Nisan 18, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

GÜNDEM

ABD Başkanı Joe Biden’dan Çin Tarifelerine Yönelik Açıklamalar

ABD Başkanı Joe Biden Çin kanadına uygulanan tarifeler ile ilgili açıklamalarda bulundu. Biden; hükümetinin Çin tarifeleri ile ilgili uyguladığı tarifeleri hala tartıştıklarını, bu tarifeler ile ilgili kararın yakın zamanda açıklanmayacağını ve bu konuda ileri aşamada değerlendirmeler yapıldığını belirtti.

EURUSD

Geçtiğimiz haftayı 1.0183 seviyelerinde kapatan EURUSD paritesi, haftanın ilk işlem gününe 1.0175 seviyelerinde başladı ve günün ilk saatlerinde hafif aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Temmuz ayını yarılamaya yakın artık piyasaların gündemi Avrupa Merkez Bankası’nın gerçekleştireceği para politikası kurulu toplantısı oluyor. Bankanın Fed’in gerisinde kaldığı ve güvercin hareket ettiği eleştirileri gelirken, bu eleştiriler Euro üzerinde baskılar oluşmasına neden oluyor. Banka son toplantısında Temmuz ayında 25 baz puanlık faiz artış sinyali vermişti. Fakat piyasalara göre bu yeterli olmayabilir. Bu sebeple 50 baz puan artış beklentisi de gün geçtikçe artıyor. Öyle ki son gelen enflasyon verilerine göre, bölgede enflasyon halen rekor seviyelerde devam ediyor. Son olarak AMB Yönetim Konseyi Üyesi Holzmann bu konuda açıklamalarda bulundu. Konseyin en şahin üyelerinden olan Holzmann; Temmuzda 50, Eylül’de ise 75 baz puan faiz artışının gerekli olabileceğini belirtti. Yeni haftanın ilk işlem gününde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.03391 – 1.06153 – 1.07918 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.00121 – 0.98054 – 0.96015 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Piyasalar yeni haftaya Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Fitch’in Türkiye değerlendirmesi ile başladı. Kuruluş Türkiye’nin kredi notunu B+’dan B’ye indirdi. Görünüm ise negatif olarak teyit edildi. Bununla birlikte geçtiğimiz hafta TCMB’nin açıkladığı mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiği takip edildi. Açıklamaya göre cari açık Mayıs ayında 6.47 milyar dolar oldu. 12 aylık cari işlemler açığı ise 29.4 milyar dolara yükseldi. Birkaç hafta önce BDDK’nın attığı adımlar ile USDTRY paritesinde sert aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşmişti. Geçtiğimiz hafta ise küresel bazda resesyon endişeleri artmış ve bu endişeler doların güvenli liman özelliğini ön plana çıkarmıştı. Bu özellik ile dolar endeksi son 20 yılın en yüksek seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştirmişti. Böylelikle USDTRY paritesinde de geçtiğimiz hafta yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Yeni haftanın ilk işlem gününde ekonomik veri bakımından cılız bir gün bizleri bekliyor. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 17.40 – 17.65 – 17.90 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 17.16 – 16.90 – 16.30 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

ALTIN

Geçtiğimiz hafta kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren altın üst üste haftalarda değer kayıpları yaşadı. Özellikle merkez bankalarının sıkılaşma adımları ve bu adımlarına devam edeceği beklentileri altın üzerinde baskılar oluşmasına neden oldu. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde piyasalar ABD kanadından gelen Tarım Dışı İstihdam verisini takip etti. Gelen veriye göre ABD’de tarım dışı istihdam Haziran ayında 372 bin artış gösterdi. Piyasalardaki beklentiler ise 265 bin civarlarındaydı. Yeni haftanın ilk işlem gününde cılız bir ekonomik veri akışı bizleri bekliyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1752 – 1785 – 1813 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1725 – 1700 – 1675 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video