Eylül 11, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 01.03.2022

Gün

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 64.675 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 213 kişi olduğu açıklandı.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Montrö Sözleşmesi'nin boğazlardaki gemi trafiği konusunda ülkemize verdiği yetkiyi, krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız.
*Erdoğan: Türkiye, BM, NATO ve AB başta olmak üzere içinde yer aldığı kurumlar ve ittifaklar çerçevesindeki sorumluluklarını bugüne kadar harfiyen yerine getirmiştir.
*Ukrayna – Rusya arasındaki savaşın çözümüne dair bir araya gelen Rusya ve Ukrayna heyetleri ilk tur görüşmenin ardından istişareler için ülkelerine dönerken, görüşmede ikinci turun yapılacağı ifade edildi.
*Doğalgaz fiyatlarına zam geldi. BOTAŞ'tan yapılan açıklamada elektrik üretim amaçlı tarifelere %18,3 zam yapıldığı duyuruldu.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna'nın AB üyelik başvurusunu imzaladı.
*Erdoğan: Elektrik faturalarında KDV %18’den %8’e düşürüldü.
*Putin, imzaladığı kararnameyle, Rusya vatandaşlarının ve şirketlerinin döviz cinsinden dış borç vermelerini ve Rusya dışındaki banka hesaplarına döviz yatırmalarını yasakladı.
*İngiltere, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından limanlarına Rus gemilerinin erişimini yasakladı.
İsviçre, Rusya'ya karşı AB ile aynı yaptırımları uygulama kararı aldı.
*MSCI, Rusya'yı endekslerden çıkaracağını açıkladı.
*Fitch: Küresel enflasyondaki artış yaygın ve kalıcı.
*Moskova Borsası 1 Mart'ta da işlemlere açılmayacak.
*Rus kulüpleri ve milli takımlarının hem FIFA hem UEFA organizasyonlarına katılımı askıya alındı.

EURUSD

Piyasalar hafta sonu Rusya’ya bazı ülkelerin yaptığı yaptırımlar ve Rusya’nın buna karşılık Rus caydırıcı güçlerini özel savaş durumuna sokmasını takip etmiş, bu gelişmeler küresel risk iştahını oldukça düşürmüştü. Düşen bu risk iştahı ile birlikte EURUSD paritesi haftaya aşağı yönlü gap ile başladı. Haftanın ilk işlem gününde ise bir miktar toparlanma hareketleri gerçekleşti. Haftanın ikinci işlem gününde piyasalar 11:5 ve 12:00’da Almanya ve Euro bölgesinden gelecek olan PMI verilerini takip edecek. 16:00’da yine euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya’dan gelecek olan enflasyon verisi ve 16:00’da ise AMB Başkanı Lagarde’ın konuşması takip edilecek. Dolar kanadında ise 18:00’da ABD kanadında açıklanacak olan ISM İmalat Satın Alma Md. End. Verisi küresel bazda volatilitenin artmasına neden olacaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.1232 – 1.1292 – 1.1389 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.1113 – 1.1022 – 1.0924 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY

Piyasalar haftanın ilk işlem gününde yurtiçinden gelen ekonomik verileri takip etti. Buna göre Türkiye ekonomisi 2021 yılında beklentilere paralel olarak yüzde 11 oranında yıllık büyüme gerçekleştirdi. Verinin ayrıntılarına bakıldığında 2021 yılının son çeyreğinde büyümenin yüzde 9.1 olarak gerçekleştiği görüldü. Geçtiğimiz yılın en yüksek büyümesi ise ihracat kaleminde gerçekleşti. Geçtiğimiz hafta jeopolitik risklerin etkisi ile yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren USDTRY paritesi 14.60 seviyelerini test etmişti. Yeni haftaya ise 14.02 seviyelerinde başlayan USDTRY paritesi haftanın ilk işlem gününde aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Haftanın ikinci işlem gününde 10:00’da yurtiçinden gelecek olan imalat PMI verisi takip edilecek. 18:00’da ise ABD kanadından gelecek olan ISM İmalat Satın Alma Md. End. Verisi dolar endeksinde hareketliliği sebep olacaktır. Fakat Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş konusunda gelecek haber akışları küresel bazda volatiliteyi etkileyecek başlıca unsur olarak karşımıza çıkıyor. USDTRY paritesinde 14.00 – 14.40 – 14.65 seviyeleri direnç noktaları olarak; 13.70 – 13.46 – 13.15 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Haftasonu bazı ülkelerin Rusya’ya yönelik yaptırımlar açıklamalar küresel bazda riskleri artırdı. Bu yaptırımlar ise ülkenin finansal yapısına hedef alan yaptırımlar olarak öne çıktı. Özellikle ABD ve müttefiklerinin bazı Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarması dikkat çeken yaptırımların başında yer aldı. Bu gelişmeler küresel bazda ekonomiye yönelik endişeleri artırırken, güvenli liman taleplerinin artması ile birlikte altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden oldu. Bu gelişmeler sonrasında ise Rusya Devlet Başkanı Putin; yabancıların Rusya dışına döviz cinsinden para transferini yasaklama kararını duyurdu. Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş fiyatlamalar üzerinde oldukça etkili olmaya devam edecek. Bununla birlikte 18:00’da ABD kanadından gelecek olan ISM İmalat Satın Alma Md. End. Verisi dolar endeksinde hareketliliğin artmasına neden olacaktır. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1915 – 1930 – 1960 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1900 – 1890 – 1875 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video