Nisan 25, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 14.03.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 17.426 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 138 kişi olduğu açıklandı.
*Borsa tarafından BİST50 paylarına uygulanan açığa satış işlemlerinde uptick rule kuralı bugünde uygulanacak.
*Türkiye'nin otomotiv üretimi Şubat ayında geçen yıl aynı aya göre %9,0 düştü.
*ABD Hazine Bakanı Yellen: Sıkı para politikası resesyona yol açabilir, ancak Fed'in bu dengeyi kuracağına güveniyorum.
*ABD Başkanı Biden, Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle Rusya ile "ticari ilişkilerini" askıya aldıklarını açıkladı.
*Fransa MB, Ukrayna krizinin büyümeyi düşürmesini ve enflasyonu yükseltmesini bekliyor.
*Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmuyor.
*Fed faiz kararı Çarşamba günü açıklanacak.
*TCMB faiz kararı Perşembe günü açıklanacak.
*Almanya Başbakanı Scholz bugün Türkiye’ye gelecek.
*Rusya Borsaları bu hafta da kapalı olacak.
*ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan Çin'in üst düzey diplomatı Yang Jiechi ile bu hafta görüşme gerçekleştirecek.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası Mart toplantısını gerçekleştirmiş ve toplantı sonrasında piyasalardaki beklentilere paralel olarak faiz oranlarında bir değişiklik gerçekleşmemişti. Fakat karar metni ve ardından ECB Başkanı Lagarde’ın basın toplantısı ile şahin bir Avrupa Merkez Bankası görüldü. Geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izleyen EURUSD paritesi, haftaya haftayı başlangıç seviyelerinin yakınlarında kapatmıştı. Haftaya genel bir bakış açısı ile baktığımızda haftanın öne çıkan ekonomik gelişmelerinden biri FED toplantısı olarak dikkat çekiyor. 15 Mart’ta başlayacak toplantı iki gün sürecek ve FED 16 Mart’ta faiz kararını açıklayacak. Piyasalardaki beklentiler bu toplantıda FED’in 25 baz puanlık sıkılaşma adımı atabileceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Haftanın ilk işlem gününde ise piyasaları sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.0960 – 1.1106 – 1.1277 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0829 – 1.0726 – 1.0635 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Piyasalar yeni haftaya başlarken TL kanadı içinde önemli bir hafta bizleri bekliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası para politikası toplantısını Perşembe günü gerçekleştirecek ve toplantı sonrasında faiz oranı kararı açıklanacak. Piyasalardaki beklentiler faiz oranlarında bir değişiklik olmayacağı yönünde ağırlık kazanmış durumda. Fakat karar metni ve basın toplantısında önümüzdeki dönemlere dair ipuçları aranacak ve bu sebeple TL varlıklarında volatilite oldukça yüksek olacaktır. Diğer yandan hafta ortasında FED toplantısı ise küresel bazda dolar endeksinde hareketliliğin başlıca aktörlerinden biri olacak. FED’in kararı Çarşamba akşamı açıklanacak. Bu sebeple veri yoğun bir hafta bizleri bekliyor. Bunlar dışında piyasalar geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurtiçinden gelen cari açık verisini takip etti. TCMB’nin açıklamasına göre cari denge Ocak’ta 7.11 milyar dolar açık verdi. Haftanın ilk işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 15.00 – 15.25 – 15.65 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.65 – 14.42 – 14.20 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Son iki haftadır Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş konusunda gelen haber akışları ile volatil fiyatlamalar gerçekleştiren altın fiyatları, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin yakın temasları ardından bir miktar aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirmişti. Her ne kadar bu görüşmelerden kesin bir sonuç çıkmasa da, hiç olmazsa görüşme adımlarının atılması bir umut olarak piyasaları bir miktar rahatlattı ve altın 2000 dolar altında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Yeni haftaya başlarken ise gözler ABD kanadında FED toplantısında olacak. 15 Mart Salı başlayacak olan toplantı 15 Mart Çarşamba günü sona erecek ve banka faiz kararını açıklayacak. Piyasalardaki beklentiler bu toplantı sonrasında bankanın 25 baz puanlık faiz artışı yapabileceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Karar ile birlikte karar metni ve ardından FED Başkanı Powell’ın basın toplantısı yakından takip edilecek. Yeni günde ise piyasaları sert etkileyebilecek bir haber akışı bulunmuyor. Piyasalar küresel bazda gelebilecek haber akışlarını yakından izleyecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 2005 – 2040 – 2070 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1965 – 1945 – 1930 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video