Mart 29, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 11.03.2022

se

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 29.492 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 140 kişi olduğu açıklandı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan’ın Rusya – Ukrayna arasındaki krizin daha da derinleşme ihtimaline karşı Türkiye’nin çözüm arayışında kolaylaştırıcı konumda bulunmasının önemli olduğunu söylediği açıklandı.
*BİST50 paylarındaki açığa satışta yukarı adım kuralı bugün de uygulanacak.
*İstanbul Valisi Yerlikaya, kar yağışının etkili olduğu kentte vatandaşları zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları konusunda uyardı.
*ABD Başkanı Biden'ın Rusya ile ticari ilişkilere yönelik bir çağrı yaparak Rusya'dan yapılan ithalata yüksek tarifelerin önünü açmaya hazırlandığı belirtildi.
*Rusya Savunma Bakanlığı: Rus birlikleri Lutsk ve Ivano-Frankıvsk'taki askeri hava limanlarını faaliyet dışı bıraktı.
*Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD’de petrol ürünlerinde fiyatların Rusya yüzünden artmadığını belirterek "ABD, Rus petrolü ithalatını durdurdu ve artan fiyatlar için bizi suçluyor. Halklarını kandırıyorlar." dedi.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, Çin'in Rusya'ya finansal açıdan yardım edemeyeceğini söyledi.
*ABD Hazine Bakanı, enflasyonun bu yıl "rahatsız edici" düzeyde yüksek kalmasını bekliyor.
*ABD'de 1,5 trilyonluk harcama paketi Temsilciler Meclisi'nin ardından Senato'dan da onay aldı.
*Beyaz Saray: ABD, İran ile nükleer enerji konusunda görüşmelere devam edecek.
*Fransa Cumhurbaşkanı Macron: AB, Ukrayna'ya kapıyı açık tutmalı.

EURUSD

Avrupa Merkez Bankası Mart ayına ait para politikası toplantısını dün gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında piyasalardaki beklentilere paralel olarak banka faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi ve böylelikle ana resinanman faizi yüzde 0; marjinal fonlama imkanı yüzde 0.25 ve mevduat faizi ise yüzde -0.50 olarak sabit bırakıldı. Karar metni incelendiğinde varlık alım programının daha hızlı küçültüleceği, büyüklüğü Nisan ayında 40, Mayıs ayında 30 ve Haziran ayında ise 20 milyar euroya düşürme kararı aldığı görüldü. Ek olarak üçüncü çeyrek itibariyle varlık alım programının tamamen sonlandırılabileceği belirtildi. Ardından ECB Başkanı Lagarde basın açıklamasında bulundu. Genel olarak bakıldığında karar ve Lagarde ile kısmen şahin bir ECB görüntüsü ortaya çıktı. Bu görüntü de Euro varlıklarında değer kazanımları yaşanmasını sağladı. Yeni günde ise 13:00’da gerçekleşecek olan Avrupa Liderler Zirvesi takip edilecek. EURUSD paritesini haftanın son işlem gününde teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.11069 – 1.12772 – 1.14070 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.09606 – 1.08298 – 1.07269 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Piyasalar yurtiçinden gelen işsizlik oranı verisini takip etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun açıklamasına göre yurtiçinde Ocak ayında işsizlik sayısı bir önceki aya kıyasla 21K arttı ve böylelikle 3 milyon 859 bin kişi seviyesine ulaştı. Aralık ayına dair veri ise yüzde 11.2 seviyesinden yüzde 11.4 seviyesine yukarı yönlü revize edildi. Diğer yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıklamasına göre brüt rezervlerde gerileme yaşandı ve 110.3 milyar dolara düştü. Haftanın son işlem gününde piyasalar yurtiçinden gelen Perakende Satışlar verisini takip etti. Gelen veriye göre Türkiye’de perakende satışları yıllık bazda yüzde 7.9 artarken, aylık bazda ise yüzde 1.5 azalma gerçekleşti. Hafta içerisinde USDTRY paritesinin performansına baktığımızda ise yukarı yönlü hareketlenmeler yaşandığı görülüyor. Pariteyi teknik olarak incelediğimizde 15.00 – 15.25 – 15.65 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.63 – 14.20 – 13.90 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Son zamanlarda altın fiyatlamalarında volatilite diğer aylara kıyasla yüksek. Ukrayna – Rusya savaşı küresel bazda altına olan talebi artırırken, artan talepler volatilitenin artmasına neden oluyor. Geçtiğimiz haftalarda jeopolitik riskler sebebiyle altında yukarı yönlü hareketlenmeler hız kazanmış ve 2070 seviyeleri görülmüştü. Hafta içerisinde ise Rusya ve Ukrayna arasında bakanlar düzeyine görüşmelerin gerçekleşmesi ve hiç olmazsa savaşın sona ermesi konusunda ufakta olsa bir adım atılması piyasalarda az da olsa bir rahatlama getirdi. Antalya’da gerçekleşen bu görüşmede net bir sonuç çıkmadı ve zaten sonuç çıkması beklenmiyordu fakat yinede bakanlar düzeyindeki ilk görüşme olması sebebiyle bir umut oluşmasına neden oldu. Savaş dışında ekonomik gelişmelere bakıldığında ise gözler önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan FED toplantısına çevrilmeye başlandı. 15-16 Mart’ta gerçekleşecek toplantı sonrasında volatilitenin oldukça artması bekleniyor. FED Başkanı Powell ABD Kongresi’nde gerçekleştirdiği son konuşmasında 25 baz puanlık faiz artış sinyali vermişti. Haftanın son işlem gününde 2000 dolar seviyesinin altında fiyatlamalar gerçekleştiren XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 2000 – 2020 – 2040 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1975 – 1960 – 1945 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video