Mayıs 3, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Kripto Para Web3

KARŞINIZDA BINANCE WEB3 CÜZDAN!

cüzdan

Binance Blockchain Week İstanbul’da duyurulan cüzdanın yapısını özetleyecek olursak, kullanıcılara birden fazla blok zinciri ile etkileşime girmelerini ve merkeziyetsiz uygulamalara (dApp’ler) erişmelerini sağlıyor.

Ayrıca, kullanıcıların çeşitli ağlar arasında token ve coin’i takas etmelerine olanak tanırken güvenlik ve hız sunuyor. Web3 ekosisteminde siber güvenlik üzerine çalışan bir araştırmacı olarak, cüzdan güvenliğini en üst seviyede sağladıklarını söyleyebilirim.

Lansman esnasında Binance CEO’su Changpeng “CZ” Zhao, uygulamayı hizmete almalarındaki motivasyonu şu şekilde açıkladı:

“Web3 cüzdanları dijital varlıkları depoluyor ancak çok daha fazlasını temsil ediyor. Web3 ekosisteminin elzem bir parçası olarak bireyleri finansman becerisiyle güçlendiriyor.”

Sonrasında ise şu ifadeleri ekledi:

“Binance Web3 Cüzdanı, kullanıcıların varlıkları üzerinde maksimum sahiplik elde etmeleri amacıyla giriş engellerini azaltıyor ve DeFi’ın güçlendirilmesine yönelik kullanışlı bir köprü oluşturuyor. Nihayetinde önceliğimiz, kullanıcıların Web3’ü bizimle, kullanıcı dostu ve korumalı bir ortamda keşfedebilmelerini sağlamak.”

Binance web3 cüzdanı hakkında ilk izlenimim, bu cüzdanın merkeziyetsiz dünyanın fırsat ve yeniliklerine kullanıcı dostu ve güvenli geçiş kapısı olduğu. Zaten sloganları da oldukça net: “Basit, Kullanışlı ve Güvenli…”

Web3’ün Sunduğu Sonsuz Fırsat ile Tanışmak

Kripto paralar ve blok zinciri teknolojisi dijital dünyayı değiştiriyor ve yeni bir geleceğin zeminini yapılandırıyor. Merkeziyetsizliğin hüküm sürdüğü bu gelecekte, gücün merkezi platformlar yerine kişilere geri verildiği ve kullanıcıların verilerini, varlıklarını ve çevrimiçi deneyimlerini kendi kontrollerinde tuttukları bir internet yani Web3 de yer alıyor. Web3’ün konuya aşina olmayanları zorlayabileceğinin farkındayım fakat Binance’in bu cüzdanı geliştirirkenki ana motivasyon noktasının, “Web3 ekosistemine bir sonraki 1 milyar kullanıcıyı kazandırmak” olduğunu unutmamak gerek. Ayrıca kısaca belirtmek isterim ki, oldukça karmaşık olabilen bu zemini gerçekten basitleştiren bir cüzdan geliştirmişler. İster kriptoya yeni başlamış biri ister merkeziyetsiz web meraklısı olun, cüzdan yalnızca varlıkların kontrolünü kullanıcılara vermekle ve güvenli bir depolama alanı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda Web3’e kişiselleştirilmiş bir şekilde giriş yapılmasına da olanak sağlıyor. Bu cüzdanı, yeni nesil internete erişmek için giriş biletiniz olarak düşünebilirsiniz.

Merkeziyetsiz Geleceği Güvenle ve Kolayca Keşfetmek

Merkeziyetsiz internet veya diğer adıyla Web3, gücü kullanıcılara geri vererek ve merkeziyetsiz etkileşimleri önceliklendirerek dönüştürücü bir yaklaşım sunar. Bu değişimin merkezinde Web3’e erişim için bir geçiş kanalı olarak hizmet eden kripto cüzdanı yer alır.

Peki bu cüzdanı diğerlerinden ayıran ana özellik nedir?

Şüphesiz ki ilk fark, sağladığı benzersiz basitlik: Cüzdana erişim için gerekli adım olan ve oldukça dikkat gerektiren kurtarma cümlesine (Standart bir kripto cüzdanının ana anahtarını temsil eden 12 kelimelik bir dizi) yönelik ihtiyacı ortadan kaldırması. Özellikle kullanıcı için cüzdan erişimlerinde kullanılan 12 anahtar kelime unutulduğunda durum tam bir kâbusa dönüşüyor. Cüzdanda bu özelliğin ortadan kaldırılması kullanım kolaylığı referans alındığında önemli bir özellik olsa da, bu özelliğin en kritik noktası bunu güvenlikten ve varlıkların kontrolünün kullanıcıda olmasından feragat etmeden yapması. Kullanıcı noktasını referans aldığımızda, bu yenilik son derece kolay bir şekilde Web3’e dahil olma imkânı sağlayacaktır.

Bir diğer yenilik ise güvenlik stratejilerini geliştirmiş olmaları. Özellikle mimaride açıdan en önemli yenilik, cüzdan odaklı yapılan %51 saldırıları ve contphishing hack’lere yönelik cüzdan ve içindekilerin son teknoloji çok taraflı hesaplama yani (MPC) teknolojisiyle güvende tutulmasının dinamik bir modelde çalışmasını sağlamaları olmuş. Biraz daha detaya inecek olursam; bu güvenlik tekniği, tek bir kurtarma cümlesi (veya ana anahtar) yerine ayrı yerlerde tutulan üç “anahtar parçası” yaratıyor. Güvenliği artırmak için bu üç anahtar parçasının her biri kişisel bulut depolama alanınız ve kendi cihazınız da dahil olmak üzere farklı yerlerde tutuluyor. Eminim ki bu özellik ile tek bir hata noktasına elveda diyeceğiz!

Birçok cüzdanı hem kullanıcı gözüyle hem de securist bakış açısıyla deneyimlemiş birisi olarak, birkaç madde ile Binance Web3 Cüzdanı’nın dinamik (teknik) mimarisini en kritik özellikleri ile sıralamak isterim:

Optimum takas özelliği
Kullanıcı tarafından varlık yönetimi
Şüpheli işlem odaklı risk mekanizması
CeFi (merkezi finans) ve DeFi (merkeziyetsiz finans) uyumluluğu

 

Dünyanın dört bir yanındaki insanlar için esnek ve güvenli bir çözüm sunan Binance Web3 Cüzdanı, dinamik MPC teknolojisi ve dağıtık güvenlik özellikleri ile Web3’ün ön saflarında yer alacağa benziyor.

Büyük resme baktığımızda Binance Web3 Cüzdanı daha fazla finansal özgürlük ve gizliliğe yönelik kökten bir değişimi işaret ediyor. Peki sen bu değişimin neresindesin?

Son olarak, gün geçtikçe artan DeFi odaklı cüzdan saldırılarını düşündüğümüzde, cüzdan güvenliğine dair birkaç hususa değinmekte fayda var.

Kripto cüzdanımızı nasıl korumalıyız? 

  1. Güvenli bir platform kullanın.
  2. Güçlü bir şifre kullanın ve o şifreleri, şifrelenmiş parola yöneticisi (PMS- Password Manager Software) uygulamalarında saklayın.
  3. Özel anahtarlar her şeydir. Pri-key’leri çevrimdışı saklamak için soğuk (Donanım) cüzdan kullanın ve hiç kimseyle paylaşmayın.
  4. İki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) etkinleştirin.
  5. Wallet yazılımınızı güncel tutun.
  6. Herkese açık Wi-Fi’dan kaçının.
  7. Dijital cüzdanınızı yedekleyin.
  8. Kurtarma ifadenizi (Key) güvende tutun.
  9. İşlem yaptığınız alıcı cüzdan bilgisini defalarca kontrol edin.
  10. Sosyal mühendislik (Çekiliş, hediye) dolandırıcılıklarına kanmayın.

SSS

Kripto para cüzdanları güvenli mi?

Kripto para cüzdanları genel olarak güvenlidir ancak dikkat edilmesi gereken bazı riskleri vardır. Güçlü bir parola kullanmak ve özel anahtarlarınızı çevrimdışı olarak güvenli bir yerde saklamak gibi dijital para biriminizi korumak için gerekli adımları attığınızdan emin olun.

Kurtarma ifadesi nedir?

Kurtarma ifadesi, şifrenizi unutmanız durumunda hesabınıza yeniden erişim sağlamak için kullanılabilecek bir kelime dizisidir. Bu ifadeyi yalnızca sizin erişebileceğiniz bir yerde güvende ve emniyette tutun.

Özel anahtarlarımı (Private key) kaybedersem ne yapmalıyım?

Özel anahtarlarınızı kaybederseniz dijital para biriminize erişiminizi kaybedersiniz. Böyle bir durumda paranızı kurtarabilmeniz için dijital cüzdanınızı güvenli bir yere yedeklediğinizden emin olun.

Özetle, kriptonun sürekli gelişen ve siber saldırılara açık bir dünya olduğunu her zaman aklınızda bulundurun. Belki de kripto cüzdanınızı güvende tutmanın en iyi yolu, her zaman yeni tehditlere karşı tetikte olmak ve kendinizi buna göre korumak için adımlar atmaktır. Güncel ve güvende kalın.

KAYNAK

Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video