Mart 28, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 10.03.2022

se

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 33.243 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 143 kişi olduğu açıklandı.
*BİST50’de açığa satışa yukarı adım kuralı bugün de uygulanacak.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Bu savaşa yalnızca Putin ile doğrudan görüşmeler son verebilir.
*ABD'de 1,5 trilyon dolarlık harcama paketi Temsilciler Meclisi'nden geçti. Pakette Ukrayna'ya 13,6 milyar dolarlık destek de yer aldı.
*ABD Temsilciler Meclisi, Rusya'dan petrol alımlarının yasaklanmasını öngören yasa tasarısını onayladı.
*Türkiye Varlık Fonu, kamu bankalarının sermayesine 51,5 milyar TL destek sağladı.
*BAE Washington Büyükelçisi Otaiba, petrol üretim artışlarını desteklediklerini ve OPEC daha yüksek üretim seviyelerini düşünmeye teşvik edeceklerini bildirdi.
*Rusya, ABD’nin Ukrayna’da askeri – biyolojik bir program yürüttüğünü iddia etti.

EURUSD

Haftanın dördüncü işlem gününe başlarken piyasaların gündeminde Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranı kararı yer alacak. Banka gün içerisinde para politikası kurulu toplantısını gerçekleştirecek. Toplantı sonrasında banka TSİ 15:45’te faiz oranı kararını açıklayacak. Piyasalardaki beklentiler bu toplantıda faiz oranlarında bir değişiklik olmayacağı yönünde. Fakat karar metni ve ardından 16:30’da gerçekleşecek olan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın basın toplantısı yakından takip edilecek. Karar metni ve basın toplantısı ile birlikte önümüzdeki dönemler için ipuçları aranacak. Bu sebeple önümüzdeki saatlerde Euro varlıklarında volatilite diğer günlere nazaran bir miktar daha fazla olabilir. Hafta içerisinde ise bölgeden gelen büyüme verisi izlenmiş ve gelen veri ile birlikte Euro bölgesinin geçtiğimiz yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0.3 büyüdüğü görüldü. Dolar kanadında ise 16:30’da ABD kanadından gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Bşv. ve TÜFE verisi dolar endeksinde küresel bazda hareketliliği artıracaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.11069 – 1.12772 – 1.14070 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.09606 – 1.08298 – 1.07269 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Haftaya 14.20 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesinde hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Bu hareketlenmeler ile birlikte haftanın dördüncü işlem gününe 14.61 seviyelerinde başlangıç yapan paritede piyasalar ilk olarak 10:00’da yurtiçinden gelecek olan İşsizlik Oranı verisini takip edecek. Veri ile birlikte TL varlıklarında volatilite artacaktır. Ardından gözler ABD kanadına çevrilecek. 16:30’da ülkeden gelecek olan TÜFE ve İşsizlik Haklarından Yararlanma Bşv. verileri dolar endeksinde küresel bazda volatilitenin artmasına neden olacaktır. Diğer yandan Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş konusunda gelen haber akışları yakından izleniyor. Jeopolitik risklerin artması gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskılar oluşturuyor. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 14.70 – 14.82 – 15.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.50 – 14.25 – 14.00 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Küresel bazda jeopolitik risklerin oldukça artması ve güvenli liman taleplerinin yoğunlaşması altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden oldu. Bu hareketlenmeler ile birlikte 2070 seviyelerini gören ons buralardan itibaren aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Son günlerde Ukrayna ile Rusya arasında diplomatik görüşmeler yoğunlaşmaya başladı. Her ne kadar bu gelişmeler sonrasında kesin sonuçlar çıkmasa da bu gelişme bir miktar jeopolitik riskleri azalttı. Bu da altında aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden oldu. Bu gelişmeler ile birlikte altın 2000 dolar altında fiyatlamalar gerçekleştirdi. Haftanın dördüncü işlem gününde gözler 16:30’da ABD kanadından gelecek olan ekonomik veri akışlarında olacak. TÜFE ve işsizlik haklarından yararlanma bşv. küresel bazda dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 2000 – 2021 – 2042 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1975 – 1960 – 1945 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video