Ocak 21, 2025
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Metaverse

METAVERSE İNSANLARA NE YAPABİLİR?

metaverse

The Sims oynadığınızı hayal edin, ancak bir karakter yerine manipüle ettiğiniz kişi kendinizsiniz. Etkileşimde bulunduğunuz diğer Sim’lerin de gerçek insanlar olduğunu ve oyunda yaptığınız her şeyin gerçek dünyada sonuçları olabileceğini hayal edin. Şimdi, metaverse‘ü hayal etmeye yaklaşıyorsun.

CNN Business, ideal olarak, metaverse’ün insanların çevrim içi ortamda diğerleriyle daha bağlantılı hissetmelerine yardımcı olan sanal bir dünya olduğunu, ancak aynı zamanda interneti hayatımızda olduğundan daha fazla her yerde mevcut hale getirebileceğini açıklıyor. İnsanların kendilerini gerçekten internetin içindeymiş gibi hissetmelerini sağlamak için artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik (VR) teknolojisine dayanır.
Hem iş ve sosyal yaşamda hem de eğlence alanlarında kullanılabilir. Örneğin, Microsoft Teams platformuyla birlikte kullanılmak üzere metaverse teknolojisini geliştiriyor, böylece sanal toplantılarda görüntülü veya görüntüsüz seçeneği yerine çalışanlar kendileri gibi hareket eden ve konuşan kişisel avatarları kullanabiliyor.
Mesh adı verilen program, iş yerlerinin çalışanların avatarlarının buluşabileceği ve karışabileceği sanal alanlar yaratmasına olanak tanıyacak ve teorik olarak uzaktan çalışanlar için bir ofis içi deneyimi kopyalayacak. Microsoft ve Facebook, 2022 yılında metaverse teknolojilerinin erken sürümlerini piyasaya sürdü. Roblox Nvidia da kendi teknolojisini geliştiriyor. Bununla birlikte, bu teknoloji ilk adımlarını atarken, birçok kişi bunun insanlar üzerinde, özellikle de vücut imajı üzerinde yaratabileceği olumsuz etkilerden endişe duyuyor.

Avatarlar Ve Vücut Görüntüsü

Mark Zuckerberg, 2021 yılında metaverse konseptini sunduğunda şirketinin adını da Meta olarak değiştirmişti. CNN Business, bu yeniden markalaşmanın, Facebook‘un sosyal medya platformlarındaki siyasi mesajlarla ilgili endişeler ve Instagram‘ın genç kadınların vücut imajını olumsuz etkilediğini gösteren araştırmalar da dahil olmak üzere son tartışmalarını geride bırakma girişimi olduğunu öne sürüyor. Bununla birlikte, ikinci sorun metaverse’te de devam edebilir.
Meta‘nın Codec Avatars programı, metaverse avatarlarını daha özelleştirilebilir ve gerçekçi hale getirmek için çalışıyor. MIT Technology Review, bunun insanların önceki avatar sistemlerine göre daha fazla temsil edildiklerini hissetmelerine yardımcı olabileceğini, ancak aynı zamanda insanların kendilerinin “İdealize edilmiş” versiyonlarını yaratmalarına, esasen kendilerine dolgu maddeleri, beyazlatılmış özellikler ve gerçek hayattaki öz imajlarına zarar verebilecek diğer vücut modifikasyonlarını vermelerine izin verebileceğini açıklıyor.
2021 yılında Colorado Eyalet Üniversitesi ve Seul Ulusal Üniversitesi tarafından yürütülen küçük bir çalışma, önceden vücut imajı endişeleri olan kadınlar üzerinde bu tür bir etki gösterdi; kendilerinin gerçekçi avatarlarını oluşturmakla görevlendirildiklerinde modifikasyonlar olmadan vücutları hakkında eskisinden daha kötü hissettiler.

Kişiler Ve Önyargı

Second Life multimedya platformuyla ilgili tartışma, gerçek dünyadaki ayrımcılığın bizi sanal alanlara kadar takip edebileceğini gösteriyor. Genellikle “İlk Metaverse” olarak adlandırılan Second Life, kullanıcıların avatarlarının sanal bir gerçeklikte birbirleriyle etkileşime girmesine olanak tanır.
2017 yılında oyun içi bir moda markası, sanal mağazalarında ve mesajlaşma yoluyla yağ karşıtı söylemler paylaşmaya başladı. Diğer kullanıcılardan tepki aldılar. Second Life kullanıcısı Wagner James Au, Second Life‘ın ilk dönemlerinde avatarların gerçekçi olmadığını bir hayvan ya da peri olarak bile oynanabildiğini ancak daha insani ve gerçekçi hale geldikçe, gerçek dünyadaki önyargıların oyuna sızdığını söylüyor.
CNN Style‘a verdiği demeçte, alışılmadık görünümlü avatarlara sahip kullanıcıların ayrımcılıkla karşılaşma olasılığının daha yüksek olduğunu söyledi. Irkçılığın bu alanlara da sızabileceğinden ve sanal bir alanda hesap verebilirliğin olmamasının bunu daha da kötüleştirebileceğinden korkuluyor.
Au ayrıca, sanal gerçeklik alanlarındaki çoğu insanın avatarlarının ‘Göründüklerinin idealize edilmiş bir versiyonu veya tamamen farklı bir kişilik’ olmasını istediğini düşündüğünü söyledi. New York Times yazarı Kashmir Hill, Meta‘nın (Eski adıyla Facebook) VR tabanlı sosyal ağı ‘Horizon Worlds’ü oynadığında bunu kısmen doğruladı. Oyunda yüz hatları ve hatta ırkları gerçek hayatta olduğundan farklı olan insanlarla tanıştığını anlattı. Ayrıca, ‘Birçok insanın gerçek hayatta olduğu gibi görünmeyi tercih ettiğini, ancak takma adın hala cazibenin bir parçası olduğunu’ belirtti.

Metaverse Tutacak Mı?

Burada bir umut ışığı varsa, o da metaverse’ün henüz çok popüler olmaması olabilir. Ekim 2022 itibariyle Horizon Worlds‘ün aylık kullanıcı sayısı sadece 200.000 civarındayken, Meta’nın diğer platformlarında (Facebook, Instagram, vb.) bu sayı 3,7 milyondu. Zuckerberg esasen şirketinin geleceğini bu projeye yatırdı, ancak şirketin kârı ve değeri 2022 yılında önemli ölçüde düştü. CNN Business‘a göre, 2022 yılının ilk dokuz ayında metaverse projelerinde yaklaşık 9,4 milyar dolar kaybettiler.
CNN Business, kimsenin metaverse‘ü gerçekten kullanmak isteyip istemediğinin net olmadığını söylüyor. Bir kere sanal gerçeklik başlıkları hala çok pahalı ve rahat değiller. David Lindlbauer, Carnegie Mellon Üniversitesi‘nde Artırılmış Algı Laboratuvarı‘nı yönetiyor ancak hala tüm gün takmak isteyeceği bir kulaklık bulamadığını söylüyor.
Kashmir Hill de aynı fikirde; kulaklığının boyutunun ve ağırlığının onu rahatsız ettiğini, ancak Horizon Worlds‘ten oynamaya devam etmeyi planlayacak kadar keyif aldığını belirtiyor. Bir Vox yazarı, metaverse‘te geçirdiği süre uzadıkça daha fazla dezavantaj gördüğünü ve kulaklığın neden olduğu mide bulantısının bu sorunlardan biri olduğunu belirtti.
2014 yılında Google, VR ve artırılmış gerçekliği ana akım haline getirmeye çalışıyordu. Tüketicilerin mahremiyet endişeleri nedeniyle başarısız oldular. Meta da aynı duvara çarpabilir.

Metaverse İnsanlara Ne Yapabilir ile İlgili Videolar

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video