Nisan 26, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 20.07.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye – İran – Rusya ortak bildirisinde uluslararası topluma, Suriye'ye dönmek isteyen sığınmacıların yerleşimleri için yük paylaşımında daha fazla sorumluluk alma çağrısı yapıldı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terör örgütleriyle mücadelemiz, nerede ve kimler tarafından desteklendiğine bakılmaksızın her daim sürecektir. Milli güvenliğimize kasteden şer odaklarını, Suriye'den söküp atmakta kararlıyız.
*Erdoğan: Astana Süreci öncü rolünü kaybetmemeli, uluslararası kamuoyuna sürecin ilerlediği gösterilmelidir. Bu maksatla rejim nezdinde gereken telkinlerde bulunulmalı.
*Erdoğan: Değerli dostum Putin'in müteakip zirvemize ev sahipliği yapma teklifini memnuniyetle karşılıyorum.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin görüştü. Erdoğan Putin'le görüşmesi sonrasında "Son İstanbul görüşmelerinde Rus heyetinin yaklaşımı çok olumluydu. Buradan alacağımız netice tüm dünyayı olumlu etkileyecektir’’ dedi.
*İran Cumhurbaşkanı Reisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Reisi, Erdoğan ile gerçekleştirdikleri görüşmede Türkiye ile gaz anlaşmasını yenilemeyi ele aldıklarını ifade etti.
*Putin: Rusya, İran ve Türkiye olarak Suriye'de sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dönüşüm sağlanabilmesi için kararlı olduğumuzu teyit ettik.
*Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna tahılına ilişkin çabalarını memnuniyetle karşıladı.
*ABD, Türkiye'yi çocuk savaşçı istihdam eden gruplara destek veren ülkeler listesinden çıkardı.
*ECB Başkanı Lagarde'ın, henüz tamamlanmamış yeni kriz aracını bu haftaki faiz toplantısına yetiştirilmesi için çaba gösterdiği belirtildi.
*BoE Başkanı Başkan Bailey, İngiltere Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadeledeki hızı artırarak Ağustos ayında yarım puanlık faiz artırımını değerlendireceğini söyledi.

EURUSD

Haftanın ikinci işlem gününde 1,01 seviyelerinden açılan EUR/USD paritesi gün boyu gelen haber akışlarıyla dalgalı seyir izledi ve günü değer kazanımı ile 1.02 seviyelerinden kapattı. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalar Avrupa Bölgesinden gelen TÜFE verisi takip etti ve TÜFE verisi yıllık bazda yüzde 8,6; aylık bazda ise yüzde 0,8 gelerek beklentileri karşıladı. Avrupa’da enflasyonun bir önceki yıla göre yüksek gelmesiyle bölgede Perşembe günü yapılacak para politikası toplantısı için faiz artışlarının sesi yükseldi. Küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankasının faiz kararına odaklanırken, bankanın 50 baz puanlık faiz artışı kararı alabileceği belirtildi. Beklentiler ardından EUR/USD paritesi 1,02 seviyesini test etmişti. Ek olarak Avrupa Komisyonu, Rus gazının kesilmesiyle oluşacak sonuçları bildirdi ve Kış aylarının ortalama sıcaklıklarla geçmesi halinde AB büyümesini 0,6 ila 1 seviyesinde küçülme göstereceğini, kış aylarının ortalamanın üzerinde sıcaklıklarla geçirmesi halinde ise gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 1,5 gerileceği ön görüldü. Yeni günde 1,02 seviyesinden açılan EUR/USD paritesinde piyasalar, sakin bir gün geçirecektir. Euro bölgesinde ekonomik veri akışı bulunmazken, 17:00’da ABD’den gelecek mevcut ev satışları verisi izlenecek. EURUSD paritesinde 1.0339 – 1.0460 – 1.0608 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0186 – 1.0071 – 0.9926 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Küresel bazda dolar çoğu para birimi karşısındaki gücünü koruyor. Güçlü dolar ise gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskılar oluşmasına neden oluyor. Bu baskılardan TL’de nasibini ve USDTRY paritesinde bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Öyle ki bu hareketlenmeler ile birlikte parite 2022 yılının en yüksek seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştirdi. Haftanın üçüncü işlem gününde piyasalar 10:00’da yurtiçinden gelecek olan Tüketici Güveni verisini takip edecek. Veri ile birlikte TL varlıklarında volatilite artacaktır. Dolar kanadında ise 17:00’da ABD’de açıklanacak olan Mevcut Konut Satışları verisi takip edilecek. Bunlarla birlikte yarın ise TCMB para politikası kurulu bir araya gelecek. Toplantı sonrasında faiz oranlarında bir değişiklik beklenmese de, karar metni ve karar ile birlikte TL varlıklarında volatilite oldukça artacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 17.65 – 17.80 – 18.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.38 – 17.16 – 16.90 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Dün 1708 seviyelerinden açılan ons altın, günü 1711 seviyelerinden kapatarak haftanın ikinci işlem gününde de bir miktar değer kazanımıyla günü tamamladı. Dün piyasalar ABD kanadından gelen inşaat izinleri verisini takip etti ve veri, beklenilenin üstünde gelerek haziran ayı için 1,685M artış gösterdi. Altın yatırımcısının gözü 26-27 Temmuz’da gerçekleşecek olan FOMC toplantısında olacak. ABD kanadında rekor düzeylerde süren enflasyon verileri ile birlikte bankanın daha agresif faiz artışları yapabileceği beklentileri artmıştı. Piyasalarda 75 baz puanlık faiz artışı yaşanabileceği konuşuluyor. Bu konu da değerli metaller üzerinde baskılar oluşmasına neden oluyor. Yeni güne 1711 seviyesinden başlayan ons altında piyasalar, gün içerisinde ABD kanadından gelecek olan TSİ 17:00’de Mevcut Ev Satışlarını verisi yakından takip edilecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1721 – 1745 - 1765 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1700 – 1685 - 1670 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

PETROL

Hafta başından bu yana dalgalı bir seyir izleyen petrol fiyatları, haftanın üçüncü işlem gününde haftaya başlangıç seviyesinin üzerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Piyasalar yeni günde TSİ 17:30’da ABD kanadından gelecek olan ham petrol stokları verisini takip edecek. Piyasalardaki beklentiler stokların 1.357M artış gösterebileceği yönünde. Gelecek olan veri ile birlikte fiyatlarda volatilite artacaktır. Diğer yandan doların küresel bazda güçlü duruşu ise petrolü bir miktar baskılayabiliyor. Yeni günde CRUDE ürününü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 105.02 – 109.32 - 114 seviyeleri direnç noktaları olarak; 96.10 – 91.94 – 87.39 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video