Şu ana dek birçok okuyucumuz aşağıda göreceğiniz ve internet ile kripto yaygınlaşma trend’lerini gösteren grafiğe denk gelmiştir.
Kripto internetin 1990’larda gösterdiği muazzam büyüme hızına benzer bir hızda gelişerek yeni kullanıcılar almaya devam ediyor ve bu manzarayı görenler inanılmaz tahminler ve öngörülerde bulunmaktan çekinmiyorlar.
İnternet 1990 yılında neredeyse sıfır kullanıcıdayken bugün 5 milyar kişiyi kendine çekmiş durumda. Yani 33 yılda dünya nüfusunun yüzde 62,5’i internete dahil olmuş. Kripto da benzer bir gelişim eğrisi gösterirse 2047 yılında 5 milyar kullanıcıyı çekmiş olacak. Elbette bu tahmin dünya nüfusunun büyümediği ve o dönemde nüfusun 6 milyar kişi olduğu varsayımlarına göre yapılmış.
Ancak aşırı heyecanlanmadan önce biraz sakin olmakta fayda var.
Öncelikle internetle yapılan kıyaslama biraz fazla genel kalıyor. İnternet hayatın her noktasında kullanılıyor. Kriptonun da birçok kullanım senaryosu var ve Web3 için de umut verici bir gelişme süreci söz konusu olsa da ortalama bir müşteri açısından bakıldığında kripto ya spekülatif bir yatırım ya da bir değer transfer yöntemi olarak görülüyor.
Yaygınlık sürecinin analizi için alttan üste bir bakış açısıyla ve kıyaslanabilir kullanım senaryoları üzerinden bir karşılaştırma yapmayı öneriyorum.
Çeşitli finansal hizmetler teknolojilerinin yaygınlaşmasına bir göz atalım:
Mobil bankacılık: Mesaj üzerinden bankacılık işlemlerinin gerçekleşmesi 1997 yılında hayata geçerken ilk mobil bankacılık uygulaması 2007’de çıkarıldı. McKinsey’nin 2021 tarihli bir raporuna göre Kuzey Amerikalıların yüzde 52’si, Batı Avrupalıların yüzde 47’si, Orta Avrupalıların yüzde 45’, mobil bankacılık kullanıyor. Cornerstone tarafından 2023’te yayınlanan rapora göre mevduat hesabı olanların yüzde 56’sı mobil bankacılıktan yararlanıyor. Dünya nüfusunun yüzde 76’sının bir banka hesabı olduğunu da hatırlamak gerek.
Hisse yatırımı: Gallup’un verilerine göre Amerikalıların yüzde 61’i hisse senedi yatırımı yapmışken Pew Research’e göre emeklilik yatırımlarında hisse senetlerinin oranı sadece yüzde 35. Bu süreçte referanslar öneli. Chase’ın verdiği bilgilere göre ilk kez hisse senedine yatırım yapanların yüzde 85’i başkalarından duyarak gelmiş.
Peki bu rakamlar bize ne anlatıyor?
Finansal hizmetler sektöründekilerin temel, basit çözümler olarak gördüğü uygulamalara halkın adapte olması on yıllar alabiliyor. Kripto ise temel ve basit bir konu değil.
Mobil bankacılık gibi oldukça basit bir uygulamanın, hayata geçmesinden 26 yıl sonrasında yüzde 50’den daha az bir kullanım oranına erişmesi ve Amerikalıların sadece üçte birinin hisse senedi yatırımı olması (New York Borsası 1792’de açıldı) kriptonun yayılım süreci hakkında bir fikir edinmemizi sağlayabilir.
Dünya nüfusu artış gösterse bile kriptonun 2047’de 5 milyar kişiye erişmesi pek kolay gözükmüyor. Elbette ki daha detaylı analizlere ihtiyaç var ancak geleneksel bankacılık sistemimizdeki süregelen dijitalleşmeye baktığımda bana göre daha konservatif ve hızlı bir hesaba göre 2-3 milyar kişi arasında bir kullanıcı hacmi yakalanabilir. Tabi ki düzenlemeler taş koymazsa.
Unutmayalım ki kripto, halihazırda gelişmeyi sürdüren ve henüz genel yaygınlığa ulaşmamış bazı uygulamalarla da rekabet ediyor.
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this