Nisan 18, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 18.04.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 3.268 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 17 kişi olduğu açıklandı.
*SPK Başkanlığına, görev süresi dolan Ali Fuat Taşkesenlioğlu'nun yerine İbrahim Ömer Gönül, başkan vekilliğine ise Mutalip Ünal atandı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerjiden gıdaya, madenlerden teknoloji ürünlerine kadar pek çok alanda yaşanan fahiş fiyat artışları tüm dünyanın ortak sıkıntısıdır. Türkiye bu sıkıntıdan en az etkilenen ülkelerden biridir.
*Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres'le telefonda görüşerek, Kudüs'te yaşanan olaylar ve Ukrayna – Rusya savaşı başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri ele aldı.
*MSB, Irak'ın kuzeyinde Metina, Zap ve Avaşin – Basyan bölgelerindeki terörist hedeflere yönelik başlatılan Pençe Kilit Operasyonu'nda terör örgütünün bölgedeki varlığına ağır darbe indirildiğini bildirdi.
*TCMB, TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz/nema oranının %0 olarak belirlendiğini, yurt içi yerleşik gerçek kişilere ait hesapların dönüşümüne bağlı olarak TL zorunlu karşılıklara ilave faiz/nema ödenmesi uygulamasına son verildiğini duyurdu.
TCMB’nin hizmet ihracatı gelirleri için aldığı yeni karara göre, turizm başta olmak üzere hizmet ihracatından sağlanan gelirin bankalara döviz olarak satılması durumunda dövizin %40’ı Merkez Bankası’na gidecek.
*Rusya, İngiltere Başbakanı Johnson, Dışişleri Bakanı Truss ve Savunma Bakanı Wallace’ın aralarında bulunduğu 13 üst düzey yönetici hakkında yaptırım kararı aldı.
*Washington Post gazetesi, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin, ABD Başkanı Biden'dan Rusya'yı "Teröre Destek Veren Ülkeler" listesine almasını talep ettiğini yazdı.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesi haftayı yaklaşık olarak yüzde 1’e yakın değer kaybı ile kapatmıştı. Özellikle geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası’nın Nisan ayına dair para politikası kurulu toplantısı izlenmiş ve toplantı sonrasında faiz artış zamanlaması hakkında net ifadelerden kaçınılması Euro varlıkları üzerinde baskılar oluşmasına neden olmuştu. Aşağı yönlü hareketlenmelerin sebepleri arasında ECB toplantısı ve Lagarde’ın basın açıklaması etkili oldu diyebiliriz. 

Yeni haftanın ilk işlem gününe 1.0804 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesinde yeni günde önemli bir ekonomik veri akışı takip edilmeyecek. Haftaya genel olarak baktığımızda ise Perşembe günü Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi Euro varlıklarında volatilitenin artmasına neden olacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.0832 – 1.0941 – 1.1049 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0758 – 1.0707 – 1.0627 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren USDTRY paritesi haftayı yaklaşık olarak yüzde 0.75 oranında değer kaybı ile kapattı. Yeni haftanın ilk işlem gününe 14.60 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesinde yeni günde piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Piyasalar hafta sonu zorunlu karşılıklarda düzenleme yapan TCMB’yi takip etti. Yapılan açıklamaya göre TCMB; TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz/nema oranını yüzde 0 olarak belirlediğini, yurtiçi yerleşik gerçek kişilere ait hesapların dönüşümüne bağlı olarak TL zorunlu karşılıklara ilave faiz/nema ödenmesine uygulamasına ise son verdiğini belirtti. 

Yeni haftanın ilk işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 14.68 – 14.75 – 14.85 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.50 – 14.41 – 14.30 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Son zamanlarda Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler yavaşladı ve iki kanattan da gelen ılımlı açıklamaların yerini bir miktar belirsizlikler aldı. Bu gelişmeler ise bu savaşın bitmesine yönelik umutları bir miktar azaltırken, piyasalarda güvenli liman ihtiyacının artmasına neden oldu. Diğer yandan küresel bazda devam eden yüksek enflasyon, ABD kanadında yavaş yavaş dile getirilen resesyon endişeleri altını destekleyen diğer unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu gelişmeler ile birlikte kademeli olarak yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren altın yaklaşık olarak son beş haftanın en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. 

Yeni haftanın ilk işlem gününde ekonomik takvimde veri bakımından cılız bir gün geçireceğiz. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1990 – 2000 – 2010 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1980 – 1965 – 1950 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video