Nisan 20, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 08.03.2022

virüs

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 24.343 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 132 kişi olduğu açıklandı.
*Rusya – Ukrayna görüşmelerinin üçüncü turunun ardından Rus tarafı henüz pozitif gelişme olduğunu söylemek için erken olduğunu belirtti.
*Rusya: Rus petrolünün yasaklanması küresel pazar için "felaket sonuçlara" yol açar. Varil petrolün fiyatı 300 doların üzerine çıkabilir.
*Bloomberg’de yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Putin'le 1 saati aşan telefon görüşmesinde Azak Denizi'nde bekletilen gemilerin gündeme geldiği, Putin'in gemilerin geçişine izin verilmesi talimatı vereceğini söylediği belirtildi.
*ABD Başkanı Biden, Fransız, Alman ve İngiliz liderlerle Rusya – Ukrayna savaşındaki son gelişmeleri ve Rusya'ya uygulanan yaptırımları ele aldıkları telekonferans görüşmesi gerçekleştirdi.
*Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Rus petrolüne yasak getirme konusunda henüz karar vermediklerini belirtti.
*ABD Temsilciler Meclisi'nin, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya petrol ve enerji yaptırımlarını da kapsayan bir yasa tasarısı üzerinde çalıştığı bildirildi.
*Gazprom: Avrupa'da gaz fiyatları yükselmeye devam edebilir.

EURUSD

Piyasalar Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi olan Almanya kanadından gelen fabrika siparişleri verisini takip etti. Gelen veriye göre Ocak ayında söz konusu veri yüzde 1.8 artış gösterdi. Aralık’ta da veri yüzde 2.8 artmıştı. Güçlü dış talep ile birlikte son üç aydır fabrika siparişlerinde artış gerçekleşiyor. Yeni günde ise piyasalar ilk olarak Almanya kanadından gelecek olan Sanayi Üretimi verisini takip edecek. Veri 10:00’da açıklanacak. Ardından gözler 13:00’da açıklanacak olan büyüme verisinde olacak. Veri ile birlikte Euro varlıklarında volatilite artacaktır. Geçtiğimiz haftadan itibaren kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesi, yeni hafta içerisinde dalgalı bir seyir izliyor. Pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.0936 – 1.1106 – 1.1277 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.0829 – 1.0726 – 1.0625 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Haftaya 14.20 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesinde haftanın ilk işlem gününde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Bu hareketlenmeler haftanın ikinci gününde de devam ediyor. Haftanın ikinci işlem gününde 14.35 seviyelerinde başlangıç yapan paritede piyasalar küresel bazda yaşanacak gelişmeleri yakından takip ediyor. Küresel risk iştahının Rusya Ukrayna savaşı ile azalması gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskılar oluşmasına neden oluyor. Bu baskılarda TL üzerinde de zaman zaman baskılar oluşturuyor. Yeni günde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 14.65 – 14.82 – 15.00 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 14.40 – 14.25 – 14.00 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Küresel bazda risk iştahının azalması, Rusya ile Ukrayna arasında savaşın gün geçtikçe dozunu artırması ve savaşın küresel büyümeyi tehdit etmesi altın fiyatlarını destekliyor. Böylelikle altında yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanıyor. Yaşanan bu hareketlenmeler ile birlikte altın 2000 dolar seviyesinin üzerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Böylelikle son bir buçuk yılın en yüksek seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar yaşanıyor. Önümüzdeki hafta ise piyasaların gündeminde FED olacak. 15-16 Mart tarihlerinde gerçekleşecek toplantı sonrasında verilecek kararlar küresel bazda volatilitenin artmasına neden olacaktır. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 2015 – 2030 – 2050 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1975 – 1960 – 1945 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video