Nisan 24, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Metaverse

TÜRKİYE’DE ‘METAVERSE’ KELİMESİNİ DUYANLARIN ORANI

oranı

Yapay Zeka Politikaları Derneğinin (AIPA) “Toplumda Metaverse Algısı Araştırması: Sosyal Etki” çalışmasının sonuçlarına göre, Mayıs 2022 itibarıyla Türkiye’de “metaverse” kelimesini duyma oranı yüzde 58,1’e ulaştı.

AIPA'nın "Gelecek Araştırmaları" serisinin 3'üncüsü olan çalışmanın sunumu, Divan Çukurhan Ankara Otel'de gerçekleştirildi.
AIPA Kurucusu ve Başkanı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yapay Zeka Komite Üyesi Zafer Küçükşabanoğlu, buradaki konuşmasında, 11 kişiyle çıktıkları yola 100'ü aşkın güçlü bir kadroyla devam ettiklerini söyledi.
Eğitimden güvenliğe, kültürden hukuka, kuruldukları günden bugüne kadar geçen 16 aylık sürede 25 toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Küçükşabanoğlu, Türkiye'nin yapay zeka ve teknoloji konusunda bilgi birikimini artırmaya özen gösterdiklerini anlattı.
Küçükşabanoğlu, sayısı 26,5 milyon olan "Z kuşağı"na öncelik verdiklerinin altını çizerek, "Üniversite öğrencileri bizim için çok kıymetli. Yapay zeka konusunda gençlere elimizden gelen katkıyı veriyoruz. AIPA'nın en önemli çalışmaları Gelecek Araştırmaları serisi. Bunların ilkini 8 ay önce 'Toplumda Yapay Zeka Algı Araştırması', ikincisini 4 ay önce 'İşletmelerde Yapay Zeka Algı Araştırması' olarak gerçekleştirdik." diye konuştu.

Toplumda Metaverse Algısı Araştırması’nın sonuçları

Küçükşabanoğlu, Kuantum Araştırma ile 12 ilde 1356 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen, "Toplumda Metaverse Algısı Araştırması: Sosyal Etki" çalışmasının sonuçlarını da paylaştı.
Buna göre Kasım 2021'de yüzde 41 olan "metaverse" kelimesini duyma oranı, Mayıs 2022'de yüzde 58,1'e yükseldi.
NFT'nin duyulma oranı ise yüzde 48,7 iken, bu konuda bilgi sahibi olma oranı yüzde 17 düzeyinde gerçekleşti.
Sonuçları değerlendiren Küçükşabanoğlu, "Türkiye metaverse kelimesini duymaya devam ediyor ama ciddi bir bilgi eksikliği var. Bu sebeple başta STK'ler olmak üzere herkese büyük görev düşüyor. Ankara ve İstanbul'da ise metaverse evrenini duyma oranı yüzde 65-70 civarında." ifadesini kullandı.
Küçükşabanoğlu, söz konusu yüzde 58,1'lik kitlenin yüzde 6,1'inin metaverse'te arazi satın aldığını belirterek, bunların çoğunluğunu Z kuşağının oluşturduğuna dikkati çekti.
Gençlerin metaverse'te arazi satın alma eğiliminin artacağı öngörüsünde bulunan Küçükşabanoğlu, erkeklerin arazi satın alma eğiliminin kadınlara göre daha fazla olduğunu aktardı.

“Türkiye metaverse deneyimi yaşamak istiyor”

Küçükşabanoğlu, metaverse'te deneyim yaşamayı isteyenlerin oranının yüzde 63,9 olduğunu vurgulayarak, bunların yüzde 10,7'sinin Z kuşağından oluştuğunu kaydetti.
"Türkiye metaverse evreninde deneyim yaşamak istiyor." diyen Küçükşabanoğlu, şöyle devam etti:
"Burada yüzde 14,3 ile oyun deneyimi ilk sırada yer alırken bunu arazi, arsa satın alımı, coin, seyahat ve gezi gibi aktiviteler izliyor. Metaverse'te yaşanması düşünülen deneyimlerde ise arazi almak konusunda Z kuşağı yine ilk sıradayken, dünyayı, ülkeleri gezmek isteyen kadınlar öne çıkıyor. 'Gerçekte yapamayıp metaverse'te yapacağınız aktivite nedir?' diye sorduğumuzda, yüzde 20,3 ile uçmak, uçarak gezmek ilk sırada gelirken, bunu gezi seyahat, dünyayı gezmek, ticaret ve arazi sahibi olmak izliyor."
Küçükşabanoğlu, katılımcıların yüzde 15,2'sinin metaverse'e hazır olduğunu belirttiğini ancak yüzde 61,8'inin bunun kültürel değişikliğe neden olacağını düşündüğünü söyledi.

HABERİN DEVAMI…

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video