Mart 19, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  20.3.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Kahramanmaraş merkezli depremlerde vefat eden kişi sayısının 49.589’a yükseldiği açıklandı.
*UBS, 3,3 milyar dolar bedelle Credit Suisse'in satın alınmasında anlaşma sağlandığını açıkladı.
*Credit Suisse Başkanı: ABD bankalarında yaşanan son gelişmeler talihsiz bir zamanda bizi vurdu.
*ABD, Kanada, İngiltere, Japonya, Avrupa ve İsviçre merkez bankaları, dolar swap hattı operasyonlarının sıklığını artırma kararı aldı.
*First Citizens BancShares Inc, Silicon Valley Bank’i satın almak için bir teklifi değerlendiriyor.
*Berkshire Hathaway CEO'su Warren Buffett, ABD'de yaşanan bankacılık krizi nedeniyle Başkan Joe Biden'ın hükümetinden üst düzey yetkililerle görüştü.
*ABD Orta Ölçekli Banka Koalisyonu, Federal Mevduat Sigorta Kurumu sigortasının gelecek 2 yıl boyunca tüm mevduatları kapsayacak şekilde genişletilmesini talep etti.
*Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 60 gün uzatıldığını bildirdi. *Ukrayna Altyapı Bakanı Kubrakov, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın süresinin 120 gün daha uzatılmasına karar verildiğini duyurdu.
Ne Olacak?
*Cumhurbaşkanı Erdoğan saat 15:30’da AB’nin ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Konferans'a canlı bağlantı ile katılacak.
*Yurt içinde Merkezi Hükümet Borç Stoku açıklanacak. Almanya’da ÜFE, Euro Bölgesi’nde Ticaret Dengesi verileri izlenecek.
*Rusya Devlet Başkanı Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi bugün Moskova’da görüşecek.

EUR/USD

EURUSD paritesinde toparlanma takip ediliyor. Haftanın son işlem gününde gözler Euro Bölgesi enflasyon verisindeydi. Buna göre enflasyon Şubat ayında beklentilere paralel yıllık bazda %8,5 ve aylık bazda %0,8 artış gösterdi. 50 baz puanlık faiz artırımının ardından ECB Başkanı Lagarde, enflasyonun beklediklerinden daha uzun süre yüksek kalacağını ve ECB'nin enflasyonu düşürmek için faiz artırımlarına devam edeceğini ifade etmişti. Diğer yandan İsviçreli UBS'in Credit Suisse'i 3,3 milyar dolara satın aldığına dair haberler piyasaların nefes almasını sağladı. ABD tarafında ise bankacılık krizine dair olumlu gelişmeler risk iştahını destekliyor. Bu hafta çarşamba günü açıklanacak Fed kararı öncesinde dolar endeksinde temkinli seyir takip edilebilir.
Destekler: 1.0659 - 1.0619 - 1.0571 Dirençler: 1.0700 - 1.0743 - 1.0800

USD/TRY

Dolar/TL paritesinde yatay-pozitif görünüm korunuyor. Yurt içinde OECD ve Fitch'in raporlamaları takip edildi. Buna göre OECD, Türkiye’nin 2023 büyüme tahminini %3’den %2,8'e düşürürken manşet enflasyon tahminini %44,6’da sabit tuttu. Fitch ise Türkiye'nin kredi notunda değişikliğe gitmeyerek kredi notunu B ve görünümünü negatif olarak teyit etti. Diğer yandan TCMB piyasa katılımcıları anketine göre enflasyon beklentisi %30,75'ten %31,63'e yükseldi. Yukarı yönlü revizyonun sebebi olarak ise deprem felaketi gösterildi. Bu hafta Perşembe günü TCMB faiz kararı yakında takip edilecek. ABD'de ise bankacılık krizi aşılmaya çalışılırken gözler Çarşamba günü gerçekleşecek FOMC toplantısında olacak. Fed'in 25 baz puanlık faiz artışına gitmesi bekleniyor.
Destekler: 18.94 - 18.90 - 18.86 Dirençler: 19.00 - 19.05 - 19.09

XAU/USD

Ons altında yukarı yönlü seyir takip ediliyor. ABD'den sonra Avrupa bankalarında da risklerin olduğuna dair haber akışları yatırımcıları güvenli liman algısıyla altına yönlendirmiş ve ons altın fiyatları desteklenmişti. Yeni haftada İsviçreli UBS'in Credit Suisse'i 3,3 milyar dolara satın aldığı haberiyle risk iştahında toparlanma takip ediliyor. Diğer yandan bu hafta Çarşamba günü açıklanacak Fed faiz kararına kadar ons altında temkinli seyir takip edilebilir. Fed'e ilişkin belirsizlikler korunurken anketlerde 25 baz puanlık artırım ihtimali %60 seviyesinde bulunuyor. %40'lık kesim ise Fed'in fiyat istikrarının sağlanması adına bu ay faizleri sabit bırakmasını bekliyor. Çin Merkez Bankası ise bu sabah faizlerini %3,65 seviyesinde sabit bıraktı.
Destekler: 1959 - 1947 - 1937 Dirençler: 1982 - 2000 - 2015

BRENT

Brent petrolde düşüş devam ediyor. Haftanın son işlem gününde Credit Suissre ve bankacılık sistemine ilişkin endişelerle baskılanan brent petrol yeni haftada İsviçreli UBS'in Credit Suisse'i 3,3 milyar dolara satın alacağı haberiyle toparlanma gösteriyor. Bu hafta ise yatırımcıların gözü Çarşamba günü gerçekleşecek FOMC toplantısında olacak. Fed'in küresel piyasalarda fiyat istikrarının sağlanması adına faizlerde değişkliğe gitmemesi %30 ihtimalle fiyatlansa da piyasa ağırlığı Fed'in 25 baz puan faiz artırımına gideceği yönünde. Öte yandan dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin, bu sabah faizlerde değişikliğe gitmedi. Çin'deki olumlu ekonomik görünüm petrol fiyatlarını orta vadede destekleyebilir.
Destekler: 71.81 - 70.28 - 69.01 Dirençler: 73.61 - 74.75 - 75.96

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. Dow Jones %1,2 ve S&P500 %1,1 ve Nasdaq %0,7 değer kaybetti. Bu sabah ise ABD vadeliler yatay-negatif fiyatlanıyor. Asya piyasaları da günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video