Mart 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 15.04.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 5.127 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 21 kişi olduğu açıklandı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: İhracata dönük yatırımlara yerli makine kullanımı, kısmi yurt dışı finansmanı ve bölgesel teşviklere ilave olarak yıllık %9'a varan faiz oranıyla TL cinsinden uzun vadeli finansman imkanı getiriyoruz.
*JPMorgan, TCMB'nin önümüzdeki aylarda da politika faizini değiştirmeyeceğini öngörüyor.
*Fransa Cumhurbaşkanı Macron, soykırım tanımını kullanarak Ukrayna'ya yardım yapılmış olmadığını, bu tanımın siyasetçiler değil, hukukçular tarafından yapılması gerektiğini belirtti.
*Avusturya Başbakanı: İstanbul süreci Ukrayna'da barış için en iyi şans.
*CIA Direktörü Burns: Putin'in Ukrayna hesaplarının tümü yanlış çıktı.
*Pentagon: Rusya savaş gemisindeki patlamadan sonra Karadeniz'deki gemilerini güneye çekti.
*Çin Merkez Bankası 1 yıllık kredi referans faiz oranını %2,85 seviyesinde sabit tuttu.

EURUSD

Avrupa Merkez Bankası Nisan ayına ait para politikası kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında beklentilere paralel olarak banka faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi. Fakat karar metni ve ECB Başkanı Lagarde’ın basın toplantısında faiz artışı konusundaki zamanlama hakkında net açıklamalar yer almaması Euro varlıkları üzerinde baskılar oluşmasına neden oldu. Net ifadeler yer almazken; tahvil alım programının Temmuz itibari ile sonlanacağı ve bundan kısa bir süre sonra faiz artışının olabileceği belirtildi. Faiz artışı konusunda ‘kaçamak’ yanıtlar veren Lagarde ile birlikte Euro, dolar karşısında değer kayıpları yaşadı. Öyle ki karar ve basın açıklaması sonrasında Euro, dolar karşısında yaklaşık olarak yüzde 1.5 oranında değer kayıpları yaşadı. Haftanın son işlem gününde ise yurtdışında çoğu ülkede ‘paskalya’ sebebiyle piyasalar tatil. Bu sebeple gün içerisinde volatilite diğer günlere nazaran bir miktar daha düşük olabilir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.08328 – 1.09414 – 1.10491 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.07586 – 1.07071 – 1.06271 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

TL kanadında haftanın en önemli gelişmelerinden biri TCMB’nin gerçekleştirdiği para politikası kurulu toplantısıydı. Banka dün gerçekleştirdiği toplantı sonrasında beklentilere paralel olarak faiz oranında bir değişikliğe gitmedi ve böylelikle politika faizi yüzde 14 seviyesinde bırakıldı. Ek olarak karar metninde merkez bankasının makroihtiyati politika setinin güçlendirilmesine karar verildiği yer aldı. Bankanın önceki karar metinlerine bakıldığında bu kelimenin yer almadığı görüldü. Haftaya 14.73 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Haftanın son işlem gününde ise yurtiçinden 11:00’da açıklanacak olan Bütçe Dengesi verisi izlenecek. Küresel bazda baktığımızda ise yurtdışında çoğu Avrupa ülkesi ve ABD kanadı ‘Paskalya’ sebebiyle tatil. Bu sebeple haftanın son işlem gününde volatilite diğer günlere nazaran bir miktar düşük olabilir. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 14.68 – 14.75 – 14.85 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.50 – 14.41 – 14.30 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

EURGPB

Euro kanadına baktığımızda piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası kurulu toplantısını takip etti. Toplantı sonrasında sıkılaşma adımları için net bir tarih verilmemesi piyasaları tatmin etmedi. Zamanlama konusunda verilen ‘kaçamak’ cevaplar ile birlikte Euro değer kayıpları gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte Euro, Sterlin karşısında Mart ayının başından bu yana en düşük seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştirdi. Yeni günde ‘Paskalya’ sebebiyle ABD ve Avrupa piyasaları tatil. Bu sebeple volatilite diğer günlere nazaran bir miktar düşük olacaktır. EURGBP paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 0.82825 – 0.83055 – 0.83356 seviyeleri direnç noktaları olarak; 0.82525 – 0.82305 – 0.82028 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video