Nisan 16, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 17.03.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 22.345 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 118 kişi olduğu açıklandı.
*Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre TÜİK'te başkan yardımcıları Umut Serhat İdman ve Nurettin Kaya görevden alındı.
*Fed 2018 yılından bu yana ilk kez faiz artırdı. Fed, bu yılın geri kalanındaki altı toplantı için faiz artışı sinyali verdi.
*Fed Başkanı Powell: Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı enflasyonist baskıları artırdı. Tedarik sıkıntıları beklenenden daha büyük ve daha kalıcı. Enflasyon hedefin oldukça üzerinde olmaya devam ediyor.
*Powell: Bilançonun daraltılması para politikasının sıkılaştırılmasında önemli bir rol oynayacak.
*Fed: 2022 Yılı GSYH beklentisi %2,8 (Önceki %4,0). 2023 Yılı GSYH beklentisi %2,2 (Önceki %2,2). 2024 Yılı GSYH beklentisi %2,0 (Önceki %2,0).
*FOMC: Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilmesi devasa insani ve ekonomik sıkıntılara neden oldu, işgalin ABD ekonomisi için etkisi belirsiz, ancak yakın vadede enflasyon üzerinde yukarı yönlü ek baskı ve ekonomik faaliyetler üzerinde baskı yaratması olası.
*ABD Başkanı Biden, Ukrayna'ya tanksavar, uçaksavar ve insansız hava araçlarını da içeren 800 milyon dolar değerinde yeni savunma yardımı yapacaklarını bildirdi.
*Kremlin: Rusya ile Ukrayna arasında herhangi bir anlaşma paketini açıklamak için erken.
*Rusya, Ukrayna'nın zehirli maddelerle provokasyon hazırlığı yaptığını iddia etti.

EURUSD

İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1.0919 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesi, hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte piyasalar hafta içerisinde Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya’dan gelen yatırımcı güveni verisini takip etmiş ve Mart ayında Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş ile birlikte sert düşüş yaşandığı görülmüştü. Haftanın dördüncü işlem gününe başlarken piyasalar 12:30’da konuşma yapması beklenen ECB Başkanı Lagarde’ı takip edecek. Para politikası konusundaki olası bir açıklama hareketliliği artıracaktır. 13:00’da ise bölgeden gelecek olan enflasyon verisi izlenecek. ECB’nin de para politikası için yakından takip ettiği bu veri ile birlikte ipuçları aranacak. Dün ise FED Mart ayı toplantısını gerçekleştirdi ve toplantı sonrasında beklentilere paralel olarak banka 2018 yılından bu yana ilk defa faiz artırdı. 25 baz puanlık bu artırım ile birlikte küresel bazda volatilite arttı. Yılın geri kalan döneminde ise 6 faiz artışı sinyali verildi. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.1106 – 1.1237 – 1.1392 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.1008 – 1.0909 – 1.0805 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Ve TL için haftanın en önemli günü geldi çattı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısını bugün gerçekleştirecek ve 14:00’da banka faiz oranı kararını açıklayacak. Piyasalardaki genel beklentilere baktığımızda Mart toplantısında bankanın pas geçeceği beklentisinin hakim olduğu görülüyor. Böylelikle faiz oranının yüzde 14 seviyesinde tutulması bekleniyor. Yurtiçinden gelen son enflasyon verisinde ise enflasyonun yüzde 50 seviyesini aştığı görülmüştü. Karar ile birlikte karar metni ise yakından incelenecek ve önümüzdeki dönem için ipuçları aranacak. Bu sebeple TL varlıklarında volatilite oldukça yüksek olacaktır. Küresel bazda ise piyasaların gündemi FED toplantısındaydı. FED beklentilere paralel olarak faiz oranında 25 baz puanlık artış yoluna gitti. Böylelikle banka 2018 yılından bu yana ilk defa faiz artış yoluna gitti. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 14.85 – 15.00 – 15.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.63 – 14.50 – 14.30 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Son haftalarda altın fiyatlamalarında Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş etki ediyor. Bu etkiler ile birlikte zaman zaman sert hareketlenmeler gerçekleştiren altın, Mart ayının ilk haftasında 2070 seviyesini test etmişti. Ardından buralardan gevşemeler yaşanmış ve Ukrayna ile Rusya arasında müzakere görüşmelerinin başlaması da umutları az da olsa yükseltmişti. İçerisinde bulunduğumuz haftanın konusu ise FED toplantısıydı. FED Mart toplantısını gerçekleştirdi ve toplantı sonrasında beklentilere paralel olarak 25 baz puanlık faiz artış yoluna gidildiği açıklandı. Karar 1’e karşı 8 oy ile alındı. Bu karar muhalif olan ST. Louis Fed Başkanı Bullard ise 50 baz puanlık faiz artış yönünde oy kullandı. Yetkililer ise yüksek seyreden enflasyonu dizginlemek için kalan 6 toplantıda da faiz artırımına yönelik işaretler verdiler. Piyasalar yeni günde 15:30’da ABD kanadından gelecek olan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisini takip edecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1950 – 1970 – 1990 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1925 – 1910 – 1892 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video