Mart 29, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 22.07.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*JP Morgan, TCMB'nin karar metninde kullandığı dilde anlamlı bir değişiklik yapma gereği duymadığını ve para politikası kararlarının giderek daha az piyasayla alakalı hale getirdiğini belirtti.
*ABD, Türkiye'nin ev sahipliğinde imzalanacak olan Ukrayna'nın Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nı memnuniyetle karşıladıklarını, BM ve Türkiye'nin çabalarını takdir ettiklerini açıkladı.
*İtalya'da Cumhurbaşkanı Mattarella, Başbakan Draghi'nin istifasıyla parlamentoyu feshederek 70 gün içinde erken genel seçimlerin yapılacağını bildirdi.
*ABD Başkanı Biden’ın coronavirüse yakalandığı açıklandı.
*Rusya Devlet Başkanı Putin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile dünya petrol piyasasındaki durumu görüştü.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı Antrenörü Guidetti' ye Turkuaz kart verdi.
*Japonya Maliye Bakanı, faiz artırımlarının ekonomik toparlanmaya zarar verebileceğini söyledi.
*Japonya'da çekirdek enflasyon Haziran'da da yüzde 2 hedefinin üzerinde gerçekleşti. Manşet enflasyon verisinde ise sınırlı da olsa gerileme izlendi.

EURUSD

Dün 1,01 seviyesinden açılan EUR/USD paritesi gün boyu izlediği dalgalı seyrinde günü 1,02 seviyesinden kapatarak yüzde 0,50 seviyesinde değer kazanımı yaşadı. Dün gözler AMB’nin açıklayacağı faiz oranı kararındaydı ve karar beklenilenin üzerinde yüzde 0,50 baz puan açıklanarak piyasada oldukça volatiliteye sebep olurken, faizin açıklandığı sırada EUR/USD paritesi 1,0277 seviyesini test etti. Ardından AMB basın açıklamasıyla birlikte parite, 1,0152 seviyesini test ederek keskin bir düşüş yaşadı. AMB 11 yıl aradan sonra faizi artırdı ve negatif faiz dönemine son verdi. Faiz kararından sonra basın toplantısında konuşma yapan AMB Başkanı Lagarde, enflasyon ve yeni mekanizmaya yönelik değerlendirmelerde bulundu. Lagarde, büyümede aşağı, enflasyonda yukarı yönlü riskler gördüğünü belirterek enflasyon düzeyinin bir süre daha hedefimizin üzerinde olduğunu belirtti. Ayrıca Lagarde, artık eylül ayı için 50 baz puan faiz artışı beklentisinin çok geçerli olmadığını, ay ay karar vereceklerini ve gelecek toplantıda faiz oranlarının normalleşmesi uygun olacak söylemlerinde bulunarak güvercin yönlü bir açıklama yaptı. Ek olarak EURO kanadından gelen önemli haber akışı ise İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin istifası oldu ve haberin ardından EUR/USD paritesi 1,0173 ile gün içi dip seviyesini gördü ve İtalya 10 yıllık tahvil getirisi de 20 baz puan yükseldi. Haftanın son işlem gününde 1,02 seviyesinden açılan EUR/USD paritesinde piyasalar, TSİ 11:00’de İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) piyasalar tarafından yakından takip edilecektir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0339 – 1.0460 – 1.0608 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0150 – 1.0071 – 0.9950 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

TL kanadında haftanın en önemli gelişmelerinden biri olan TCMB para politikası kurulu toplantısı dün gerçekleşti. Toplantı sonrasında banka beklentilere paralel olarak faiz oranında bir değişikliğe gitmedi ve böylelikle politika faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tutuldu. Karar metninde makroihtiyati tedbirlerin kararlılıkla uygulanacağı, gerektiği taktirde ilave tedbirlerin devreye alınacağı belirtildi. Karar piyasalarda sürpriz olarak karşılanmazken, karar ile birlikte TL varlıklarında volatilite bir miktar arttı. İçerisinde bulunduğumuz haftaya 17.20 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi, dolar endeksinin de güçlü duruşu ile birlikte hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Dolar kanadında ise ABD’den gelen işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi izlendi. Veriye göre geçtiğimiz hafta  işsizlik maaşı başvurusu 7K arttı ve 251 bin seviyesine yükseldi. Bu rakam ise son 8 ayın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti. Haftanın son işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 17.80 – 18.00 – 18.25 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 17.60 – 17.38 – 17.16 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Dün 1696 seviyesinden açılan ons altın, günü yüzde 1,35’in üzerinde değer kazanımı ile 1720 seviyesinden tamamladı. Gün içerisinde 1680 seviyesini test eden ons, AMB faiz artışından sonra pozitif etkilendi ve kademeli değer kazanımı yaşayarak kapanış saatine kadar yükselişine devam etti. Haftanın tümüne baktığımızda hafta başı 1742 seviyesinden açılan değerli metal, haftanın son işlem gününde haftaya başlangıç seviyesinin üzerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Dün piyasalar ABD kanadından gelen İşsizlik Haklarından Yaralanma Başvuruları verisini takip etti ve veri, beklenilenin üzerinde 251K gelerek, ABD’de resesyon endişelerini artırdı. ABD tahvillerinin 3’ün altına düşmesi ve 2,88 seviyesinden fiyatlanması ons altında olumlu etki yaratarak değer kazanmasına sebep oldu diyebiliriz. Ayrıca AMB’nin 11 yıl aradan sonra beklenilenin üzerinde faiz artırmasıyla birlikte değerli metal pozitif etkilendi ve yüzde 1,30’un üzerinde sert yükseliş yaşadı. Fed’in sıkılaşma politikasına devam etmesi ve 26-27 Temmuz için bir kez daha 75 baz puan faiz artışı yapması beklenirken, bu durum ons altını baskılayan unsurlardan olduğunu söyleyebiliriz. Haftanın son işlem gününde 1717 seviyesinden açılan ons altında piyasalar, TSİ 16:45’te ABD kanadından gelecek olan Üretim Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) verisini yakından takip edilecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1725 – 1745 - 1765 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1700 – 1685 - 1670 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video