Belgesel yapımcısı ve yönetmen Hasan Söylemez, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde bir kelebeğin hikayesini anlatacağı yeni projesi için NFT projesi geliştirdi.
Afrika'da 12 bin kilometre yol kateden, Batı Afrika'da 17 ülke dolaşan ve "Hayallere Yolculuk" (Journey to Dreams-JTD) belgesel serisini hazırlayan Söylemez, yolcuğunda yanında taşıdığı GPS cihazındaki 4 bin 650 adet uydu sinyalini JTD adı altında NFT koleksiyonuna dönüştürdü.
Bir kelebeğin yolculuğunu anlatacağı yeni projesi ve NFT koleksiyonuna ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Hasan Söylemez, Afrika'nın hayallerini araştırıp belgeseller çekmek üzere 2017'de bisikletle tek başına zor bir yolculuğa çıktığını belirterek, "Journey To Dreams (JTD) adlı bu projede Batı Afrika'nın 17 ülkesinde, çölleri, yağmur ormanlarını, nehirleri, bataklıkları ve dağları aşarak üç yıl süren sıra dışı ve çok zor bir yolculuk yaptım. Bu eşsiz yolculukta çektiğim kısa ve uzun metraj belgeseller, uluslararası film festivallerinde, sinemalarda, televizyon kanallarında ve dijital platformlarda milyonlarca izleyiciye ulaştı, ödüller aldı. Şimdi Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bir kelebek avcısı ve kelebeğin hikayesini anlatan bir uzun metraj belgesel filmin hazırlıklarını yapıyorum." dedi.
Yağmur ormanlarındaki kelebek türünün çok en nadir görülen bir tür olduğuna değinen yapımcı, kelebek avcılarının bu hayvanları yakalayıp oradaki komisyonculara sattığını aktardı.
“Burada kelebekleri, az değerli ve çok değerli olarak ikiye ayırıyorlar”
Söylemez, satılan kelebeklerden nadir olmayanların ressamların eserlerinde kullanıldığına dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Burada kelebekleri, az değerli ve çok değerli olarak ikiye ayırıyorlar. Az değerli kelebeklerin kanatlarındaki boyaları kullanarak mozaik yöntemiyle tablolar yapıyorlar. Bir tablo için yüzlerce binlerce kelebek kullanılıyor. Daha sonra bu tablolar Avrupa, Amerika, Asya gibi bölgelerde satılıyor. Bizim hikayesini çekeceğimiz çok değerli kelebek ise özel olarak hazırlanıyor ve benzer bölgelerde koleksiyonerlere veya müzelere satılıyor. Biz aslında kelebeğin koza halinden duvarda tablo olarak nesne haline getirilmesine kadar geçen bütün yolculuğunu, onun metamorfoz sürecini, bu ticaret ağını işleyeceğiz. Kelebek ticareti dünyada her yıl yüzlerce milyon dolara ulaşan bir hacme sahip."
Kelebeklerle ilgili film projesinde yalnız olmayacağının altını çizen Söylemez, "Kalabalık bir ekiple yaklaşık bir yıl, yağmur ormanlarında filmin çekimlerini yapacağız. Böylesine büyük projeler sinema sektöründe genelde büyük şirketlerin finans destekleriyle gerçekleşebilir. Ancak blockchain gibi merkeziyetsiz bir ekonomik sistemin, bağımsız sinemanın daha özgün ve daha güçlü hikayeler anlatmasının yolunu açacağına inanıyorum. Bundan sonra gerçekleştireceğim projeleri, Blockchain dünyasındaki hayal ortaklarıyla hayata geçireceğim. İlk NFT projem de sanırım NFT dünyasındaki en ilginç projelerden biri olacak." ifadelerini kullandı.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.