Nisan 27, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

 GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  22.6.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BAE’ye yapacağı ziyaret öncesi, bir günlük çalışma ziyareti gerçekleştirmek üzere Abu Dabi'ye geldi.
*Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcılıklarına Abdullah Erdem Cantimur, İsmail İlhan Hatipoğlu, Osman Çelik ve Zekeriya Kaya atandı.
*Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken ile Londra'da düzenlenen Ukrayna'nın Yeniden İnşası Konferansı'nda bir araya geldi. Fidan, "Bildiğiniz üzere, her konuda aynı fikirde olmayabiliriz ancak NATO ve diğer platformlardaki uzun süreli müttefikliğimiz bizi birlikte çalışmaya devam etmeye zorluyor" açıklamasında bulundu.
*Fitch, Türkiye ekonomisi için 2023 büyüme tahminini %2,5 olarak sürdürdü. Fitch, enflasyonun 2023, 2024 ve 2025 sonunda sırasıyla %45, %35 ve %25 olmasını bekliyor.
*Fitch, TCMB’nin toplantısında politika faizinde önemli bir artış gerçekleştirmesinin, 2023 sonunda da politika faizinin %25'e yükseltmesinin öngörüldüğünü bildirdi.
*Fed Başkanı Powell: Doların global rezerv para birimi olarak kalmasını bekliyorum.
*Brezilya Merkez Bankası, gösterge faiz oranında beklendiği gibi değişikliğe gitmedi.
Ne Olacak?
*TCMB faiz kararı bugün açıklanacak.
*İngiltere’de faiz kararı bugün açıklanacak.
*ABD’de Haftalık İşsizlik Maaşı başvuruları açıklanacak.
*Fed Başkanı Powell, bugün ABD Senatosu'nda sunum yapacak.
*TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın yarın TBB üyesi bankalarla bir araya gelmesi bekleniyor.

EUR/USD

EURUSD paritesinde yükseliş takip ediliyor. Dün Euro Bölgesi'nde veri gündemi sakindi. Geçen hafta ECB 25 baz puan faiz artırımına gitmiş ve şahin tonunu korumuştu. Dün ise ECB üyelerinin konuşmaları takip edildi. Buna göre ECB üyeleri enflasyonu düşürmekte kararlı olduklarını ve faiz artırımlarına devam edeceklerini belirtiyorlar. ECB'nin Temmuz toplantısında da 25 baz puanlık faiz artırması bekleniyor. ABD tarafında ise yatırımcılar Fed Başkanı Powell'ın Temsilciler Meclisi'ne gerçekleştirdiği sunumu takip etti. Fed Başkanı Powell, geçen haftaki faiz kararı sonrasında verdiği basın toplantısındaki ifadelerini yineledi. Fed'in şahin tonunu korumasına karşılık risk iştahı düşük seyretmeye devam etti. Bugün de Powell'ın Senato'ya sunum gerçekleştirmesi bekleniyor.
Destekler: 1.0963 - 1.0912 - 1.0870 Dirençler: 1.1005 - 1.1036 - 1.1075

USD/TRY

Dolar/TL temkinli duruş sergiliyor. Dün yurtiçinde kapasite kullanım oranı ve imalat güveni verileri açıklandı. Buna göre kapasite kullanım oranı %76'dan %76,8'e yükselirken imalat güveni yatay kaldı. Bugün ise gözler TCMB faiz oranı kararında olacak. Konsensüs beklenti Merkez Bankası'nın faizleri %20'ye çıkaracağı yönünde bulunurken bizim beklentimiz politika faizinin %15'e yükseltileceği yönünde. Faiz oranı kararının yanı sıra karar metninde verilecek mesajlar da yatırımcıların takibinde olacak. Karar metninde piyasa dostu ifadeler yatırımcılara güven sağlayabilir. ABD'de ise dün Fed Başkanı Powell'ın Temsilciler Meclisi'ne gerçekleştirdiği sunum takip edildi. Powell, geçen haftaki faiz kararı sonrasında verdiği basın toplantısındaki şahin ifadelerini yineledi.
Destekler: 23.50 - 23.32 - 23.18 Dirençler: 23.65 - 23.78 - 23.95

XAU/USD

Ons altında sınırlı geri çekilme gözlemleniyor. Ons altın yatırımcılar Fed açıklamalarını fiyatlamaya devam ediyor. Geçen hafta Fed, faiz oranını değiştirmemiş fakat enflasyonun yavaşlaması için sıkı para politikasının gerekliliğine dikkat çekmişti. Özellikle karar sonrasında beklentiler Fed’in yıl sonuna kadar iki defa 25’er baz puanlık faiz artıracağı yönünde şekillenmişti. Dün ise Fed Başkanı Powell, ABD Temsilciler Meclisi’ne gerçekleştirdiği sunumda sözlerini yineledi. Powell’ın şahin tutumu ve kararlılığı karşısında riskli varlıklardan çıkışlar takip edilirken resesyon endişeleriyle risk iştahı düştü. Asya tarafında ise bugün ve yarın Çin piyasaları işleme kapalı olacak. Bugün Fed Başkanı Powell'ın Senato'ya gerçekleştireceği sunum takip edilebilir.
Destekler: 1918 - 1907 - 1895 Dirençler: 1936 - 1956 - 1969

BRENT

Brent petrol sınırlı yükseliyor. Küresel piyasalarda Fed etkili olmaya devam ediyor. Geçen hafta Fed, faiz oranını değiştirmemiş fakat enflasyonun yavaşlaması için sıkı para politikasının gerekliliğine dikkat çekmişti. Dün ise Fed Başkanı Powell, ABD Temsilciler Meclisi’ne gerçekleştirdiği sunumda sözlerini yineledi ve küresel risk iştahı zayıf seyrini korudu. Diğer taraftan tarımsal emtia fiyatlarının yükselmesi ve talepte artışın takip edilmesi petrol talebini de destekleyebilir. Dün açıklanan API haftalık ham petrol stokları verisi beklentinin altında azalarak talebin toparlandığını gösterdi. Asya tarafında ise bugün ve yarın Çin piyasaları işleme kapalı olacak. Çin’de tatil nedeniyle seyahat talebinin artması da petrol fiyatlarını destekleyebilir.
Destekler: 76.53 - 75.68 - 74.54 Dirençler: 77.43 - 78.24 - 79.54

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri dünü düşüşle tamamladı. Dow Jones %0,3, S&P500 %0,5 ve Nasdaq %1,2 değer kaybetti. Bu sabah ise vadeliler düşüşü sürdürüyor. Asya piyasaları da günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video