Nisan 18, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 06.05.2022

gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 1.253 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 11 kişi olduğu açıklandı.
*JPMorgan, Türkiye'de enflasyonun Aralık ayına kadar %65 - 75 bandında kalmasını bekliyor.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Türkiye – Fransa ilişkilerini geliştirecek adımlar ve Rusya – Ukrayna savaşı başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı.
*Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: Son 20 yılda, millet olarak karşı karşıya kaldığımız her türlü krizden nasıl güçlenerek çıktıysak bugün bu enflasyon belasından da aynı iradeyle kurtulacak, güçlenerek yolumuza devam edeceğiz.
*Nebati: Enflasyon hepimizin ortak meselesidir. Ancak bu durum ihracat, istihdam, yatırım ve üretimdeki artışlarla Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırdığımız gerçeğini asla gölgeleyemez.
*ECB Üyesi Holzmann: ECB Haziran'da muhtemelen faiz artıracak.
*AB Komisyonu’nun Dış Politika Şefi Borrell: AB ülkeleri Rusya'ya yeni yaptırımlar üzerinde neredeyse anlaşmaya vardılar.
*Ulusal Süt Konseyi, 15 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litre başına 7,50 lira olarak belirledi.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Polonya'da düzenlenen Ukrayna için Uluslararası Bağış Konferansı’na video konferansla katılarak konuşma yaptı. Savaştan sonra ülkenin yeniden inşası için tarihi Marshall Planı'nın modern benzeri olacak stratejik bir uluslararası destek planına ihtiyaç duyduklarını söyledi.
*Putin, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'un "Hitlerin Yahudi asıllı olduğu" şeklindeki ifadeleri nedeniyle İsrail Başbakanı Bennett'ten özür diledi.

EURUSD

Piyasalar dün Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi olan Almanya kanadından gelen Fabrika Siparişleri verisini takip etti. Gelen veriye göre Almanya’da fabrika siparişleri aylık bazda Mart ayında beklentilerin altında kaldı ve yüzde 4.7 oranında daralma yaşadı. Piyasalardaki beklentiler verinin yüzde 1 dolaylarında daralması yönündeydi. Haftanın son işlem gününe başlarken piyasalarda gözler ABD kanadından gelecek olan önemli ekonomik verilere çevrildi. TSİ 15:30’da açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı ekonomik verileri küresel bazda dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. Bilindiği gibi hafta ortasında FED faiz oranı kararını açıklamış ve beklentilere paralel olarak 50 baz puanlık faiz artış yoluna gitmişti. 75 baz puanlık tek seferde artışın ise masada olmadığı vurgulanmıştı. Toplantı sonrasında ABD kanadından gelecek veriler ile birlikte atılabilecek adımların ipuçları aranacak. Haftaya 1.0555 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesi, haftaya başlangıç seviyesinin bir miktar altında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak 1.05702 – 1.06579 – 1.07696 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.04618 – 1.03391 – 1.02220 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Piyasalar TÜİK’in açıkladığı TÜFE verisini takip etti. Dün yapılan açıklamaya göre Türkiye’de yıllık enflasyon Nisan ayında yüzde 69.97 olurken, aylık bazda ise artış yüzde 7.25 olarak gerçekleşti. Beklentilerin üzerinde gelen veriler ile birlikte TL kanadında volatilite arttı. ÜFE’ye baktığımızda ise Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre artışın yüzde 121.82 olduğu görüldü. Aylık bazda ise artış yüzde 7.67 olarak gerçekleşti. Böylelikle üretici fiyatlarındaki yükseliş ivmesinin de devam ettiği görüldü. Diğer yandan yine yurtiçinden gelen ve ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden biri kabul edilen İmalat PMI verisi izlendi. Gelen veriye göre imalat PMI Nisan’da 49.2 olarak gerçekleşti. Gelen veri ile birlikte 2020 yılından bu yana en düşük seviye kaydedilmiş oldu. Haftanın son işlem gününe başlarken piyasalar ABD kanadından gelecek olan Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı ekonomik verilerini takip edecek. Veriler TSİ 15:30’da açıklanacak ve küresel bazda volatilitenin artmasına neden olacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 14.90 – 15.00 – 15.15 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.70 – 14.5 – 14.43 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Haftaya 1895 seviyelerinde başlayan altın da hafta içerisinde yoğun bir gündem takip edildi. Haftanın ilk işlem günlerinde FED toplantısı öncesinde faiz artırım beklentileri ile baskılar yaşandı ve altın 1850 seviyelerine kadar geriledi. Ardından FED toplantısı izlendi ve banka 50 baz puanlık faiz artırım yoluna gitti. Bununla beraber piyasaların kafasında ki ‘tek seferde 75 baz puanlık faiz artışı olur mu?’ sorusunun cevabını da FED Başkanı Powell verdi. Powell böyle bir durumun masada olmadığını vurguladı. Bir miktar ‘güvercin’ dilebileceğimiz bu açıklama altın fiyatlarını destekledi ve toparlanma hareketleri ile 1909 seviyeleri hafta içerisinde test edildi. Yeni günde ise gözler ABD kanadından gelecek olan Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı ekonomik verilerini takip edecek. Veriler ile birlikte fiyatlarda volatilite artacaktır. Veriler TSİ 15:30’da açıklanacak. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1890 – 1915 – 1940 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1870 – 1850 – 1830 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video