Mart 29, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 02.09.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alındığı belirtiliyor.
*Almanya'da, Rusya'dan ithal edilen gaza bağımlılığı azaltmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla kamu binaları, heykeller, anıtlar ve tabelaların ışıkları yerel saatle 22.00'den itibaren kapatıldı.
*ABD Başkanı Biden, ülkede yapılacak ara seçimlere yönelik konuşmasında birlik, beraberlik vurgusu yaparak, eski Başkan Trump öncülüğündeki Cumhuriyetçi rakiplerinin ülke demokrasisi için tehdit oluşturduğunu söyledi.
*Atlanta Fed Başkanı Bostic: Enflasyonun hızı hedefimiz % 2'den çok uzak.
*Arjantin'de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kirchner'a saldırı girişimi yapıldı.
*ABD yönetimi, çip üreticileri Nvidia ve AMD'ye yapay zeka çalışmalarında kullanılan ileri düzey çiplerin Çin ve Rusya'ya satışının durdurulmasına yönelik talimat verdi.
*Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, Rus petrolüne yönelik tavan fiyat uygulanmasını destekleyen ülke ve şirketlere petrol ve petrol ürünü satmayacaklarını söyledi.
*İngiltere Başbakanı Johnson, enerji fiyatlarından şikayetçi olanlara öneride bulunarak, vatandaşların eski su ısıtıcılarını yenisiyle değiştirerek elektrik faturalarında tasarruf edebileceklerini belirtti.
*Güney Kore Merkez Bankası: Enflasyon bir süre % 5 – 6 seviyesinde yüksek kalacak.
*Polonya, Nazilerin İkinci Dünya Savaşı'nda ülkesini işgal etmesi nedeniyle Almanya'dan yaklaşık 1,3 trilyon dolar tazminat talep edeceğini söyledi.
*Katar, Basra Körfezi'nde kendisine komşu ülkeler Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Doha uçuş bilgi bölgesini etkinleştirmek için operasyonel anlaşmalar imzaladı.

EURUSD

Dün 1,00 seviyesinden güne başlangıç yapan EUR/USD paritesi, gün boyu izlediği seyirde başlangıç fiyatından yaklaşık olarak yüzde 1 altında 0,99 seviyesinden günü tamamladı. Dün piyasalar PMI ve İşsizlik oranı verilerini takip etti. PMI verileri, Euro Bölgesi için beklenilenin altında 49,6 olarak gerçekleşirken, Almanya’da 49,1, Fransa’da ise 50,6 olarak gerçekleşti. Bu gerilemenin sebebi artan enerji maliyetleri ve azalan taleple ilişkilendirilebilir. Bilindiği üzere endeksin 50’nin altında kalması sektörde daralmaya işaret etmektedir. İşsizlik oranı ise Euro Bölgesinde beklenilene paralel yüzde 6,6 olarak gerçekleşti. Pariteye genel olarak baktığımızda ise art arda 3. Ayda düşüşünü sürdürmüş gözüküyor ve Haziran ayının başından Ağustos ayının sonuna yaklaşık olarak yüzde 6,80 değer kaybı yaşadığı görülmekte. Gözler ise gelecek hafta açıklanacak AMB faiz kararına çevrildi. Piyasalar, AMB’nin Ekim ayına kadar 125 baz puanlık sıkılaştırma yapacağını fiyatlıyor. AMB yetkililerinin büyük bir bölümü ise, gelecek hafta yapılacak toplantı için 50 baz puan üstü faiz artışını kamuoyu önünde destek verdi. AMB Yönetim Konseyi üyesi Yannis Stournas, faiz artışlarının kademeli olarak gerçekleşmesi gerektiğini belirtti. Yükselen enflasyon Euro Bölgesinde sıkı adımların atılmasında baş rol oynuyor. Yeni günde 0,99 seviyesinden başlayan EUR/USD paritesinde piyasalar ekonomik takvim bakımından TSİ 12:00’de Euro Bölgesi ÜFE verisi ve ABD kanadından gelecek olan TSİ 15:30’da Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verileri yakından takip edilecektir. EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde 1.0002 – 1.0089 – 1.0145 seviyeleri direnç noktaları olarak; 0.9947 – 0.9897 – 0.9801 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Piyasalar dün yurtiçinden gelen imalat PMI verisini takip etti. Gelen veriye göre Ağustos’ta Türkiye imalat PMI 47.4 olarak gerçekleşti. Gelen veri ile birlikte son anket verileri imalat sektöründeki bozulmanın bir miktar hız kestiğine işaret etti. Diğer yandan piyasalara düşen haber akışlarına göre TCMB, TL mevduatı düşük bankanın zorunlu karşılıklarından yüzde 3 komisyon alacak. Bu da TL dönüşüm hedefi kapsamında atılan bir adım olarak karşımıza çıkıyor. Diğer yandan yine TCMB hafta içerisinde Zorunlu Karşılıklar Tebliği’nde değişikliğe gitti ve bu değişikliğe göre bankalar için gerçek kişilerde dövizden TL’ye dönüşüm için uygulanan zorunlu karşılık sınırı artık şirketler için de uygulanacak. Haftanın son işlem gününde ise gündem ABD kanadından gelecek olan ekonomik verilerde olacak. TSİ 15:30’da gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisi küresel bazda volatilitenin oldukça artmasına neden olacaktır. FED’in sıkılaşma adımları kararları için yakından izlediği veri ile birlikte atılabilecek adımlar hakkında ipuçları aranacak. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 18.25 – 18.30 – 18.35 seviyeleri direnç noktaları olarak; 18.12 – 18.00 – 17.90 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Dün 1710 seviyesinden açılan ons altın, gün boyu izlediği seyirde günü başlangıç fiyatından yaklaşık olarak yüzde 0,79 değer kaybı ile 1697 seviyesinden tamamladı. Dün piyasalar ABD kanadından gelen İşsizlik maaşı başvuruları ve PMI verilerini takip etti. İşsizlik maaşı başvuruları beklenilenin altında 232 bin olarak gerçekleşti. PMI ise beklenilenin üzerinde 51,5 olarak gerçekleşti. Ons altın Fed’in şahin duruşu ve Fed yetkililerinin şahin söylemleri ile 1,5 ayın en düşük seviyesine kadar geriledi. Enflasyonla mücadele adına sıkı para politikaları uygulayan FED, doların değerlenmesi ve ABD getirilerinin artmasına yol açarak, yatırımcıların faizi olmayan ürünlerden faizi olan ürünlere geçmesiyle değerli metalin cazibesini kırmış oldu. Hafta başından beri düşüşüne devam eden sarı metal, bu haftayı da haftanın başlangıç fiyatının altında kapatmaya hazırlanıyor. Genel olarak baktığımızda ise 5 ay art arda düşüşüne devam eden ons, Mart ayından Ağustos ayına yaklaşık olarak yüzde 14,40 değer kaybı yaşamış gözüküyor. Eylül ayının ilk işlem gününü ise değer kaybı ile kapatmış bulundu. Bugün ise gözler Tarım Dışı İstihdam verisinde olacak ve veri ile birlikte küresel bazda sert hareketlenmeler yaşanabilir. Yeni güne 1696 seviyesinden başlayan ons altında piyasalar, TSİ 15:30’da Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı verilerini, TSİ 17:00’de Fabrika Siparişleri yakından takip edilecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1715 – 1730 - 1745 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1695 – 1685 - 1670 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

NAS100

Direnç: 12521 - 12852 - 13228     Destek: 12027 - 11802 - 11477

DAX

Direnç: 13051 - 13399 - 13802     Destek: 12596 - 12356 - 12161

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video