Ocak 22, 2025
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Web3

PepsiCo’NUN MÜZİĞİ MERKEZE ALAN YAKLAŞIMI WEB3’TE NASIL YANKILANDI?

PepsiCo

PepsiCo’nun Web3 odaklı pazarlama yaklaşımında neler öne çıkıyor?

PepsiCo ürünleri, 200 farklı ülke ve bölgede günde bir milyar kez kullanılıyor. 2021'de 79 milyar dolar net gelir elde eden şirket, Frito-Lay, Gatorade, Pepsi-Cola, Quaker, Tropicana ve SodaStream gibi markaları çatısı altında topluyor. Bu çatı altında yer alan 23 markanın her biri her yıl 1 milyar dolardan fazla gelir elde ediyor.
Şimdiye kadar Louis VuittonAdidasNikePumaNivea ve Nestle gibi gibi pek çok marka Web3 odaklı pazarlama stratejileriyle gelirlerini artırmak ve Web3 topluluğuyla tanışmak için önemli adımlar attı. PepsiCo'nun da bu markalar gibi Web3'e adım atmakta geride kalmadığını belirtelim. Peki, PepsiCo'nun Web3 odaklı pazarlama yaklaşımında neler öne çıkıyor?

Pepsi Mic Drop NFT koleksiyonu

2021'in aralık ayında Pepsi Mic Drop NFT koleksiyonunu tanıttı. Koleksiyonda Pepsi markasının doğduğu yıla işaret eden 1.893 NFT yer almaktaydı. Bir algoritma tarafından rastgele bir şekilde üretilen NFT koleksiyonu, kullanıcıların ilgisine ücretsiz bir şekilde sunuldu. 
Koleksiyondaki NFT'lere baktığınızda, markanın müzik ile ilişkisinin vurgulandığını görmeniz mümkün. Mikrofon görseli, farklı Pepsi aromalarının marka kimlikleriyle birleştirildi. Bu aromalar arasında klasik mavi Pepsi, gümüş Diyet Pepsi, kırmızı Pepsi Wild Cherry, siyah Pepsi Sıfır Şeker ve Crystal Pepsi yer almaktaydı. 
14 Aralık itibarıyla bekleme listesinde onaylanan kişiler, 1.843 NFT'nin basımını (mint) gerçekleştirdi. Geri kalan 50 NFT ise yakın gelecekte hayata geçirilmesi planlanan projeler için ayrıldı. Kullanıcıların onaylanmasıyla birlikte basım süreci gerçekleşti ve NFT'ler doğrudan cüzdana gönderildi. 
Şirketin NFT koleksiyonunu yayınladığı dönemde blok zincir kullanımının çevreye zararı da sıkça tartışılmaktaydı. Şirket, net karbon ayak izinin sıfır olmasını sağlamak amacıyla Pepsi Mic Drop NFT'nin lansmanına özel bir karbon dengeleme programı uyguladığını da duyurdu. 
Pepsi Mic Drop NFT koleksiyonu VaynerX'in çatısı altında yer alan VaynerNFT ile birlikte hazırlandı. Hatta Vayner3'de Coinbase ve PepsiCo markalarıyla çalışan Aleyna Doğan, kendisiyle Web3 toplulukları üzerine gerçekleştirdiğimiz röportajda, PepsiCo ile yürüttükleri çalışmalardan da örnekler paylaşmıştı. 
Pepsi CMO'su Todd Kaplan ise 2022'nin mart ayında bu koleksiyon kapsamında önemli veriler paylaştı. Kaplan'ın açıkladıklarına göre; Pepsi Mic Drop NFT'leri kısa bir süre içinde NFT pazar yeri OpenSea'de 3. sıraya yerleşti. İkincil satışlarda ise 10 gün içinde 7 milyon dolar getiri sağladı. 
Kaplan, bu noktada NFT'leri topluluğa hediye etmenin önemli bir strateji olduğunu vurguladı. Kaplan'a göre, Pepsi, NFT'leri bir yatırım getirisi odağıyla değerlendirmekten ziyade bir öz sermaye sağlama pratiği olarak konumlandırdı. Kaplan, NFT koleksiyonerlerinin, etkileşimli toplulukların bir parçası olduğunu hatırlatarak; tüm bu istekli Pepsi hayranlarını tek bir yerde topladıklarını dile getirdi. 
Kısacası şirket, Pepsi Mic Drop ile Web3 alanına giriş yaparken, hem bir topluluk yaratmış oldu hem de ikincil satışları üzerinden bir gelir yaratımı ortaya koydu. Topluluk yönetiminin Web3'ün kalbinde yer aldığını düşünürsek, şirketin Web3 pazarlama pratiğinin doğru temellere dayandığını söyleyebiliriz. 

TMELAND iş birliği 

Pepsi, 2022'nin temmuz ayında ise Çin'in genç kuşağını hedefleyen 5 yıllık konsept mağazasını bir metaverse girişimine taşıdı. Şirket, gerçekleştirdiği dijital lansmanın yanı sıra üç boyutlu ilk sanal konserini düzenlemek için TMELAND ile işbirliği yaptı. Bu noktada TMELAND'in Çin'in teknoloji devi Tencent'in müzik kolu Tencent Music Entertainment Group tarafından geliştirilen Çin'in ilk sanal festivali olduğunu belirtelim. 
Pepsi Live House isimli bu yeni etkinlikte, şirket gençleri müşterek üretime teşvik etti. Genç kullanıcılar, mobil websitesi üzerinden bir tanıtım müziği bestelemeye davet edildi. Etkileşimli bir pazarlama kampanyası için söz konusu mobil site içinde markanın WeChat hesabı da gömülüydü. 
Buna ek olarak 4 dijital avatardan oluşan Shane Fu isimli dijital sanatçı grubu tanıtım müziği Pepsi Cypher'ı seslendirdi. Dijital karakterler aynı zamanda Pepsi'nin içecekleri Pepsi orijinal, Pepsi şekersiz, 7UP ve Mirinda temel alınarak yaratıldı. Mirinda'nın Çin'de gençler arasında popüler olan bir içecek olduğunu belirtmekte fayda var. 
Avatar'larını kişiselleştirebilen kullanıcılar, bu dijital etkinliğe izleyici olarak katılmanın ötesinde sahneye çıkıp müzikal performans sergilemeyi ihmal etmedi. Tıpkı Pepsi Mic Drop NFT koleksiyonunda Pepsi'nin müzikle ilişkisinin vurgulanması gibi, bu kampanya da markanın müzikle ilişkisini merkeze aldı. Pepsi'nin Web3 pazarlama odağında benimsediği bütüncül yaklaşım, markanın vermek istediği mesajın farklı platformlarda nasıl yankılanabileceğini açıkça gösteriyor. 

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video