Mart 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 21.03.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 13.081 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 85 kişi olduğu açıklandı.
*Hazine Bakanı Nebati: Bürokratik engeller çıkaranların önünde duracağız. Nebati: (Kur korumalı mevduat hesabı) Rusya – Ukrayna gerginliğinden sonra dahi trend yukarıya doğru devam ediyor. 570 milyar liraları aşan ciddi bir rakam söz konusu. Fonların özellikle Rusya – Ukrayna gerginliğinden sonra gideceği çok önemli iki kapı var, Türkiye ve Güney Afrika. Bu paralar bize gelecek.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkesindeki savaştan sorumlu olanların, İsviçre'deki banka hesaplarının dondurulması çağrısında bulundu.
*Zelenskiy: İsrail Başbakanı bize Rusya ile diyalog çağrısında bulunuyor ve onun için minnettarım. Bu çağrı, er ya da geç Putin'le gerçekleşecek bir diyalogla ilgilidir ve Kudüs'te bir toplantının yapılması bile mümkün.
*Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rusya-Ukrayna temel konularda anlaşmaya yakın.
*Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile telefonda Ukrayna'daki durumu görüştü. Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Putin ve Macron arasında yapılan telefon görüşmesinde, Ukrayna ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.
*Pentagon’dan üst düzey bir yetkili, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin durma noktasına geldiğini açıkladı.
*Avusturya Merkez Bankası Başkanı Holzmann, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artışıyla enflasyonla mücadele konusunda net bir mesaj verebileceğini belirtti.
*Ukrayna'da sıkıyönetim 30 gün daha uzatıldı.
*Çin'de bankalar borçlanma maliyetlerini sabit tuttu. Bankalar bir yıl vadeli faizi %3,7, beş yıl vadeli faizi %4,6 seviyesinde bıraktı.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesi, haftayı yaklaşık olarak yüzde 1.25 seviyelerinde değer kazanımı ile kapatmıştı. Geçtiğimiz hafta Euro bölgesinde AMB yetkilisi olan Knot’un şahinvari açıklamaları takip edildi. Knot; 2022 yılının son çeyreğinde faiz artışının kesin olmasa da ihtimal dahilinde olduğunu belirtti. Ek olarak Knot; enflasyon tahminlerine bağlı olarak bu sene 2 faiz artış ihtimalinin konu dışı olmadığını sözlerine ekledi. Haftanın ilk işlem gününde piyasalar TSİ 10:00’da Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi olan Almanya kanadından gelecek olan ÜFE verisini takip edecek. Ardından gözler Avrupa MB Başkanı Lagarde’a çevrilecek. 10:30’da konuşma yapması beklenen Lagarde’ın olası para politikası konusunda açıklamaları Euro varlıklarında volatilitenin artmasına neden olabilir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.11325 – 1.12370 – 1.13921 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.10088 – 1.09092 – 1.08057 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı gerçekleşmiş ve toplantı sonrasında banka beklentilere paralel olarak faiz oranlarında bir değişikliğe gitmemişti. Böylelikle banka politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit bırakmıştı. Karar metni incelendiğinde ise önceki toplantılarda bu yıl cari dengenin fazla vereceğini öngören TCMB, bu beklentisini son toplantısında dile getirmedi. Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Londra’da uluslararası finans şirketlerinin üst düzey yöneticileri ve yatırımcılar ile geçtiğimiz hafta toplantılar gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında Nebati; piyasa aktörlerinin Türkiye ekonomisine güveninin arttığını belirtti. Geçtiğimiz hafta dalgalı bir fiyatlama gerçekleştiren parite, haftayı haftaya başlangıç seviyesinin bir miktar üzerinde kapatmıştı. Yeni haftaya 14.79 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 14.85 – 15.00 – 15.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.63 – 14.50 – 14.30 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 3 haftayı geçmiş durumda. Bu konuda gelen haber akışları altında zaman zaman sert hareketlenmeler yaşanmasına neden oluyor. Geçtiğimiz hafta ise piyasaların gündeminde FED’in Mart toplantısı vardı. Bu toplantı sonrasında FED 2018 yılından bu yana ilk kez faiz artırım yoluna gitmiş ve 25 baz puanlık faiz artırım kararı vermişti. Geçtiğimiz hafta kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren XAUUSD, haftayı yaklaşık olarak yüzde 3’ün üzerinde değer kaybı ile kapattı. Diğer yandan ABD kanadında eski Hazine Bakanı Summers’ın faizler hakkında açıklamaları izlendi. Summers; yüksek seyrine devam eden enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için faizlerin beklenenden daha fazla yükselmesi gerektiğini belirtti. Bu açıklamada altını bir miktar baskıladı. Haftanın ilk işlem gününde TSİ 19:00’da FED Başkanı Powell’ın bir konuşma yapması bekleniyor. Bu konuşma piyasalar tarafından yakından takip edilecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1945 – 1960 – 1975 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1915 – 1890 – 1875 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video