Nisan 18, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 04.03.2022

virüs

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 49.424 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 188 kişi olduğu açıklandı.
*Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Ukrayna’nın güvenlik garantilerine ihtiyacı olduğunu açıkladı. Zelenskiy, konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendilerine çok yardımcı olduğunu belirterek, "Erdoğan güçlü bir başkan, bizim için çok yardımcı oluyor. Ukrayna'ya güvenlik garantisi verebilecek ülkelerden bir tanesi." diye konuştu.
*Beyaz Saray, (Zelenskiy'nin çağrısına karşılık) Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının Rusya ile savaşa yol açabileceği gerekçesiyle bu adımı atmayacaklarını bildirdi .
*Ukrayna heyeti: Kiev ve Moskova müzakerelere devam etme konusunda anlaşmaya vardı. Üçüncü tur görüşmelerin en kısa zamanda yapılması planlanıyor .
*Tarım ve Orman Bakanlığı’na Vahit Kirişci atandı.
*Ukrayna’da Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalarda yangın çıktı. Zaporijya Nükleer Santrali, *Avrupa'nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden birisi.
*Fed Başkanı Powell: Petrol fiyatlarındaki artışın ABD ekonomisini nasıl etkileyeceği belli değil.
*EPGİS, ‘Akaryakıtta KDV %1'e insin’ çağrısında bulundu.

EURUSD

Hafta içerisinde piyasalar Euro bölgesinden gelen enflasyon verisini takip etmiş ve gelen veri ile birlikte enflsayonun Şubat ayında da yükselişini sürdürdüğü görülmüştü. Böylelikle yıllık bazda yüzde 5.8 oranında artış yaşandı. Dün ise Euro bölgesinden gelen işsizlik oranı verisi izlendi. Veriye göre Euro bölgesinde Ocak ayında işsizlik oranı beklentilerin bir miktar altında yüzde 6.8 olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise yüzde 7 civarları idi. Dolar kanadında ise ISM imalat dışı endeksi izlendi ve veriye göre ABD’de söz konusu veri Şubat’ta aylık bazda 3.4 puan azalarak 56.5 seviyesine indi. Haftanın son işlem gününe başlarken piyasaların gündeminde ABD kanadından gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisi yer alacak. Veri 16:30’da gerçekleşecek ve veri ile birlikte küresel bazda volatilite artacaktır. Diğer yandan Fed Başkanı Powell ABD Kongresi’nde gerçekleştirdiği konuşmasında; savaşın FED’in planlarını etkilemediğini belirtti. Hafta içerisinde kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.11268 – 1.12772 – 1.13894 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.10096 – 1.09240 – 1.08298 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Piyasalar yurtiçinden gelen enflasyon verisini takip etti. TÜİK’in açıklamasına göre Türkiye’de yıllık enflasyon Şubat ayında yıllık bazda yüzde 54.44 seviyesine yükseldi. Böylelikle enflasyon yüzde 50’yi aştı. ÜFE’ye bakıldığında ise Şubat ayında 2021 yılının Şubat ayına kıyasla yüzde 105.01 artış yaşandığı görüldü. Aylık ÜFE ise yüzde 7.22 olarak gerçekleşti. İçerisinde bulunduğumuz haftaya 14.02 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile birlikte parite haftasının son işlem gününde haftaya başlangıç seviyesinin üzerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyor. Haftanın son işlem gününde ise gözler ABD kanadında olacak. 16:30’da ABD kanadından açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verileri dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. FED’in de yakından takip ettiği veriler piyasalar tarafından da yakından incelenecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 14.25 – 14.41 – 14.65 seviyeleri direnç noktaları olarak; 14.00 – 13.70 – 13.46 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Ukrayna ile Rusya arasında savaş gün geçtikçe şiddetini artırıyor ve artan bu şiddet küresel bazda risk iştahını azaltıyor. Azalan risk iştahı ile birlikte yatırımcılarda güvenli liman talepleri artıyor ve altına yönelimler gerçekleşiyor. Bu gelişmeler ile birlikte geçtiğimiz hafta 1974 seviyelerini test eden altın bu hafta gevşeme hareketleri gerçekleştirse de, yaklaşık olarak son bir yılın en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar yaşanıyor. Haftaya 1915 seviyelerinde başlangıç yapan XAUUSD hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Yeni günde ise gözler ABD kanadından gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisinde olacak. TSİ 16:30’da açıklanacak olan veri küresel bazda volatiliteyi artıracaktır. FED’in de yakından takip ettiği veri ile birlikte fiyatlarda da hareketlenmeler yaşanacak. Hafta içerisinde ABD Kongresi’nde konuşmalar gerçekleştiren Fed Başkanı Powell belirsizlikleri bir miktar ortadan kaldırdı ve piyasalarda rahatlamalar yaşanmasına neden oldu. Powell Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle FED’in kararlarında etkilenme olmayacağını belirtirken, Mart ayında 25 baz puanlık faiz artış sinyali verdi. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1945 – 1957 – 1970 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1920 – 1910 – 1900 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video