GÖZLER FED’E ÇEVRİLDİ
Haftanın en önemli gelişmelerinden biri şüphesiz FED’in gerçekleştireceği Mayıs ayına ait FOMC toplantısı. Haftalar öncesinde piyasalar bu toplantıda FED’in nasıl bir adım atabileceğine yönelik ipuçları arayıp, tahminler yapmaya çalışıyor. Genel kanı FED’in toplantı sonrasında 50 baz puanlık faiz artırım yoluna gidebileceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Fakat 75 baz puanlık faiz artırımı da imkansız gibi durmuyor. Bu sebeple FED’in beklenilenden agresif bir adım atıp atmayacağı merakla izlenecek. Toplantı bugün başlayacak ve iki gün sürecek. Yarın ise FED kararını açıklayacak. Karar ile birlikte küresel boyutta volatilite oldukça artacaktır.
EURUSD
Piyasalar Euro bölgesinden gelen ekonomik güven endeksi verisini takip etti. Gelen veriye göre Euro bölgesinde ekonomik güven endeksi Nisan ayında 105 seviyesine gerileme gerçekleştirdi. Veri beklentileri karşılamadı. Gelen bu veri ise endekste son bir yılın en düşük seviyesinin yaşandığına işaret etti. İmalat PMI verisine bakıldığında ise endeksin 55.5 seviyesinde değer aldığı görüldü. Bilindiği gibi 50.00 üzerindeki değerler büyümeye işaret ediyor. Dolar kanadında ise ISM imalat endeksi izlendi. Açıklamaya göre ABD’de ISM imalat endeksi Nisan ayında 55.4 değerinde gerçekleşti. Söz konusu endeks Mart ayında 57.1 seviyesindeydi. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalar ilk olarak Almanya kanadından gelecek olan işsizlik oranı verisini takip edecek. Veri TSİ 10:55’te açıklanacak. 12:00’da ise Euro bölgesi işsizlik verisi izlenecek. 16:30’da ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın konuşma yapması bekleniyor. Para politikası konusunda olası açıklamalar Euro varlıklarında hareketliliği artırabilir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.0592 – 1.0657 – 1.0769 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0461 – 1.0339 – 1.0220 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta piyasalar TCMB’nin açıkladığı yılın ikinci enflasyon raporunu takip etmişti. Raporda; TCMB’nin 2022 yıl sonuna ilişkin enflasyon tahmininde yüzde 23.2 seviyesinden yüzde 42.8 seviyesine yükselttiği görüldü. Ek olarak yapılan sunumda TCMB Başkanı Kavcıoğlu liralaşma stratejisinin merkez bankasının politika gözden geçirme sürecinin asli unsuru olduğunu, çok yakın bir dönemde fonlama yapısında Türk Lirası cinsinden kıymetlerin teminat olarak kullanımı ve talebini artırıcı ek alımları devreye alacaklarını dile getirdi. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise piyasalar ABD kanadından gelen ISM İmalat endeksi verisini takip etti. Gelen veriye göre ABD’de ISM imalat endeksi Nisan ayında 55.4 değerini alarak beklentileri karşılayamadı. Endeks Mart ayında 57.1 seviyesindeydi. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştın emtia üzerindeki etkilerinin Nisan ayında da devam ettiği görüldü. Yeni günde ise 17:00’da ABD kanadından gelecek olan İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı verisi izlenecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 15.00 – 15.15 – 15.25 seviyeleri direnç noktaları olarak;14.83 – 14.70 – 14.55 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Yeni haftaya başlarken piyasaların gündeminde bugün başlayacak olan FOMC toplantısı vardı. Toplantı bugün başlayacak ve iki gün sürecek. Toplantı sonrasında yarın akşam FED faiz oranı kararını açıklayacak ve bu karar ile birlikte küresel bazda volatilite oldukça artacaktır. Genel kanı bankanın 50 baz puanlık faiz artırım adımı atabileceği yönünde ağırlık kazanmış durumda. Fakat 75 baz puanlık faiz artırımı da imkansız gibi durmuyor. Fakat FED’in bu kadar agresif adımdan ziyade dengeli ilerleyebileceğini, bu toplantıda 50 baz puan, Haziran toplantısında ise 75 baz puan faiz artırabileceğini bekliyor. Bu konuda değerli metaller üzerinde baskılar oluşmasına neden oluyor. Dün ise ABD kanadından gelen ISM imalat endeksi verisi izlendi ve verinin Mart ayındaki 57.1 seviyesinden, Nisan ayında 55.4 seviyesine gerilediği görüldü. Endeks beklentileri karşılayamadı. Yeni günde piyasalar 17:00’da ABD kanadında açıklanacak olan İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı verisini takip edecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1870 – 1889 - 1911 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1850 – 1832 - 1816 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this