Kasım 24, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 04.07.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*Asgari ücret kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
*Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: İhracatta kırdığımız bu rekorlar ekonomimizin sağlam temeller üzerinde ilerlediğine işaret etmektedir.
*Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Türkiye'de elektrikli araçların şarj altyapısını oluşturmak amacıyla devreye aldığı Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Destek Programı ile 1 milyar liralık yatırım yapılacak.
*Ukrayna, Lysychansk’tan çekildiğini doğruladı.
*Almanya Başbakanı Scholz, yükselen enerji fiyatlarından endişeli olduğunu söyledi.
*ECB, pandemi döneminde uyguladığı ucuz kredi programının bankalara milyarlarca euro kazandırmasının önüne geçmeyi planlıyor.
*AB: Enerji bağımlılığını, yüksek fiyatları azaltmak için ay ortasında plan açıklayacağız.
*Çekya Cumhurbaşkanı, yeni merkez bankası başkanının faiz oranlarını istikrara kavuşturacağına inanıyor.
*Çin’in üç büyük havayolu şirketi, Airbus’a yaklaşık 37 milyar dolar değerinde sipariş verdi.

Ne Olacak?
*Yurt içinde Haziran ayı enflasyon verileri açıklanacak.
*Hazinenin iki tahvil ihalesi gerçekleşecek.
*ABD’de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
*Fitch’in Türkiye değerlendirmesini Cuma günü yapması bekleniyor.

EURUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Euro bölgesi için oldukça önemli bir ekonomik veri takip edildi. Eurostat’ın açıklamasına göre Euro bölgesinde Haziran’da yıllık enflasyon yüzde 8.6 seviyesine çıktı. Böylelikle bölgede yıllık enflasyon en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti. Bir önceki ay yıllık enflasyon yüzde 8.1 seviyesindeydi. Gelen veri ile birlikte bölgede üst üste 7 aydır enflasyonun yükselişini sürdürdüğü görüldü. Geçtiğimiz ayın başında banka para politikası kurulu toplantısı yapmış ve bu toplantı da Temmuz için 25 baz puanlık faiz artış sinyali vermişti. Fakat enflasyonda rekor seviyelerin devam etmesi ve son zamanlarda banka yetkililerinden gelen açıklamalar ile birlikte 50 baz puanlık faiz artış beklentisi de artmış oldu. Bu sebeple bankanın ay içerisinde gerçekleştireceği toplantı yakından takip edilecek. Yeni günde ise 11:30’da Euro bölgesinden gelecek olan Sentix Yatırımcı Güveni verisi izlenecek. ABD kanadında ise piyasalar ‘Bağımsızlık Günü’ sebebiyle kapalı. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.0638 – 1.0791 – 1.0933 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0339 – 1.0190 – 1.0012 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Haziran ayının son haftalarında BDDK’nın attığı adımlar ile birlikte TL, dolar karşısında değer kazanımları yaşamış ve USDTRY paritesinde sert aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşmişti. Geçtiğimiz haftada da paritede dalgalı bir seyir izledi. Yeni haftaya ise yurtiçinden gelen enflasyon verisi ile başlandı. TÜİK’in açıklamasına göre Haziran ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 78.62 seviyesine yükselirken, aylık artış yüzde 4.95 olarak gerçekleşti. ÜFE verisine baktığımızda ise aylık bazda artış yüzde 6.77; yıllık bazda ise yüzde 138.31 olarak gerçekleşti. Veriler ile birlikte TL kanadında volatilite yükseldi. Dolar kanadında ise bugün sakin bir seyir yaşanabilir. ABD kanadında piyasalar ‘Bağımsızlık Günü’ sebebiyle bugün tatil. Bu sebeple hareketlilik bir miktar düşük olabilir. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 16.90 – 17.16 – 17.40 seviyeleri direnç noktaları olarak; 16.30 – 16.00 – 15.60 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Hafta başı 1837 seviyesinden açılan ons altın, hafta içerisinde kademeli aşağı yönlü harekelenmeler gerçekleştirdi ve haftayı 1808 seviyelerinden kapattı. Böylelikle haftayı yaklaşık yüzde 1.60 civarında değer azalışıyla kapattı. Altın son üç haftadır değer kayıplarına devam ediyor. Haziran ayının bitimiyle yılın yarısını tamamlamış bulunuyoruz. Yılın başından bu yana bu 6 aylık süreçte ons altının durumuna bakarsak, yılın ilk haftası 1829 seviyesinden açılan ons altın ilk yarıyı 1807 seviyesinden kapatarak yüzde 1’in üzerinde değer kaybına uğramış ve son çeyrek sonuçlarına bakacak olursak bu değer kaybı yüzde 7 civarında. Bu kayıplarda ABD merkez bankasının faiz artışları, daraltıcı para politikası ve ABD getirileriyle, doların güçlenmesi sebep oldu denilebilir. Doğu Avrupa’daki savaş beşinci ayına girerken küresel enerji kıtlığı ve jeopolitik zemin nedeniyle ve aynı zamanda enflasyon ve resesyon endişeleri, ons altını zaman zaman destekleyen unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Haftaya 1812 dolar seviyesinden başlayan ons altında bugün piyasalar sakin bir gün geçirecek. ABD kanadından piyasalar ‘Bağımsızlık Günü’ sebebiyle kapalı. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1825 – 1840 – 1858 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1798 – 1785 – 1770 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

PETROL

Son günlerde küresel piyasaların gündeminde merkez bankalarının attığı sıkılaşma adımları ve bu adımların devam beklentileri var. Sıkılaşma adımları ile birlikte küresel resesyon endişeleri de artıyor. Bu endişeler ise küresel petrol taleplerinde dengesizlikler yaşanabileceği ihtimallerini artırıyor ve petrol fiyatlarında baskılar oluşuyor. Diğer yandan piyasalar İran kanadından gelen haber akışlarını izledi. Gelen haber akışlarına göre İran, Çin’de rekabetini artırmak için petrolünün fiyatında indirime gitti. Bilindiği gibi Çin pazarına Rusya hakim ve İran bu pazarda payını artırabilmek için bu yola başvurdu. Yeni haftanın ilk işlem gününde Crude ürününü teknik olarak inceleyecek olursak 111.09 – 114.04 – 118.04 seviyeleri direnç noktaları olarak; 106.43 – 103.34 – 100.04 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

DAX

Direnç: 13269 - 13670 - 14225     Destek: 12408 - 11935 - 11500

NAS100

Direnç: 11705 - 12210 - 12831     Destek: 11277 - 11029 - 10643

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video