Metaverse” adı verilen sanal gerçeklik platformlarında kullanıcıların avatarlarının “öldürülmesinin” cezai yaptırımı olup olmadığı konusu hukuk uzmanlarını ikiye böldü.
İngiliz “Sun” gazetesine üç uzmandan ikisi, metaverse'te cinayet, tecavüz veya saldırı gibi şiddet içeren suçların, “tehdit, taciz veya takip” gibi suçlamalarla bağlantılı sayılabileceğini söyledi.
New York'taki Elisabeth Haub Hukuk Fakültesi'nde siber güvenlik ve siber suç dersleri veren John Bandler, avatarları ceza hukuku yoluyla korumanın "işe yaramayacağını" belirterek "Bu mantıklı olmaz ve insanları korumak için yeterince zorluğumuz var. Reed Smith hukuk firmasının avukatı Greg Pryor ise, "Çevrimiçi trolleme, sanal zorbalık vb. her zaman oluyor. Ancak birinin ırkına, dinine veya cinsiyetine göre taciz ederseniz, potansiyel olarak kovuşturmaya uğrayabilirsiniz” dedi.
Roberts Hukuk Grubundan Patrick Roberts de Metaverse’teki olumsuz davranışların sonuçlarının söz konusu kullanıcının avatarının devre dışı bırakılması veya kısıtlanması gibi bir tür sanal ceza olabileceğini söyledi.
METAVERSE NEDİR?
Metaverse’ü tüm dijital dünyaların birleştirildiği, yani internette yapabildiğiniz her şeyin tek bir alanda toplandığı paralel bir evren olarak tanımlamak mümkün.
Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg de metaverse kavramını "sadece bakmak yerine içinde bulunduğunuz bir internet" olarak tanımlıyor.
Bu evreni tasvir etme konusunda en ikonik çalışmalardan biri, 2018 yılında beyaz perdeye de uyarlanan Ready Player One isimli kitap.
Bu kitapta insanlar, sanal gerçeklik yoluyla dijital bir dünyada gerçek dünyada yaptıkları gibi zaman geçirebiliyor, etkileşim kurabiliyor ve istediklerini gibi görünebiliyor.
Türün bir diğer örneği olan ikinci hayat oyununda da, insanlar kendi avatarını oluşturabiliyor, diğer insanlarla etkileşim kurabiliyor ve gerçek hayatta yaptığı şeyleri sanal olarak gerçekleştirebiliyor.
Bugün, başka bir ülkede yaşayan çok yakın bir arkadaşınızla görüntülü görüşme gerçekleştirebiliyorsunuz.
Metaverse, işte bu görüşmeyi avatarlar aracılığıyla yüz yüze yapmayı, sadece konuşmakla kalmayıp arkadaşınızla sinemaya gitmeyi ya da alışveriş yapmayı mümkün kılıyor.
Bilim insanları, metaverse'ü oluşturabilmek için gereken teknolojik donanıma neredeyse hazır olduğumuzu düşünüyor.
Bu teknolojinin yaygın hale gelerek gerçekten bir paralel evrene dönüşmesi için, yapay gerçeklik ve artırılmış gerçeklik alanında ilerlenmesi gerekiyor.
METAVERSE’TE HER ŞEYİ YAPMAK MÜMKÜN MÜ?
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this