Nisan 19, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 23.02.2022

Gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 86.271 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 271 kişi olduğu açıklandı.
*TCMB, E9 Emisyon Grubu V. tertip 100 TL ve 50 TL banknotları 23 Şubat'tan itibaren tedavüle verecek. Banknotlardaki imzalar Başkan Şahap Kavcıoğlu ile birlikte, 100 TL banknotlarda Başkan Yardımcısı Mustafa Duman, 50 TL banknotlarda Başkan Yardımcısı Taha Çakmak’a ait olacak şekilde düzenlendi.
*Beyaz Saray: Biden – Putin zirvesi şu anda planlarımız arasında yok.
*Rusya Devlet Başkanı Putin, Kırım, Donetsk ve Luhansk'ın kararına saygı duyulması gerektiğini ve referandumun demokrasinin en üst seviyesi olduğunu söylerken, Ukrayna'nın NATO üyeliğine karşı olduklarını; bunun Rusya'nın güvenliği için bir tehdit olduğunu ifade etti.
*Putin: Minsk anlaşmaları artık yok, Donetsk ve Luhansk’ı tanıdık.
*ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın VEB ve PSB bankaları ile 42 iştirakinin yanı sıra Kremlin ile bağlantılı 5 kişi yaptırım listesine eklendi.
*AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya ile yaşanan krizde Rus gazına fazla bağımlı olduklarının ortaya çıktığını, tedarikçileri çeşitlendirmeleri ve yenilenebilir enerjiye muazzam yatırım yapmaları gerektiğini söyledi.
*AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Moskova yönetiminin Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini tanıma kararına karşılık bunu destekleyen Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Devlet Duması üyelerine, "askeri sektördeki" sorumlulara ve 2-3 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.
*Japonya ve Kanada da Rusya'ya yönelik yaptırımlar açıkladılar.
*NATO: Rus askerleri muharebeye hazır ve Donbas'a girdiler.

EUR/USD

Piyasalar Almanya kanadından gelen IFO iş iklimi endeksi verisini takip etti. Gelen açıklamaya göre Almanya’da IFO iş iklimi endeksi Şubat ayında 98.9 seviyesine yükseldi. Ocak ayında söz konusu veri 96 seviyesindeydi. Fakat verinin ayrıntılarında Rusya ve Ukrayna geriliminin etkisinin olmadığı fakat Ukrayna’daki gelişmelerin risk faktörü olduğu belirtildi. Endeksteki yükselişlerin başında ise salgının sona ermesinin beklentisi yer aldı. 

Dolar kanadına baktığımızda ise ABD kanadından gelen Conference Board Tüketici Güveni verisi izlendi. Buna göre ABD’de CB tüketici güveni endeksi Şubat ayında aylık bazda 0.6 puan arttı ve 110.5 seviyesine geriledi. Yeni günde ise gözler Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisinde olacak. Bilindiği gibi bölgede enflasyon son yılların zirvelerinde olmaya devam ediyor. ECB’de bu veriyi yakından takip ediyor ve veri ile birlikte merkez bankasının para politikasında neler yapabileceğinin ipuçları aranıyor. Veri TSİ 13:00’da açıklanacak. Veri ile birlikte Euro varlıklarında volatilite artacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.13929 – 1.14614 – 1.15309 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.12662 – 1.12029 – 1.11204 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USD/TRY

Piyasalar yurtiçinden gelen ekonomik verileri takip etti. TCMB’nin açıklamasına göre Şubat ayına ilişkin reel kesim güven endeksi 109.5 seviyesinden 109.8 seviyesine yükseldi. İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı’na baktığımızda ise 1 puanlık düşüş yaşandığı 76.6 seviyesinin gerçekleştiği görüldü. 

Dolar kanadına baktığımızda ise ABD kanadından gelen tüketici güveni verisi izlendi. Gelen veriye göre ABD’de cb tüketici güveni endeksi Şubat’ta aylık bazda 0.6 puan azaldı ve 110.5 seviyesine geriledi. İçerisinde bulunduğumuz haftaya 13.60 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile 13.90 seviyeleri test edildi ve bu seviyelerden bir miktar gerilemeler yaşandı. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 13.90 – 14.38 – 14.80 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 13.15 – 12.72 – 12.35 seviyeleri ise destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimler son günlerde oldukça yükseldi. Rusya’nın adım adım ilerlemesine karşılık Rusya’ya bazı yaptırımlar uygulandı. Bununla birlikte ek olarak bazı yaptırımlarda gündemde. Diğer yandan Beyaz Saray sözcüsü Psaki; ABD Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında bir zirve yapılmasının şuan gündemde olmadığını belirtti. Bu gelişmelerde jeopolitik riskleri artırdı. Artan riskler ile birlikte altın fiyatlarında da yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanıyor. Diğer yandan ABD kanadından gelen tüketici güveni verisi izlendi. Veriye göre ABD’de cb tüketici güveni endeksi Şubat ayında 0.6 puan azaldı ve 110.5 seviyesine gerileme yaşandı. Haftanın üçüncü işlem gününde XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1915 – 1932 – 1950 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1890 – 1880 – 1865 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video