Mart 29, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 11.08.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor ile bir araya geldi. Pahor, "Türkiye ile ekonomik ve siyasi iş birliğimizi daha da güçlendiriyor olacağız." dedi.
*ABD Başkanı Biden, ülkede enflasyonun yatışmaya başlayabileceğine dair bazı işaretler gördüklerini belirterek, "Önümüzdeki aylarda biraz daha ters rüzgarlarla karşı karşıya kalabiliriz. İşimiz daha bitmedi." dedi.
*Fed/Daly: Enflasyon ile mücadelede zafer açıklamak için zaman çok erken.
*Fed üyesi Daly, Eylül ayında 50 baz puan faiz artışının temel durum olduğuna işaret etti.
*Chicago Fed Başkanı Evans: Fed, gelecek yıl faiz oranlarını %4'e çıkaracak.
*Minneapolis Fed Başkanı Kashkari: Enflasyonda zaferden çok uzaktayız.
*Çin Merkez Bankası, büyümeyi teşvik etmek için devasa teşviklerden ve aşırı para basmaktan kaçınmayı taahhüt ederek ekonomiyi enflasyon tehditlerine karşı koruyacağını bildirdi.
*ABD’de bütçe açığı, Temmuz'da geçen yılın aynı ayına göre % 30 azalarak 211 milyar dolara geriledi.
*İspanya'da sol koalisyon hükümetinin enerji tasarruf planı yürürlüğe girdi. Buna göre, kamu binalarında ve ticari alanlarda klima kullanımının yaz boyunca 27 derece ile sınırlandırılmasına, saat 22.00'dan sonra kamu binaları, mağazalar ve alışveriş merkezlerinin ışıklarının kapatılmasına karar verildi.
*İsveç, Avrupa'nın en büyük net enerji ihracatçısı unvanını Fransa'dan aldı.

EURUSD

Dün 1,0212 seviyesinden açılan EUR/USD paritesi, gün boyu izlediği seyirde bir miktar değer kazanımı ile gün sonunda 1,0297 seviyesinden tamamladı. Dün tüm gözler ABD TÜFE verisindeydi ve beklenilenden daha yumuşak gelmesiyle yıllık bazda 8,5 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda 5,9 gelerek bir önceki yıla göre düşüş gösterdi. Verinin etsiyle pozitif etkilenen EUR/USD paritesi, veri açıklandığı sırada 1,03685 seviyesini test etti ve daha sonra kademeli düşüşleriyle 1,02 seviyelerine geri döndü. Piyasalarda ise veri sonrası Fed’in yumuşamaya başlaması konuşulsa da, Fed üyelerinden güvercin yönleri ile bilinen Charles Evans ve Neel Kashkari veri sonrası yaptıkları demeçte, sıkılaşmanın devam edeceği yönünde açıklamalarda bulundular. Ayrıca veri sonrası zayıflayan dolar endeksi EUR/USD paritesinin gün içi değerlenmesinde etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ek olarak AB, Rusya’dan kömür ithalatını sonlandırdığını açıkladı ve kömür ithalatını yasaklama kararının dün yürürlüğe girdiği bildirdi. Yeni günde 1,0299 seviyesinden açılan EUR/USD paritesinde piyasalar, Euro Bölgesi kanadında cılız bir gün yaşanırken, ABD kanadından gelecek olan TSİ 15:30’da ÜFE ve İşsizlik haklarından yararlanma Başvuruları yakından takip edilecektir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.03553 – 1.04621 – 1.06026 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.02503 – 1.01153 – 1.00025 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Piyasalar dün TÜİK’in açıkladığı işsizlik oranı verisini takip etti. TÜİK’in açıklamasına göre işsizlik oranı 0.3 puan düşüş gerçekleştirdi ve yüzde 10.3 seviyesine geriledi. Verinin ayrıntılarına bakıldığında ise işsiz oranı erkeklerde yüzde 8.5; kadınlarda ise yüzde 13.8 olarak tahmin edildi. Diğer yandan küresel bazda gündem ABD kanadından gelen enflasyon verisiydi. ABD kanadından yapılan açıklamaya göre Temmuz’da ülkede enflasyon yıllık bazda yüzde 8.5; aylık bazda ise yüzde 0.2 olarak gerçekleşti. Veri beklentilerin altında geldi ve veri ile birlikte volatilite oldukça arttı. Enflasyonun beklentinin altında gelmesi ile birlikte FED’in agresif sıkılaşma adımları atabileceğine yönelik beklentiler azalırken, azalan bu beklentiler ile dolar endeksinde de değer kayıpları yaşandı. Bu hareketlenmeler ile birlikte USDTRY paritesinde de gevşeme hareketleri yaşandı. Haftanın dördüncü işlem gününde ilk olarak 10:00’da yurtiçinden gelecek olan Cari Hesap verisi izlenecek. Ardından TSİ 15:30’da ABD’de açıklanacak olan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi küresel bazda volatilitenin artmasına neden olacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.00 – 18.15 – 18.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.75 – 17.60 – 17.38 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Dün 1794 seviyesinden açılan değerli metal gün boyu izlediği dalgalı seyirde bir miktar değer kaybı yaşayarak günü 1791 seviyesinden tamamladı. Dün altın yatırımcılarında gözler ABD TÜFE verisindeydi ve beklenenden yumuşak gelen enflasyon verileri, yıllık bazda 8,5 gerçekleşirken Çekirdek enflasyon ise, yıllık bazda 5,9 olarak gerçekleşti. Enflasyon verisinin açıklanmasıyla sert bir yükseliş gerçekleştiren değerli metal 1807 seviyesini test etti ve daha sonra kademeli düşüşleriyle 1790 seviyelerine geri döndü. Gelen veri ile birlikte zayıflayan dolar, ABD tahvilleri ve Fed’in daha yavaş faiz artışı yapacağı beklentisi ons altında talep oluşturdu diyebiliriz fakat Fed üyelerinden Charles Evans ve Neel Kashkari tarafından gelen şahin duruşlu açıklamalar, değerli metalde tekrar baskı unsuru olarak karşımıza çıktı. Dünyanın en büyük finansal ve türev borsası olan CME Group tahminlerine göre eylül ayı için Fed faiz beklentisi 50 baz puan için yüzde 57; 75 baz puan için yüzde 43 olarak gözüküyor. Yeni günde 1791 seviyesinden açılan ons altında piyasalar, TSİ 15:30’da ABD ÜFE ve İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları yakından takip edecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1795 – 1812 - 1825 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1772 – 1764 - 1755 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video