan yurt içi makroekonomik ve finansal zorlukların büyümeyi yavaşlatması ile birlikte çok daha düşük bir hızda büyümesi bekleniyor.
*Norveç Varlık Fonu, Rusya yatırımlarını durdurdu.
*Rusya, yabancıların menkul kıymet satmasını geçici olarak yasakladı.

EURUSD

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik gerçekleştirdiği askeri operasyon ve küresel bazda artan jeopolitik riskler fiyatlamalar üzerinde de etkili oluyor. Bu gelişmeler zaman zaman sert fiyat hareketleri yaşanmasına neden oluyor. Diğer yandan ekonomik gelişmelere baktığımızda Son olarak piyasalar Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Pierre Wunsch’un para politikası hakkında konuşmasını takip etti. Wunsch; AMB’nin varlık alımlarını yılın üçüncü çeyreğinde sonlandıracağını, faizleri de 2022 yılının sonunda ve önümüzdeki yılın ilk aylarında artıracağını belirtti. Yeni haftaya aşağı yönlü gapli bir başlangıç yapan EURUSD paritesinde piyasalar yeni günde 18:50’da konuşma yapması beklenen AMB Başkanı Lagarde’ın konuşmasını takip edecek. Diğer yandan piyasalar FED Başkanı Powell’ın bu hafta ABD Kongresi’nde yapacağı konuşmayı yakından izleyecek. Yüksek enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşı FED’in başlıca konuları arasında. Bu sebeple Powell’ın konuşması izlenecek. Mart ayında ise FED’in sıkılaşma yönünde adım atması bekleniyor. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.1219 – 1.1273 – 1.1389 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.1113 – 1.1022 – 1.0924 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz haftayı 13.79 seviyelerinde kapatan USDTRY paritesi yeni haftaya 14.02 seviyelerinde başlangıç yaptı. Küresel bazda gözler Rusya-Ukrayna savaşlarında ve bu savaş gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde sert baskılar oluşmasına neden oluyor. Diğer yandan yeni haftanın ilk işlem gününde yurtiçinden gelecek olan büyüme verisi takip edilecek. TÜİK’in 10:00’da açıklayacağı bu veri ile birlikte TL varlıklarında volatilite artacaktır. Ek olarak aynı saat diliminde yine yurtiçinden gelecek olan Ticaret Açığı verisi piyasaların gündeminde olacak. Küresel bazda piyasalar savaş konusunda gelecek haber akışlarını yakından takip edecek. Özellikle Avrupa kanadında ülkeler Rusya’ya yaptırımlar açıklıyor ve gerilimler artıyor. Haftanın ilk işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 14.40 – 14.65 – 15.00 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 13.91 – 13.70 – 13.46 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Yeni haftaya piyasalar gapli açılışlar ile başladı. Altında gapli başlayan ürünler arasındaydı. Geçtiğimiz haftayı 1887 seviyelerinde kapatan altın, yeni haftaya 1915 seviyelerinde başlangıç yaptı. Hafta sonu bazı ülkeler Rusya’ya yaptırımlar açıkladılar. Bu yaptırım haberlerine karşılık Rusya Devlet Başkanı Putin; Rus caydırıcı güçlerinin özel savaş görev durumuna geçmelerini emretti. Bu gelişmeler jeopolitik riskleri oldukça artırdı ve artan riskler güvenli liman taleplerini üst seviyeye çıkardı. Fiyatlamalarda piyasaların gündemin bu konu en önemli haber akışları olarak kalmaya devam edecek. Diğer yandan hafta içerisinde FED Başkanı Powell’ın Kongre’de gerçekleştireceği konuşma yakından izlenecek. Yüksek enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşı ortamında yapılacak bu konuşma fiyatlamalarda etkili olabilir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1930 – 1950 – 1975 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1890 – 1870 – 1850 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video