Ocak 21, 2025
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 02.06.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Sağlık Bakanı Koca: Covid – 19 tablosu artık haftalık yayınlanacak.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye – Pakistan arasındaki ikili ticareti salgına rağmen geliştirmeye muvaffak olduklarını dile getirirken, 2011 yılından beri ticaret hacmini ilk kez 1 milyar doların üzerine çıktığını ve hedefin 5 milyar dolar olduğunu belirtti.
*Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Putin ile Erdoğan, Ukrayna limanlarının mayınlardan temizlenmesine Türkiye'nin yardımı konusunda anlaştı.
*NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin kaygılarının giderilmesi gerektiğini belirterek üç ülkenin üst düzey yetkilileri ile gelecek günlerde Brüksel’de görüşeceğini açıkladı.
*Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto: Türkiye’nin terör konusundaki endişeleri ciddiye alınmalı.
*TÜİK Merkez Teşkilatı hizmet birimleri arasına 'Bilgi Dağıtım ve İletişim Daire Başkanlığı' eklendi. Yeni başkanlığın görevleri arasında resmi istatistik programını hazırlamak, izlemek, değerlendirmek, raporlamak, bu konudaki koordinasyon ve bilgi akışını sağlamak da yer alıyor.
*ABD Başkanı Biden, Ukrayna'ya gelişmiş füze sistemlerini de içeren 700 milyon dolarlık yeni askeri yardım paketini onayladı.
*Pentagon: Ukrayna'dan HIMARS roket sistemlerinin savunma amaçlı kullanılacağına dair güvence aldık.
*İstanbul'da benzinin litre fiyatı 1,22 TL zam ile 26,23 TL'ye çıktı. Motorinin litre fiyatı ise 1,49 zam ile 25,94 TL'ye yükseldi.
*IMF, ABD dolarının küresel döviz rezervlerindeki payının geçen yılın son çeyreğinde %59'un altına inerek düşüşünü sürdürdüğünü bildirdi.
*Bej Kitap: ABD’de bazı bölgelerde büyüme yavaşladı. 12 bölgesel Fed'den 3'ü resesyondan endişe ediyor.

EURUSD

Piyasalar hafta içerisinde Euro bölgesinden gelen enflasyon verisini takip etmiş ve gelen veri ile birlikte bölgede enflasyonun rekor seviyede devam ettiği görülmüştü. Veri ile birlikte Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon ile mücadele kapsamında sıkılaşma adımları atması yönünde üzerindeki baskıları da artmış oldu. Bununla birlikte AMB Yönetim Konseyi Üyesi Holzmann; rekor seviyelerdeki enflasyon ile birlikte Temmuz ayında 50 baz puanlık faiz artışı için gerekçe oluştuğunu belirtti. Piyasalarda genel beklenti Temmuz ayında bu adımın atılabileceği yönünde. Ama asıl merak edilen konu zamandan ziyade adımın büyüklüğü. Bu sebeple bu konuda gelebilecek haber akışları ile ipuçları aranıyor. Yeni günde ise piyasaların gündeminde ABD kanadından gelecek olan ADP özel sektör istihdam verisi olacak. Ardından ise işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi izlenecek. Veriler sırasıyla 15:15 ve 15:30’da açıklanacak. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.0800 – 1.0939 – 1.1138 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0634 – 1.0460 – 1.0339 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Dün piyasalar yurtiçinden gelen imalat PMI verisini takip etti. Yapılan açıklamaya göre Türkiye’de imalat satın alma yöneticileri endeksi Mayıs ayında 49.2 olarak gerçekleşti. Böylelikle imalat sektöründe faaliyet koşularının üçüncü ayda da bozulduğu görüldü. Bilindiği gibi 50 limitin altındaki rakamlar daralmaya, üzerindeki rakamlar ise büyümeye işaret ediyor. Hafta içerisinde sınırlı yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren USDTRY paritesinde piyasalar gün içerisinde ABD kanadından gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. 15:15’de ADP özel sektör verisi ve 15:30’da ise işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verileri küresel bazda volatilitenin artmasına neden olacaktır. Yarın yine ABD kanadından gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisinin öncüsü sayılabilecek ADP özel sektör istihdam verisini FED’te yakından izleyecek ve FED’in önümüzdeki günler için neler planlayabileceğinin ipuçları aranacak. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 16.50 – 16.75 – 17.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 16.15 – 16.00 – 15.70 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Haftaya 1851 seviyelerinde başlangıç yapan altın fiyatları, hafta içerisinde kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Çin kanadından Kovid vakaları hakkında gelen olumlu açıklamalar, Şangay’da kısıtlamaların kalkması küresel bazda risk iştahının artmasına neden olmuştu. Diğer yandan FED kanadında sıkılaşma adımlarının devam edeceği beklentileri ve ABD hazine tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareketlenmeler ons altını baskılayan diğer unsurlar olarak karşımıza çıkmıştı. Şimdi ise gözler artık yavaş yavaş ABD kanadından gelecek olan istihdam verisine çevrilmeye başlandı. Yarın açıklanacak veri ile birlikte küresel bazda volatilite artacaktır. Bunun öncesinde ise yeni günde tarım dışı istihdam verisinin öncüsü sayılabilecek ADP özel sektör istihdam verisi izlenecek ve veri 15:15’te açıklanacak. Ardından 15:30’da ise ABD işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verisi gündemde olacak. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1870 – 1890 – 1910 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1832 – 1815 – 1800 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

PETROL

Petrol piyasalarında ilk gündem OPEC+’ın gerçekleştireceği toplantı. Hafta içerisinde AB liderler zirvesi takip edilmiş ve bu zirvede Rusya’dan ithal edilen petrole yönelik yeni yaptırımlar konuşulmuştu. Bu konu ise petrolde yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına sebep olmuştu. Şimdi ise OPEC+ toplantısında gündem Rusya’nın üretim anlaşmasından dışlanması. Suudi Arabistan batılı müttefiklere daha fazla petrol arzına hazır olduğunu belirtti. Toplantıdaki bir diğer konu ise OPEC+ grubunun temmuz ayına ait üretim politikası olacak. Bilindiği gibi grup Haziran ayında günlük yaklaşık 432 bin varillik üretim artış kararı vermişti. Gün içerisindeki bir diğer önemli gelişme ise 18:30’da gerçekleşecek. ABD kanadından açıklanacak olan ham petrol stokları verisi fiyatlarda volatilitenin artmasına neden olacaktır. Crude ürününün teknik olarak inceleyecek olursak 115 – 120 – 125 seviyeleri direnç noktaları olarak; 110 – 105 – 98 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video