Ekim 5, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ -01.08.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*MSB, Tahıl Sevkiyatı Anlaşması Kapsamındaki mısır yüklü ilk geminin 08.30'da Lübnan'a gitmek üzere Odessa Limanı'ndan hareket edeceğini bildirdi.
*NATO'nun Kosova Gücü, Kosova'nın kuzeyinde istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahaleye hazır olduğunu duyurdu.
*Kosova Hükümetinin, ülkedeki Sırplara da ulusal araç plakası ve kimlik uygulamasını getiren, bu nedenle Sırbistan'la krize neden olan kararı bir ay ertelediği bildirildi.
*Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Sırbistan Dışişleri Bakanı Selakoviç ve Kosova Dışişleri Bakanı Schwarz ile ayrı ayrı telefonda görüştü. Görüşmede Bakan Çavuşoğlu bakanlara, Türkiye'nin, Balkanların barış ve istikrarına daima önem verdiğini belirterek, bölgede yeni gerilimler yaşanmasının kimsenin yararına olmadığını, sağduyunun hakim kılınması gerektiğini ve Türkiye'nin gerilimi azaltmak için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu iletti.
*ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin ziyaret programında Tayvan yer almadı.
*Doğal gazda mesken ve sanayi abonelerinin tarifesi sabit kalırken, elektrik üretim amaçlı tarifede %10 artış yapıldı.
*TCMB Başkanı Kavcıoğlu: Hesabında 100 milyon dolar varken, 50 milyon dolar daha alıp hesabına koyan firmalara krediyi vermeyeceğiz.
*Çin’de İmalat PMI 49,00 seviyesine gerilerken, beklentiler verinin 50,3 gelmesi yönündeydi.
*ABD Başkanı Biden’ın coronavirüs testi tekrar pozitif çıktı.
*Fındık alım fiyatı 54 TL olarak açıklandı.
*Gazprom, gaz ödemeleri ile ilgili koşulları ihlal ettiği gerekçesiyle Letonya'ya gaz akışını durdurduğunu belirtti.

EURUSD

Temmuz başına 1,04 seviyelerinde başlayan EUR/USD paritesi, yaşanan küresel riskler ve yüksek enflasyonun dışında, Rusya ile olan gaz sıkıntısı ve İtalya’daki politik ve siyası riskler nedeniyle aşağı yönlü baskısını sürdürerek ayın son işlem gününde 1,02 seviyelerinden günü tamamlayarak aylık bazda yaklaşık yüzde 2,50 düşüş gösterdi. Geçen hafta piyasalar ABD kanadından gelen faiz artışı ve Euro Bölgesi’nden gelen enflasyon ve büyüme verisini takip etti. ABD Merkez Bankası piyasanın beklentisine paralel 75 baz puan faiz artışı uygularken, piyasaların tepkisi yerinde oldu. Euro Bölgesi’nde TÜFE verisi beklenilenin aksine yıllık bazda 8,9 artış gösterdi, beklenilen oran 8,6’ydı. Bu durum AMB’nin daha sıkı para politikası uygulamasına ve faiz artışlarının devamına karar verilmesine sebep olabilir. Euro Bölgesi için büyüme verisi yıllık yüzde 4 artarak beklenilenin üzerinde gerçekleşti ve bu durum piyasalara olumlu yansıdı. Ek olarak Goldman Sachs, resesyonun Avrupa’da fiyatlanmadığını belirterek hisse senedi piyasasının fazlasıyla iyimser olduğunu vurgu yaptı. Gazprom, gaz ödemeleri ile ilgili koşulları ihlal ettiği gerekçesiyle Letonya’ya gaz akışını durdurduğunu açıkladı. Son olarak, AMB’nin faizi artırmasıyla negatif faiz dönemine son veren 19 Üyeli Avrupa Devlet’lerinin 5 büyük bankası yüksek karlar açıklayarak, net faiz gelirlerinde 3,74 milyar Euro artış yaşandı. Haftanın ilk işlem gününde 10:55’te Almanya’dan gelecek İmalat Satın Alma Md. End. İle 12:00’da Euro bölgesinden gelecek olan işsizlik oranı verileri takip edilecek. EURUSD paritesinde 1.0282 – 1.0462 – 1.0602 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0071 – 0.9950 – 0.9817 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Geçtiğimiz hafta piyasalar yoğun bir ekonomik veri akışlarını takip etmişti. Haftanın en önemli gelişmelerinden biri FED’in gerçekleştirdiği FOMC toplantısıydı ve toplantı sonrasında banka beklentilere paralel olarak faiz oranında 75 baz puanlık artırım kararını verdiğini açıkladı. Diğer yandan yine ABD’den gelen büyüme verisi izlenmiş ve gelen veri ile birlikte ABD’nin teknik olarak resesyona girdiği görülmüştü. Diğer yandan TCMB kanadı izlenmiş ve banka 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42.8 seviyesinden yüzde 60.4 seviyesine yükselttiğini belirtmişti. Aynı raporda 2023 yıl sonu enflasyonu ise yüzde 19.2 olarak gerçekleşeceği tahmin edilmişti. Yeni haftada Çarşamba günü yurtiçinden gelecek olan TÜFE verisi TL varlıkları için önemli ekonomik veri akışlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Haftanın ilk işlem gününde ise yurtiçinden gelecek olan İmalat PMI verisi takip edilecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.00 – 18.15 – 18.25 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.75 – 17.60 – 17.38 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Hafta başı 1727 seviyelerinden başlayan ons altın, hafta boyunca gösterdiği kademeli artışlarıyla haftayı mart ayının başından bu yana ilk defa yüzde 2,23 artışla 1765 seviyesinden tamamladı. Bu artışın arkasında, zayıflayan dolar ve düşen tahvil getirilerinin yanında, ABD’nin teknik olarak resesyona girmesi, değerli metal yatırımcılarını altına iten kuvvet oldu. Geçen hafta piyasalar Fed faiz kararını ve ardından bölgeden gelen büyüme verisini takip etti. Beklentilere paralel 1980 yılından bu yana art arda yaptığı 75 baz puan faiz artışıyla Fed, sıkı politikasına devam etti ve ardından gelen büyüme verisi yıllık bazda 0,9 daraldı ve ABD ekonomisi teknik olarak resesyona girmiş bulundu. Hazine Bakanı Janet Yellen, enflasyonu dizginlemek adına uygulanan politikalarda ekonomide bir yavaşlama görülmesi muhtemel ve kabul edilebilir olduğunu belirtti ve bu durumun ülkenin resesyona girdiği anlamına gelmediğini vurgulayarak resesyonu reddetti. ABD ekonomisi 2 çeyrek üst üste daralmasıyla piyasalarda, faiz artışlarında bir yavaşlama olabilir beklentisi oluştu ve ons altın bu durumundan pozitif etkilenerek değer kazandığını söyleyebiliriz. Yeni güne 1764 seviyesinden başlayan ons altında piyasalar, TSİ 17:00’de ABD’den gelecek olan ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi(PMI) yakından takip edilecektir. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1771 – 1790 - 1810 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1757 – 1745 - 1732 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video