Mart 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 12.09.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye, Yunan sahil güvenliğinin taciz ateşini protesto etti.
*İngiltere Kralı 3. Charles, tahta geçmesinin ardından yaptığı ilk konuşmada, annesinin anısını onurlandırarak, halkına sadakat, saygı ve sevgiyle hizmet etmeyi vadetti.
*Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Borsa’da yükselişin temelinde ekonomimizin artan üretimi ve istihdam kapasitesi yatıyor.
*Hazine Bakanı Yellen, ABD ekonomisinin resesyondan kaçınabileceği konusunda umutlu olduğunu söyledi. Ancak enflasyon yüksek olursa uzun vadede güçlü bir iş piyasası olmayacağını da belirtti.
*ABD Hazine Bakanlığı Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması planına ilişkin bir kılavuz yayımladı. Kılavuzda tavan fiyat uygulamasına uymayanların yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği belirtildi.
*Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna ile müzakereleri reddetmediklerini ancak Kiev'in bunu geciktirdikçe Moskova ile anlaşmaya varma olasılığının zorlaşacağını bildirdi.
*Ukrayna: Rus güçleri Herson bölgesindeki bazı yerleşimlerden çekildi.
*İran ile Batı ülkeleri arasında nükleer müzakereler belli düzeyde devam ederken Almanya, Fransa ve İngiltere İran'ın duruşunun müzakereleri tehlikeye attığını belirtti.
*İran Dışişleri Bakanlığı; Almanya, Fransa ve İngiltere'nin ortak bildiriyle İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile ilgili duruşunu eleştirmesi ve söz konusu duruşun müzakereleri tehlikeye attığını öne sürmesine tepki gösterdi.
*Almanya Başbakanı Scholz, Almanya ve Avrupa'nın Rusya'nın gaz dağıtımını tamamen durdurmaya karar vermesi durumunda oluşacak hasarı atlatmaya hazır olduğunu bildirdi.
*ECB Üyesi Stournaras: ECB, %1,5 ile %2 arasında değişebilen nötr faiz oranına henüz ulaşmadı.

EURUSD

Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası para politikası kurulu toplantısı gerçekleşmiş ve toplantı sonrasında banka tarihi bir faiz artış kararı vermişti. Banka toplantı sonrasında 75 baz puanlık faiz artışı kararı verdiğini duyurmuştu. Ek olarak önümüzdeki toplantılarda da artışların devam edebileceği sinyalleri verilmişti. Karar ardından ECB Başkanı Lagarde basın toplantısı düzenlemiş ve bu toplantı da; kararın oybirliği ile alındığını, büyümeye yönelik risklerin aşağı, enflasyona yönelik risklerin ise yukarı yönlü olduğunu belirtmişti. Diğer yandan dolar endeksinde son günlerde bir miktar değer kayıpları yaşanıyor. Bu değer kayıplarında da destek bulan EURUSD paritesi 1.01 seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Yeni haftaya genel olarak baktığımızda Cuma günü Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi parite için oldukça önemli bir ekonomik veri olarak karşımıza çıkıyor. Veri ile birlikte bankanın önümüzdeki günlere ait planlarının ipuçları aranacak. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0242 – 1.0363 – 1.0483 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.0112 – 0.9973 – 0.9875 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta piyasalar yurtiçinden gelen enflasyon verisini takip etti. Gelen veriye göre Ağustos ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 80 seviyesini aştığı görüldü. Gelen veri ise 1998 yılından bu yana en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti. Piyasalar yeni haftaya ise yurtiçinden gelen ve TCMB’nin açıkladığı Temmuz ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistik verisi ile başladı. Gelen veriye göre Türkiye ekonomisi Temmuz’da 4.01 milyar dolarlık cari açık verdi. Açıklanan verilere göre 12 aylık cari açık Temmuz itibari ile 36.6 milyar dolar oldu. Günün ilerleyen saatlerinde ekonomik veri açısından pariteyi sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Piyasalar küresel bazda yaşanacak gelişmeleri yakından takip edecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.25 – 18.30 – 18.35 seviyeleri direnç noktaları olarak; 18.12 – 18.00 – 17.90 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Geçtiğimiz hafta FED Başkanı Jerome Powell bir konferansta konuşma gerçekleştirdi ve piyasalar bu konuşmayı yakından takip etti. Powell; enflasyonda istenilen sonucu alana kadar izledikleri stratejinin devam edeceğini belirtti. Powell’ın bu konuşması ile birlikte FED’in önümüzdeki hafta gerçekleştireceği para politikası kurulu toplantısında 75 baz puanlık faiz artışı yapabileceğine yönelik beklentiler de arttı. Yeni günde altını etkileyecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Genel olarak haftaya baktığımızda yarın ABD kanadından gelecek olan TÜFE verisi önemli bir ekonomik veri olarak karşımıza çıkıyor. Çarşamba ise yine ABD’den ÜFE verisi açıklanacak. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1730 – 1740 - 1755 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1712 – 1693 - 1680 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

NAS100

Direnç: 12810 - 13170 - 13565     Destek: 12467 - 12216 - 11905

DAX

Direnç: 13444 - 13677 - 13962     Destek: 13048 - 12601 - 12351

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video