Nisan 24, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 14.07.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

ABD’de Rekor Enflasyon

Küresel bazda piyasalar ABD kanadında açıklanan enflasyon rakamlarını takip etti. Çalışma Bakanlığı’nın açıklamasına göre Haziran’da ABD’de enflasyon yıllık bazda yüzde 9.1 artış gerçekleştirdi. Bu rakam ise yeni rekor olarak kayıtlara geçti. Aylık bazda artış ise yüzde 1.3 oldu. Beklentileri aşan veri ile birlikte FED’in sıkılaşma yönünde daha agresif adımlar atabileceği yönündeki beklentiler arttı. Veri ile birlikte ABD hazine tahvil faizlerinde ve dolarda yukarı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Küresel bazda ise volatilite oldukça arttı.

EURUSD

Doların küresel bazda güçlü duruşu devam ediyor. Bu güçlü duruşa, Avrupa Merkez Bankası’nın FED’in gölgesinde kalması da eklenince EURUSD paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler kaçınılmaz oldu. Bu hareketlenmeler ile birlikte parite 2002 yılından bu yana ilk kez 1 doların altın fiyatlamalar gerçekleştirdi. Dün piyasaların gündeminde ABD kanadından gelen enflasyon verisi vardı. Gelen veriye göre ABD’de enflasyon Haziran ayında yıllık bazda yüzde 9.1 oranında gerçekleşti ve böylelikle rekor tazelenmiş oldu. Aylık bazda ise artış yüzde 1.3 olarak gerçekleşti. Beklentilerin üzerinde gelen veri ile birlikte FED’in daha agresif sıkılaşma adımları atabileceği yönünde beklentiler arttı. Yeni günde ise gözler yine ABD kanadında olacak. TSİ 15:30’da açıklanacak olan ÜFE ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verileri küresel bazda volatilitenin artmasına neden olabilir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.01226 – 1.02252 – 1.03391 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 0.99263 – 0.97623 – 0.96015 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun açıklamasına göre Mayıs ayında Türkiye’de işsizlik oranı 0.3 puan azaldı ve böylelikle yüzde 10.9 seviyelerine bir miktar düşmüş oldu. Verinin ayrıntılarında erkeklerde işsizlik oranının yüzde 9.5; kadınlarda ise yüzde 13.8 olarak gerçekleştiği tahmin edildi. Diğer yandan küresel bazda gündem ABD kanadından gelen enflasyon verisindeydi. Ülkeden gelen veriye göre Haziran’da enflasyon yıllık bazda yüzde 9.1 ile rekor tazeledi. Aylık bazda artış ise yüzde 1.3 olarak gerçekleşti. Gelen verilerin beklentileri aşması ile birlikte FED’in sıkılaşma yönünde daha agresif adımlar atabileceği yönünde beklentiler de arttı. Veri ardından ABD kanadında tahvil faizlerinde ve dolar endeksinde yükselme hareketleri gerçekleşti. Piyasalar haftanın dördüncü işlem gününe ise yurtiçinden gelecek olan ekonomik veriler ile başlayacak. 10:00’da açıklanacak olan Perakende Satışlar ve Sanayi Üretimi verileri TL varlıklarında volatilitenin artmasına neden olabilir. 15:30’da ise gözler ABD’ye dönecek ve açıklanacak olan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve ÜFE verileri izlenecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 17.65 – 17.80 – 18.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.38 – 17.16 – 16.90 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

İçinde bulunduğumuz haftaya 1742 seviyelerinde başlangıç yapan altın, hafta içerisinde baskılı fiyatlama hareketleri gerçekleştirdi ve bu hareketlenmeler ile birlikte haftanın dördüncü işlem gününe 1734 seviyelerinde başlangıç yaptı. Haftanın en önemli haber akışlarından biri olan ABD TÜFE verisi dün açıklandı. Gelen veri ile birlikte ABD’de enflasyonun rekor tazelediği görüldü. Çalışma Bakanlığı’nın açıklamasına göre ABD’de Haziran’da enflasyon yıllık bazda yüzde 9.1; aylık bazda ise yüzde 1.3 artış gerçekleştirdi. Beklentilerin üzerinde gelen veri ile birlikte FED’in sıkılaşma adımlarına daha agresif devam edebileceği beklentileri arttı. Bu beklentiler ile birlikte verinin açıklanması ile altında sert aşağı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Veri ile birlikte ABD kanadında tahvil faizleri yükseldi. Herhangi bir faiz getiri olmayan değerli metallerde ise baskılar oluştu. Ardından bir miktar toparlanma hareketleri gerçekleşti. Yeni günde de ABD’den gelecek olan ÜFE ve işsizlik haklarından yararlanma başvuruları izlenecek. Veriler TSİ 15:30’da açıklanacak ve FED’te bu verileri yakından takip edecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1745 – 1765 - 1785 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1721 – 1706 - 1685 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

PETROL

Son günlerde merkez bankalarının sıkılaşma adımları küresel bazda resesyon endişelerinin artmasına neden oldu. Bununla beraber dün ABD kanadından gelen enflasyonun rekor tazelemesi ve beklentilerin üzerinde gelmesi, sıkılaşma adımlarının daha agresif olabileceğine yönelik beklentileri de artırdı. Bu gelişmeler ise küresel ekonomide yavaşlama ve talep yönünde endişeleri artırdı ve petrol üzerinde baskılar oluşmasına neden oldu. Bu gelişmeler ile birlikte fiyatlar 100 seviyesinin altında gerçekleşmeye devam ediyor. Diğer yandan Uluslararası Enerji ajansı ‘Petrol Piyasası Raporu’nu yayımladı. Raporda; petrol üretiminin Haziran’da bir önceki aya kıyasla günlük 690 bin varil artarak 99 milyon 500 bin varile ulaştığı görüldü. Ek olarak dün ABD kanadından gelen ham petrol stokları verisi izlendi. Gelen veriye göre geçtiğimiz hafta ülkede stoklar 3.245M varil arttı. Piyasalardaki beklentiler ise stokların 0.154M varil azalabileceği yönündeydi. Bu da petrolü baskılayan bir başka unsur olarak kayıtlara geçti. Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 98.04 – 105.16 – 111.43 seviyeleri direnç noktaları olarak; 93.24 – 89.07 – 84.48 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video